Radio Maribor, ki je v mesecu maju z množično prireditvijo na prostem pred Regionalnim RTV centrom praznoval 70-letnico oddajanja, nadaljuje s tradicijo druženja s svojimi poslušalkami in poslušalci. Foto: Tone, Lenart v Slovenskih goricah
Radio Maribor, ki je v mesecu maju z množično prireditvijo na prostem pred Regionalnim RTV centrom praznoval 70-letnico oddajanja, nadaljuje s tradicijo druženja s svojimi poslušalkami in poslušalci. Foto: Tone, Lenart v Slovenskih goricah
Ob navzočnosti župana Maribora dr. Andreja Fištravca in župana mesta Vis Iva Radice so posadili potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki raste v starem mestnem jedru Maribora.
Ob navzočnosti župana Maribora dr. Andreja Fištravca in župana mesta Vis Iva Radice so posadili potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki raste v starem mestnem jedru Maribora. Foto: Tone, Lenart v Slovenskih goricah
Tudi tokrat je na izletu nastala javna radijska oddaja »Radijska delavnica znancev« s sodelovanjem številnih kulturnih ustvarjalcev otoka Visa.
Tudi tokrat je na izletu nastala javna radijska oddaja »Radijska delavnica znancev« s sodelovanjem številnih kulturnih ustvarjalcev otoka Visa. Foto: Tone, Lenart v Slovenskih goricah

Radio Maribor, ki je v mesecu maju z množično prireditvijo na prostem pred Regionalnim centrom Maribor praznoval 70-letnico oddajanja, nadaljuje s tradicijo druženja s svojimi poslušalkami in poslušalci.

V sklopu praznovanj je Radio Maribor svoje poslušalce letošnje leto peljal na izlet na otok Vis.

Ideja o vsakoletnih izletih se je porodila že pred 18. leti, ko je urednik Anton Petelinšek v okviru oddaje »Radijska delavnica znancev« organiziral prvi tovrstni projekt. Ta je kasneje prerasel v mednarodno mirovniško iniciativo imenovano Prijateljstvo za nove čase.

Osrednji namen vsakokratnih izletov je povezan s spoznavanjem zanimivosti ciljnega okolja ter pripravo posebne enourne javne radijske oddaje, ki je običajno nastala v sodelovanju s tujimi regionalnimi radijskimi postajami. V vsaki od oddaj so sodelovali kulturni in drugi ustvarjalci, posebna pozornost pa je veljala nastopu pevskega zbora, ki se spontano oblikuje na prav vsakem izletu.

Doslej so poslušalci obiskali zamejske Slovence v Italiji, na Madžarskem in v Avstriji. Podali so se v Makedonijo, Srbijo, Črno goro ter v Bosno in Hercegovino.

Potem, ko so se lani mudili na avstrijskem Koroškem, se je tokratna izletniška karavana 200 poslušalk in poslušalcev Radia Maribor v minulih dneh odpravila na ogled znamenitosti srednje Dalmacije, njihov končni cilj pa je bil otok Vis.

Obisk je bil tudi simboličnega pomena. Prihodnje leto bo namreč minilo 150 let od ene največjih pomorskih bitk na Jadranu, ko je zmagoviti avstrijski floti poveljeval admiral Wilhelm von Tegetthof, rojen leta 1827 v Mariboru. Bitka je bila v zgodovinskem smislu zelo pomembna, saj je do koca prve svetovne vojne preprečila prevlado Italije na vzhodni obali jadranskega morja.

Radio Maribor se je tako pridružil mestu Maribor in občini Lovrenc na Pohorju, ki že vrsto let gojita prijateljske stike s prebivalci tega jadranskega otoka.

Ob tej priložnost so ob navzočnosti župana Maribora dr. Andreja Fištravca in župana mesta Vis Iva Radice posadili tudi potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki raste v starem mestnem jedru Maribora.

Seveda je tudi tokrat na izletu nastala javna radijska oddaja s sodelovanjem številnih kulturnih ustvarjalcev otoka Visa. Oddaja »Radijska delavnica znancev« je bila na sporedu v ponedeljek 5. oktobra 2015, najdete pa jo tudi v našem spletnem arhivu.

Izlet na Vis je pomenil tudi sklepno dejanje praznovanj letošnje 70-letnice delovanja Radia Maribor.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: Tone, Lenart v Slovenskih goricah