Lokalne volitve bomo vse do 6. oktobra spremljali v vseh naših radijskih in televizijskih programih ter na spletu. Foto:
Lokalne volitve bomo vse do 6. oktobra spremljali v vseh naših radijskih in televizijskih programih ter na spletu. Foto:
Manica Janežič Ambrožič in Dejan Ladika bosta vodila predvolilno soočenje v četrtek, 18. septembra, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Miloš Ojdanić / MMC RTV Slovenija
Manica Janežič Ambrožič in Dejan Ladika bosta vodila predvolilno soočenje v četrtek, 18. septembra, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Miloš Ojdanić / MMC RTV Slovenija

Televizija Slovenija
V Informativnem programu Televizije Slovenija bomo pripravili soočenja županskih kandidatov v 11 mestnih občinah, soočenje predstavnikov strank in volilni večer z objavo izidov vzporednih volitev ob 19. uri. Dogodke in teme, pomembne za odločanje volivcev, bo Informativni program spremljal tudi v dnevnoinformativnih oddajah.

V soočenjih županskih kandidatov, ki bodo na sporedu od 15. septembra do 3. oktobra, bodo gledalci lahko izvedeli, kakšne programe, ideje in vizije ponujajo kandidati.

Slovenija je razdrobljena na 212 občin, sistem lokalne samouprave pa ostaja eden od manj uspešnih političnih projektov samostojne Slovenije. O tem, zakaj država in občine ne znajo sodelovati pri pripravi dobrih projektov za evropski denar in jih potem tudi pregledno voditi, bosta predstavnike strank spraševala Manica Janežič Ambrožič in Dejan Ladika v predvolilnem soočenju v četrtek, 18. septembra, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

Med soočenji na 1. programu Televizije Slovenija (Maribor, Ljubljana, stranke) bomo v sodelovanju z Multimedijskim centrom zbirali tvite, ki bodo vsebovali oznako #soocenje, ob koncu pa objavili izbor le-teh.

V volilnem večeru, 5. oktobra, ki se bo začel ob 18.30 in ga bo vodil Dejan Ladika, se bodo izmenjevala oglašanja s terena in studijska analiza. Povezali se bomo z 11-imi mestnimi občinami ter glavnimi strankarskimi štabi, v živo spremljali preštevanje glasov in prve odzive ter spremljali virtualno barvanje Slovenije v nove županske oziroma strankarske barve. Takoj po zaprtju volišč, ob 19. uri, bomo že v Dnevniku objavili izide vzporednih volitev, ki jih bo za RTV Slovenija opravila agencija, izbrana na javnem razpisu.

Volilne oddaje Informativnega programa Televizije Slovenija bodo z zamikom v ponovitvi predvajane tudi na 3. programu Televizije Slovenija, opremljene tako, da bodo dostopne tudi gledalcem z okvaro sluha.

Vrstni red soočenj:

Datum

Ura

Program

Župansko soočenje

Voditelj soočenja

15. 9.

18.00

TVS 2

Kranj

Jan Novak

16. 9.

18.00

TVS 2

Celje

Duška Lah

22. 9.

18.00

TVS 2

Novo mesto

Petra Držaj

23. 9.

18.00

TVS 2

Velenje

Duška Lah

24. 9.

18.00

TVS 2

Nova Gorica

Mojca Dumančič

25. 9.

20.00

TVS 1

Maribor

Zoran Medved

26. 9.

18.00

TVS 2

Ptuj

Gabrijela Milošič

29. 9.

18.00

TVS 2

Koper

Mojca Petrič Bužan

1. 10.

18.00

TVS 2

Murska Sobota

Bojan Peček

2. 10.

20.00

TVS 1

Ljubljana

Dejan Ladika

3. 10.

18.00

TVS 2

Slovenj Gradec

Lea Vornšek


Radio Slovenija

1. program Radia Slovenija

Predvolilno kampanjo bomo spremljali v naših dnevnoinformativnih oddajah, prav tako bomo v oddajah objavljali splošne informacije o volitvah, rokih in postopkih, dejavnostih volilnih komisij, dejavnosti strank na ravni države itd.

