Gael Garcia Bernal v politični drami in hudomušni medijski satiri Ne!, ki bo odprl cikel liffovskih filmov na TV Slovenija. Na sporedu že to soboto, 10. oktobra, ob 23. uri na TV SLO 1. Foto: iz filma Ne!
Gael Garcia Bernal v politični drami in hudomušni medijski satiri Ne!, ki bo odprl cikel liffovskih filmov na TV Slovenija. Na sporedu že to soboto, 10. oktobra, ob 23. uri na TV SLO 1. Foto: iz filma Ne!
false
Pinochetova vlada ni padla v krvavi revoluciji, pač pa ga je povzročila kontroverzna oglaševalska akcija z nalezljivim sloganom, spevno melodijo in pisanim logotipom. Foto: iz filma Ne!
false
Zmagovalec LIFFa 2011 je film Zaklonišče. NA TV SLO 1 ga bomo premierno predvajali 17. oktobra. Foto: iz filma Zaklonišče
false
Curtisa La Forcha, glavni lik v filmu Zaklonišče, preganjajo zlovešče sanje in nelagodne slutnje o apokaliptičnem viharju. Foto: iz filma Zaklonišče
false
Not pravi, da je najstarejši panker s psom v Evropi. Črna satirična komedija Veliki večer bo premierno na sporedu 24. oktobra. Foto: iz filma Veliki večer
false
Zgodbe o konjih in ljudeh, več kot 20-krat nagrajeni islandski film, bomo predvajali 7. novembra. Foto: iz filma Zgodbe o konjih in ljudeh
false
FIlm Višja sila prikazuje mlado švedsko družino na počitnicah v Alpah. Silovit plaz, kot se je izkazalo, lažni preplah, pa je v očetu sprovociralo nepričakovano reakcijo. Foto: iz filma Višja sila
false
Z veliko cansko nagrado žirije nagrajeno Višjo silo bomo premierno predvajali 14. novembra. Foto: iz filma Višja sila
false
Zlato cansko palmo za najboljšo režijo je leta 2010 dobil film Turneja. V Sloveniji smo ga lahko videli isto leto, na TV Slovenija pa bo premierno 21. novembra. Foto: iz filma Turneja
false
Joachim sanja, da bo turnejo z ameriškimi striptizetami, plesalkami nove burleske, zmagoslavno zaključil v Parizu. Foto: iz filma Turneja
false
Še ena mojstrovina Pedra Almodovarja, ki smo jo leta 2011 gledali na LIFFu, Koža, v kateri živim. V glavni vlogi Antonio Banderas. Na TV SLO 1 28. novembra. Foto: iz filma Koža, v kateri živim
false
Dr. Ledgard (Koža, v kateri živim) je priznani plastični kirurg, ki se po prometni nesreči svoje preminule žene ukvarja z ustvarjanjem nove kože. Foto: iz filma Koža, v kateri živim

Do zadnje novembrske sobote bomo, vsakokrat ob 23. uri na TV SLO 1, premierno predvajali filme Ne!, Zaklonišče, Veliki večer, Zgodbe o konjih in ljudeh, Višja sila, Koža, v kateri živim in Turneja.

Ne! je politična drama iz leta 2012 – takrat smo ga lahko videli tudi med Predpremierami na LIFFu -, posneta v koprodukciji Čila, ZDA in Mehike. V glavni vlogi igra Gael Garcia Bernal, film pa je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film.
Napeta politična drama in obenem hudomušna medijska satira, postavljena v leto 1988, prikazuje resnično zgodbo o času padca Pinochetove diktature, ki ga ni povzročila krvava revolucija, pač pa kontroverzna oglaševalska akcija mladega oglaševalca Renéja Saavedre (Bernal), njegov nalezljiv slogan, spevna melodija in pisan logotip.
Po petnajstih letih zatiralskega režima je Pinochet zaradi mednarodnih pritiskov prisiljen razpisati plebiscit, na katerem naj bi državljani odločali o nadaljevanju njegove vladavine. Voditelji opozicije vodenje svoje kampanje zaupajo mlademu oglaševalcu Renéju Saavedri, znanemu po samozavestnih in prepričljivih nastopih – pa naj gre za najnovejšo gazirano pijačo ali dogodek, ki bo odločal o usodi države. Kljub neznatni možnosti uspeha, pičlim denarnim sredstvom in neprestanemu nadzoru diktatorjevih lakajev si Saavedra in njegova ekipa zamislijo drzno in kontroverzno oglaševalsko akcijo, s katero naj bi dobili volitve, se rešili tiranskega diktatorja in popeljali deželo na pot k svobodi in demokraciji.
Ne! bomo predvajali v soboto, 10. oktobra.

