Fotografija z letošnje podelitve nagrad Naš športnik. Foto: Leo Caharija Foto:
Fotografija z letošnje podelitve nagrad Naš športnik. Foto: Leo Caharija Foto:
Letošnji nominiranci prireditve Naš športnik. Foto: Leo Caharija
Letošnji nominiranci prireditve Naš športnik. Foto: Leo Caharija

Letos je ta laskavi naslov v kategoriji najboljše športnice Primorske pripadel gorski kolesarki Tanji Žakelj, v kategoriji najboljšega športnika je bil izbran kanuistični dvojec Sašo Taljat - Luka Božič. Naslov najboljše ekipe na Primorskem so si letos prisluži nogometaši Gorice.

Tradicionalna prireditev Naš športnik je letos potekala v Kulturnem Centru Lojze Bratuž v Gorici, 29. decembra. Najboljše v kategoriji športnic, športnikov in ekip so izbrali športni novinarji RTV centra Koper-Capodistria, Primorskih novic, Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino, Primorskega dnevnika in spletnega portala slosport.org. Posnetek prireditve si bo možno ogledati v četrtek, 1. januarja 2015 ob 22.30 na programu Televizije Koper, ponovitev pa v nedeljo, 4. januarja 2015 ob 18.00.

Letos so bile nominirane v kategoriji najboljših primorskih športnic: namiznoteniška igralka Ana Bržan, teniška igralka Andreja Klepač, umetnostna kotalkarica Lucija Mlinarič, odbojkarica Eva Mori, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol in gorska kolesarka Tanja Žakelj. V kategoriji najboljših primorskih športnikov: kanuista Luka Božič in Sašo Taljat, jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta, odbojkarja Mitja Gasparini in Loris Mania, nogometaš Mitja Viler, jadralec Vasilij Žbogar. V kategoriji najboljše primorske ekipe pa: nogometaši Gorice, Luke Koper in Krasa, košarkarski klub Jadran, košarkarski klub Portorož, odbojkarski klub Salonit Anhovo.

Prireditev Naš športnik ima svoje korenine v medijskem preseganju državnih meja med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo, uspešno pa se nadaljuje tudi v obdobju samostojne Slovenije. Na skupni prireditvi nagrajevanja najboljših športnic, športnikov in ekip, ki se izmenično seli z ene strani meje na drugo, so kategorije nagrajenih športnikov poenotene; v skupni konkurenci so tako primorski športniki iz matične domovine kot tudi slovenski športniki v Italiji. Na ta način se poudarja enotnost slovenskega kulturnega, športnega in medijskega prostora.