V terminu Studia ob 17-ih smo pripravili posebni oddaji pred lokalnimi volitvami:

- 5. septembra oddajoo pomenu lokalnih volitev, stanju, dilemah in aktualnih problemih naše lokalne samouprave, financiranju občin, povezovanju v širše skupnosti, vlogi posameznih organov lokalne samouprave in razmejitvi pristojnosti med župani in občinskimi sveti;
- 10. septembra pregledno oddajo o zanimivejših kandidaturah, favoritih, pričakovanih glavnih predvolilnih temah, o tem, kako so stranke pripravljene na volitve itd.

Za vse mestne občine bomo pripravili soočenja kandidatov za župane. Soočenja bodo vodili naši dopisniki, teme bodo aktualne razmere in razvojne perspektive v teh občinah in stališča županskih kandidatov do teh vprašanj. Novost je nov termin na Prvem programu, saj bomo v terminu Studia ob 17-ih pripravili soočenja za mestne občine Koper, Maribor in Ljubljano, vse ostale pa v dopoldanskem terminu med 11.10 in 11.55.

Soočenja, ki bodo na sporedu v dopoldanskem času, bodo potekala v naslednjih terminih:
- 15. september: Slovenj Gradec; vodi Petra Kos Gnamuš,
- 16. september: Celje; vodi Miran Korošec,
- 17. september: Ptuj; vodi Danijel Poslek,
- 18. september: Novo mesto; vodi Jože Žura,
- 22. september: Kranj; vodi Aljana Jocif,
- 23. september: Murska Sobota; vodi Lidija Kosi,
- 24. september: Velenje; vodi Miran Korošec,
- 25. september: Nova Gorica; vodi Valter Pregelj.

V terminu Studia ob 17-ih bodo potekala tri soočenja:
- 29. septembra: Koper,
- 30. septembra: Maribor,
- 2. oktobra: Ljubljana; vodi Marjan Vešligaj.

V petek, 3. oktobra, bo, prav tako v terminu Studia ob 17-ih, na sporedu pregledna oddaja ob koncu kampanje pred 1. krogom. V njej bomo pregledali predvolilno dogajanje po območjih (kaj so bile glavne teme kampanje, kdo je naredil kaj narobe, kdo presenetil, zanimivejše ali nenavadne izjave, morebitne afere in podobno. Oddajo bodo pripravili naši dopisniki.

V volilnem večeru med 19.30 in 22. uro bodo pripravili pregled rezultatov, odzive in komentarje ter prve analize. Dan pozneje, v ponedeljek, 6. oktobra, pa bomo v Studiu ob 17-ih z gosti komentirali volilne izide in jih analizirali.

2. program – Val 202
Na Valu 202 bomo pripravili niz oddaj Vroči mikrofon o temah, ki vplivajo na uspešnost posamezne občine in življenje prebivalcev. Tako bodo volivci tudi s te perspektive laže ocenjevali kandidate za županske in občinske ali mestne svete. V četrtkovih Vročih mikrofonih se bomo dotaknili pristojnosti županov in svetov, financiranja občin in govorili o dosedanjih napakah, kot jih je zaznalo Računsko sodišče. Za odločitev o tem, komu prepustiti županovanje, so zagotovo pomembni načrti, kako pridobiti denar za investicije iz evropskih skladov, in nenazadnje, katere vrednote cenijo državljani in zakaj so na volitvah uspešni 'lokalni šerifi'.

Vse aktualnosti, povezane z lokalnimi volitvami, pa bodo del informativnih oddaj na Valu 202.