Z vodomcem za najboljši film na festivalu LIFFe leta 2011 nagrajeni ameriški film Zaklonišče bomo predvajali 17. oktobra. Curtis La Forche, dober delavec, predan mož in skrben oče, s svojo ženo in gluho šestletno deklico živi srečno družinsko življenje. Nekega dne pa ga začnejo preganjati zlovešče sanje in nelagodne slutnje o apokaliptičnem viharju. Da bi zavaroval družino, začne na vrtu obsesivno graditi zaklonišče. Njegovo nerazumljivo vedenje bega njegovo ženo ter zbuja nerazumevanje med sodelavci in sosedi.
Režiser filma Jeff Nichols je z Zaklonišče še utrdil svoj sloves enega najbolj zanimivih novih ameriških avtorjev, Michael Shannon in Jessica Chastain pa sta bila za svoja izjemna igralska dosežka deležna navdušenih odzivov filmskih kritikov.

Satira, ki slika položaj sodobnega delavstva, je francosko – belgijsko – nemška črna komedija Veliki večer (24. oktobra). Oče in mama Bonzini vodita restavracijo v mestnem nakupovalnem centru. Čeprav upata, da bo vsaj eden od njunih sinov, bratov, ki sta si različna, kolikor je to le mogoče, to restavracijo prevzel, pa nič ne kaže na to. Njun prvorojenec, ki sliši na vzdevek Not, zavrača vse, kar je povezano s potrošništvom. Rad se pohvali, da je nastarejši panker s psom v vsej Evropi. Njegov mlajši brat Jean-Pierre je sicer njegovo živo nasprotje, a je prav tako že zaposlen, saj dela kot prodajalec na oddelku za posteljnino. Nato Jean-Pierre nekega dne doživi usodo vse večjega števila delavcev: kot odvečno delovno silo ga odpustijo. Ta tragični dogodek brata znova pripelje skupaj. Jean-Pierre se kmalu naleze jeze in zavračanja vsega, kar prinaša sodobni kapitalizem. Tako brata družno kreneta na pot nove družbene revolucije.
Za satiro na položaj sodobnega delavstva je zaslužen verjetno najbolj drzen duet med evropskimi cineasti (De Kervern in Delépine). Začinjena je tako s predrznim črnim humorjem in revolucionarno naravnanostjo kot tudi z iskreno humanistično toplino. Film je zelo primeren za vse privržence Dupontela, Poelvoordeja in Lannersa ter za vse pankerje po duši. Na LIFFu so ga med Predpremierami prikazali leta 2012.

7. novembra bomo predvajali izjemno uspešen in več kot 20-krat nagrajeni islandski film, ki ste ga po lanskem LIFFu (sekcija Predpremiere) še nedavno lahko občudovali na velikih platnih. Gre za podeželsko romanco o človeškem v konju in konjskem v človeku – za Zgodbe o konjih in ljudeh, posnete v islandsko – nemško – norveški koprodukciji.
Kolbeinn ljubi Sólveg in Sólveg ljubi Kolbeinna. A Kolbeinn ljubi tudi svojo dragoceno kobilo Gráno, ta pa je obsedena z vročekrvnim žrebcem Brúnom. Prihaja pomlad in vso vas zanima, kako se bo zgodba razpletla … Vernhardur ljubi vodko in Jarpur ljubi Vernhardurja, svojega gospodarja. Na krovu ruske ribiške ladje je mož po imenu Gengis, ki nima vodke, všeč pa so mu konji, kakršen je Jarpur. To se ne bo dobro izteklo … Grímurju so pri srcu stare jahalne poti, Egill pa ima raje ograje iz bodeče žice. Grímur ima konja in par klešč, Egill pa traktor. To se ne more dobro končati … Jóhanna ljubi Rauðko, svojo kobilo, a Rauðka ljubi svobodo. V travi ob osamljeni počitniški hišici leži ranjen star mož. Ta zgodba bi lahko imela srečen konec … Juan Camillo ima rad pustolovščine, a stari Rdečko je utrujen in hoče počitek. Kako se bo to izteklo? Vse zgodbe se povežejo nekega jesenskega dne na veliki vaški zabavi.

