Patricija Crnkovič Foto: Stane Sršen
Patricija Crnkovič Foto: Stane Sršen

Tam nas bo zastopala mlada plesalka Patricija Crnkovič.

Tekmovanje prireja Evropska radiodifuzna zveza EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija. Vsaka od članic zveze EBU pošlje na tekmovanje svojega najboljšega predstavnika, na tekmovanje pa se lahko prijavijo plesalci vseh plesnih zvrsti. Predvajali vam bodo slovenski izbor za tekmovanje, ki je potekal na pobudo Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v Studiu 1 Televizije Slovenija. Na izboru za tekmovanje se je predstavilo sedem nadarjenih mladih plesalcev: Patricija Crnkovič, Tomaž Golub, Filip Jurič, Barbara Krašovec, Klara Lainšček, Nika Lipolt in Petra Peček.

Njihov nastop je spremljala strokovna žirija tekmovanja, ki so jo sestavljali: Milko Šparemblek, Irek Mukhamedov, Tomaž Rode, Rosana Hribar in Maruša Vidmar. Urednik oddaje Daniel Celarec, idejna zasnova tekmovanja Danica Dolinar, režiser Vojko Vidmar.

Zanimivosti

V preteklosti so Slovenijo na tekmovanju Evrovizijski mladi plesalci zastopali: Urša Vidmar (1993), Damjan Mohorko (1995), Ana Klašnja (1997,1999), Eva Gašparič (2001), Anže Škrube (2003), Alena Medič (2005) in Petra Zupančič (2011), ki je zasedla odlično drugo mesto.

EBU je tekmovanje osnovala pred 28 imi leti kot partnerja Evrovizijskemu tekmovanju mladih glasbenikov. To tekmovanje je pomemben dogodek tako za mlade plesalce kot za promocijo plesne umetnosti preko javnih medijev, ki skrbijo za pomembnost kulturnih dogodkov. Mlade evropske plesalce spodbuja, da dokažejo svoj potencial pred žirijo in milijoni televizijskih gledalcev.