Multimedijski center RTV Slovenija
V Multimedijskem centru RTV Slovenija smo za spremljanje lokalnih volitev pripravili poseben podportal http://www.rtvslo.si/lokalne2014, na katerem bodo zbrane relevantne informacije in novinarski prispevki. Posameznim problematikam financiranja lokalnih skupnosti, pridobivanja evropskih sredstev, sodelovanja med občinami, sodelovanja občanov, odnosa med lokalno in državno oblastjo, dobrih in slabih praks vodenja občin se bomo še posebej posvetili in jih osvetlili za naše uporabnike. Na interaktivnem zemljevidu vseh slovenskih občin bodo prikazani statistični podatki o vsaki občini in kandidati za župane. Aktivno bomo spremljali volilni dan in ažurno poročali o najnovejših izidih volitev. Na našem posebnem spletnem mestu bodo na voljo tudi informacije, katere vsebine pred lokalnimi volitvami pripravljajo naši televizijski in radijski programi.

Regionalni RTV-center Koper-Capodistria

TV Koper
V informativni oddaji Primorska kronika bomo v posebni volilni rubriki spremljali predvolilno dogajanje na Primorskem. Zabeležili bomo dogodke, za katere bomo ocenili, da bodo olajšali izbiro našim gledalcem na volilni dan. V prispevkih bomo predstavili prav vse kandidate, ki se podajajo v boj za županski stolček v vseh 24 primorskih občinah od Pirana pa do Bovca. Na sporedu Televizije Koper bomo ob četrtkih ob 22.30 spremljali tudi soočenja kandidatov za župana v obeh mestnih občinah, Novi Gorici in Kopru, v studio pa bomo povabili še kandidate, ki upajo na izvolitev v novi slovenski občini Ankaran.

Primorska kronika bo v ponedeljek, 6. oktobra, dan po volitvah, povsem volilno obarvana. Predstavili bomo vse izvoljene župane na Primorskem, tiste, ki jih čaka drugi krog, pa tudi nov sedežni red v občinskih svetih. S predstavitvijo političnega zemljevida Primorske bomo nadaljevali v četrtek, 9. oktobra, ob 18. uri v oddaji Izostritev.

Radio Koper
Na Radiu Koper bomo od 15. septembra naprej predstavili volilno dogajanje v vseh primorskih občinah. S Primorskimi novicami bomo pripravili tri javna soočenja kandidatov za župane - v dveh mestnih občinah, Kopru (26. septembra) in Novi Gorici (29. septembra) ter v novi občini Ankaran (24. september). Soočenja bo mogoče spremljati v video prenosu na www.radiokoper.si, posnetek oddaje bomo objavili dva dni kasneje za vsako.

V nedeljo, 5. oktobra, zvečer bodo poslušalci izvedeli, kateri župani so že izvoljeni in kdo se je uvrstil v drugi krog lokalnih volitev.

Regionalni RTV-center Maribor

TV Maribor
Na TV Maribor bomo predvajali soočenja kandidatov za župane mestnih občin – Maribor, Celje, Velenje, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, ki jih bodo pripravili sodelavci Televizije Slovenija.

V regionalni informativni oddaji Dnevnik TV Maribor pa bomo predstavili kandidate za župane večjih občin severovzhodne Slovenije (občin, ki imajo več kot 8000 prebivalcev).

Radio Maribor
Radio Maribor je s predstavitvami županskih kandidatov in list začel danes v dopoldanski oddaji Radijska tribuna ob 9.30. Soočili smo kandidate za župana Mestne občine Maribor. Sledilo bo soočenje županskih kandidatov s Ptuja in iz Slovenj Gradca. Po 24. septembru bomo pozornost namenili občinam Ruše, Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju, Šentilj, Pesnica, Kungota, Cerkvenjak, Sveta Ana, Sveti Jurij ob Ščavnici. 25. septembra bo na sporedu soočenje predstavnikov političnih strank in list, ki se potegujejo za vstop v mestni svet Mestne občine Maribor. 1. oktobra bomo spremljali predvolilna dogajanja v Slovenski Bistrici, Makolah, Oplotnici in Poljčanah. Tik pred volitvami, 3. oktobra bomo povzeli dogajanja v Mariboru in primestnih občinah.

Posebno pozornost bomo namenili tudi javnemu soočenju županskih kandidatov na temo gospodarskega razvoja. Omizje pripravljamo skupaj s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter Društvom inženirjev in tehnikov.