Tudi film Višja sila ste si še pred kratkim lahko ogledali v kinematografih oziroma na lanskem LIFFu v sekciji Predpremier. Film, ki je lani v Cannesu dobil veliko nagrado žirije v sklopu Poseben pogled, govori o mladi švedski družini, ki preživlja kratke počitnice v francoskih Alpah. Sonce sije, smučišče je čudovito in oče ima končno čas za otroka. Med kosilom na terasi restavracije pa silovit plaz nenadoma vse obrne na glavo. Izkaže se, da je šlo za lažen preplah, a očetova impulzivna in nepričakovana reakcija do temeljev pretrese svet te na videz popolne družine.
Film provokativnega režiserja Rubena Östlunda, definitivno enega najbolj propulzivnih švedskih avtorjev, z neprizanesljivim humorjem postavlja pod vprašaj vlogo moškega v sodobni družini. 14. novembra na TV SLO 1.

Leta 2010 je cansko zlato palmo za najboljšo režijo dobil francoski film Turneja Mathieuja Amalrica. V LIFFovi Panorami svetovnega filma smo si ga lahko ogledali isto leto. Izvrsten preplet komične, trpko – sladke drame s filmom ceste, odra in zaodrja, ki gledalca popelje v bizaren svet zrelih in šarmantnih (predvsem pa pravih) ameriških striptizet na melanholični turneji po francoski provinci. Na sporedu bo 21. novembra.
Joachim, nekdanji televizijski producent, se odloči, da bo pustil za seboj pariško življenje in se odpravil iskat srečo v Ameriko. Tam spozna skupino ameriških striptizet, plesalk nove burleske, ki jih odpelje na turnejo po zakotju francoskih pristaniških mest in umazanih hotelskih sob, ob tem pa jih pesti nenehno pomanjkanje denarja. Sanje o velikem zaključku turneje v Parizu se razblinijo, ko Joachima pusti na cedilu stari prijatelj, ki mu je obljubil dvorano za nastop. Vrnitev v Pariz odpre boleče stare rane in Joachim se mora znova spoprijeti s svojo preteklostjo.

Mojster španske ekstravagance Pedro Almodovar nas tokrat (28. novembra) odpelje s filmom Koža, v kateri živim z Antoniom Banderasom v glavni vlogi. Film je bil leta 2012 nominiran za zlati globus za najboljši tuji film, na LIFFu pa smo si ga leto prej lahko ogledali v sekciji Predpremier.
Dr. Robert Ledgard, priznani plastični kirurg, se vse od tragične prometne nesreče, v kateri je zgorela njegova žena, ukvarja z ustvarjanjem nove kože, s katero bi tedaj lahko preprečil tragedijo. Po dvanajstih letih mu v lastnem laboratoriju s pomočjo celične terapije uspe ustvariti kožo, ki je sicer občutljiva na ljubkovanje, toda pravi ščit pred kakršno koli poškodbo, ki jo utegne utrpeti naš največji organ. Mnoga leta študija in raziskovanja niso bila dovolj. Za uspeh je potreboval človeškega poskusnega zajčka, zaupnika in odločnost brez kakršnih koli zadržkov. Slednje zanj ni nikoli predstavljalo težav, saj je bilo v njegovem značaju. Marilia, ženska, ki je skrbela zanj vse od njegovega rojstva, je bila njegova najzvestejša zaupnica. Malce težje je bilo pri človeškem poskusnem zajčku …Vsako leto izginejo številni mladi ljudje, tako ženske kot moški. V mnogih primerih je to njihova odločitev. Ena izmed izginulih bo delala družbo Robertu in Marilii v prekrasni graščini, El Cigarral. In to ne po lastni volji.

Ob predvajanju filmov iz preteklih let bomo v programih in na portalu RTV Slovenija poskrbeli tudi za dobro obveščenost in kritike letošnjih filmov, ki bodo predvajani na festivalu LIFFe. Na radijskih programih, Prvem, Valu 202 (v Kulturnicah) in Arsu, bo v času festivala na sporedu kronika LIFFa, na 3. programu – programu Ars in na 1. programu – Prvem se bodo filmom dodatno posvetili v tedenski oddaji Gremo v kino, na izstopajoča dela ali goste pa bomo opozorili tudi v informativnih oddajah Radia Slovenija. Vsakodnevno dogajanje bo intenzivno spremljal tudi Multimedijski center RTV Slovenija na posebnem portalu rtvslo.si/liffe. Največjega filmskega festivala v Sloveniji pa ne bo spregledala niti Televizija Slovenija; v Kulturi bomo o festivalskem dogajanju poročali vsak delovnik, izbrani posebni gostje festivala bodo gostje oddaje Profil, festivalsko sedmo umetnost pa bomo spremljali tudi v oddajah Osmi dan in Umetni raj.

vir fotografij: iz filmov

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija