Oddaja Točka preloma, ki jo lahko spremljate vsako sredo ob 20.30 na 3. programu Televizije Slovenija, bo 4. maja na sporedu že stotič. Foto:
Oddaja Točka preloma, ki jo lahko spremljate vsako sredo ob 20.30 na 3. programu Televizije Slovenija, bo 4. maja na sporedu že stotič. Foto:
Oddajo že od njenih začetkov ureja in vodi novinarka Janja Koren. Foto: Stane Sršen
Oddajo že od njenih začetkov ureja in vodi novinarka Janja Koren. Foto: Stane Sršen

V oddaji posebno pozornost namenjajo položaju posameznih panog in podjetij v njih in ga primerjajo s tujo konkurenco. Spremljajo prestrukturiranje podjetij, dogajanje v bankah, zavarovalnicah in na borzah ter iščejo odzive vlade na gospodarske ukrepe. S poglobljenimi analizami skušajo slovensko gospodarstvo umestiti v širši evropski in svetovni okvir ter ga primerjati z gospodarstvi drugih držav. V studiu dogajanje komentirajo kompetentni gostje. Besedo dajejo tistim, ki znajo tudi iz izkušenj povedati, kaj je dobro, kaj slabo - direktorjem in direktoricam podjetij, zbornic, agencij, ekonomistom in ekonomistkam. Doslej se je v oddajah zvrstilo okoli 200 gostov.

Še več poudarka znanosti
V prihodnje nameravajo ustvarjalci Točke preloma še več pozornosti posvetiti odmevnim dosežkom slovenskih podjetij, ki so pogosto tudi rezultat sodelovanja z znanstvenimi institucijami. »Zanimajo nas merljivi učinki pretakanja znanstvenih odkritij iz naših znanstvenoraziskovalnih institucij v gospodarstvo, zanima nas pomen znanstvenih odkritij, tudi v raziskovalnih oddelkih podjetij za poslovanje in prihodnost gospodarskih družb. Jeseniški Acroni in žirovska M Sora sta med podjetji, ki že žanjejo sadove dobrega sodelovanja s fakultetami. Njune izkušnje smo v Točki preloma pred kratkim že predstavili, v stoti oddaji bosta v ospredju Lek in Hidria,« dodaja urednica in voditeljica oddaje Janja Koren.

Tretja sezona Točke preloma
Prva oddaja je bila na sporedu 1. oktobra 2013. Od začetka jo ureja in vodi Janja Koren. Občasno so se ji na voditeljskem stolčku pridružile tudi Lidija Pak, Vida Petrovčič in Eva Uranjek. Z analitičnimi prispevki so oddajo sooblikovali številni novinarji in novinarke Televizije Slovenija, med njimi Eva Uranjek, Viki Twrdy in Polona Križnar. Zadnje leto pa glavnino prispevkov pripravljata novinarki Andreja Lešnik in Sarah Neubauer. Nepogrešljivi sodelavci oddaje so še režiser Vojko Boštjančič, redaktorja Edita Car in Iztok Plevelj ter do nedavnega producentka Danica Filač, ki je bila od vsega začetka močno vezivo med vsemi ustvarjalci. V ekipi si roko podajajo modrost, izkušnje in mladostna zagnanost.