RTV-programi za narodni skupnosti

Televizijski program za italijansko narodno skupnost

Televizijski program za italijansko narodno skupnost bo pripravil soočanja med kandidati za mesto župana v obalnih občinah Koper (1. oktober), Izola (29. september), Piran (25. september) in novoustanovljeni občini Ankaran (3. oktober). Soočanja bomo predvajali ob 20. uri.

Pripravili bomo tudi štiri soočanja med kandidati italijanske narodne skupnosti za zagotovljena mesta svetnikov italijanske narodne skupnosti v občinskih svetih mestne občine Koper (30. september), občine Izola (26. september), občine Piran (24. september) in občine Ankaran (2. oktober) ter med kandidati za svete Samoupravne narodne skupnosti italijanske narodnosti v štirih občinah. Soočanja bomo predvajali ob 20. uri.

Volilno kampanjo bomo spremljali tudi v dnevnoinformativnih oddajah. Na dan volitev bomo v dnevnoinformativnih oddajah ob 22.00 in 23.30 uri podali podrobne rezultate in tudi gostili izvoljene župane ter ponudili prve odzive na volilne rezultate. V ponedeljek, 6. oktobra pa bomo v oddaji Meridiani, ki bo na sporedu ob 21. uri v živo podrobno analizirali rezultate volitev z gosti v studiu.

Radijski program za italijansko narodno skupnost
V radijskem programu za italijansko narodno skupnost bomo pripravili osem volilnih soočenj, ki bodo v dopoldanskem terminu ob 11. uri:

-23. september: kandidati oziroma liste kandidatov za člane občinskega sveta predstavnikov narodnih skupnosti in za svet samoupravne narodne skupnosti občine Piran,
-24. september: kandidati za župana v občini Piran,
-25. september: kandidati za župana občine Izola,
-26. september: kandidati oziroma liste za člane občinskega sveta predstavnikov narodne skupnosti in za svet samoupravne narodne skupnosti občine Izola,
-30. september: kandidati oziroma liste za člane občinskega sveta predstavnikov narodne skupnosti in za svet samoupravne narodne skupnosti občine Ankaran,
-1. oktober: kandidati za župana občine Ankaran,
-2. oktober: kandidati oziroma liste za člane občinskega sveta predstavnikov narodne skupnosti in za svet samoupravne narodne skupnosti občine Koper,
-3. oktober: kandidati za župana občine Koper.

Soočanja med kandidati za župane bo vodil Stefano Lusa, urednik uredništva informativnih oddaj. Soočanje bo potekalo v italijanskem jeziku, kandidati bodo imeli na razpolago simultano prevajanje. Soočanje med kandidati predstavnikov italijanske narodne skupnosti bo vodila novinarka Lionella Pausin Acquavita. V nedeljo, 5. oktobra, na dan volitev, bo na sporedu oddaja v živo od 19. ure naprej. 14. in 17. oktobra bodo na sporedu oddaje za drugi krog volitev, v primeru če le-ta bo.

RTV-programi za madžarsko narodno skupnost

TV-studio Lendava
Brezplačne predstavitve programov kandidatov za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje, kandidatov za člane občinskih svetov madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti in kandidatov madžarske narodnosti, ki kandidirajo za člane občinskih svetov s posebnim statusom bomo predvajali med 17. septembrom in 3. oktobrom na 1. programu Televizije Slovenija ob 15.10.

Pomurski madžarski radio
Med 22. in 26. septembrom bomo ob 14.05 predvajali brezplačne predstavitve programov kandidatov za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje. Kandidate za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje, bomo soočili v petih, 55 minutah trajajočih javnih oddajah, ki bodo na sporedu 29. in 31. septembra ter 1., 2. in 3. oktobra ob 17.05. Poskrbljeno bo za simultano prevajanje.

Brezplačne predstavitve kandidatov za člane občinskih svetov madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti bomo predvajali med 29. septembrom in 3. oktobrom ob 16.05.

Brezplačne predstavitve kandidatov madžarske narodnosti, ki kandidirajo za člane občinskih svetov s posebnim statusom bomo predvajali med 29. septembrom in 3. oktobrom ob 13.05.