Anže Bašelj in Sanja Modrić. Foto: Žiga Culiberg
Anže Bašelj in Sanja Modrić. Foto: Žiga Culiberg

Na TV SLO 2 načrtujemo prenos 28 tekem ter studijski program, ki bo popestril dogajanje pred, med in po tekmah. Za studijski program na prizorišču bosta odgovorna Sanja Modrić in Jaka Daneu, ki bo opravljal delo analitika. Ekipi se letos pridružuje še športni novinar Anže Bašelj, ki bo zadolžen za studijski program v Ljubljani. Z njim bosta strokovna komentatorja Matjaž Smodiš in Goran Jagodnik. Med drugim bodo gledalci v posebni rubriki z naslovom Junaki brez žoge, ki bo na sporedu na dan slovenske tekme, videli košarkarje pri nekošarkarskih aktivnostih. Tako bo npr. Jaka Blažič postal športni komentator, Edo Murić bo rapal, Goran Dragić bo igral namizni tenis, Uroš Slokar pa se bo preizkusil kot stand-up komik. Spoznavali bodo tudi špansko kulturo, imeli bodo glasbene in plesne nastope v studiu, in špansko kuhinjo (skupaj z Majo Hrvatin bo kuhala košarkarica Helena Boada). Tako kot lansko leto na evropskem prvenstvu, ki je potekalo v Sloveniji, bo tudi letos za komentiranje tekem na TV SLO 2 skrbel dvojni tandem komentatorjev v postavi Miha Žibrat in Roman Horvat ter Miha Mišič in Grega Nachbar.

V kontekstu svetovnega prvenstva v košarki, med 30. avgustom 2014 in 14. septembrom 2014, Televizija Slovenija pripravlja tudi špansko obarvan spremljevalni program s krovnim naslovom »!HOLA! – španski pozdrav«.
V tem sklopu pripravljamo štiri v živo vodene oddaje z voditeljico Mojco Mavec (na sporedu bodo 30. 8., 4. 9., 10. 9. in 14. 9.2014), v katerih bomo gledalcem z različnih vidikov predstavili gostiteljico prvenstva. Prva oddaja bo govorila o Španiji na splošno, druga oddaja se bo posvetila razlikam med španskimi pokrajinami, tretja bo raziskala špansko glasbo, četrta pa se bo primerjalno lotila razlik in podobnosti med Španijo in Slovenijo.
Poleg štirih živih oddaj bomo predvajali tudi španske filme, dokumentarce ter glasbene in baletne oddaje.
V sodelovanju z Multimedijskim centrom RTV Slovenija bomo pripravili tudi spletni foto natečaj, ki bo potekal na spletnem naslovu www.rtvslo.si/hola, kjer bomo gledalce in spletne uporabnike povabili k objavljanju fotografij s špansko tematiko in najboljše seveda tudi nagradili.
Namen je, da skupaj z gledalci, poleg športne vročice svetovnega prvenstva, doživimo Španijo tudi skozi številne druge vidike njenih bogatih in slikovitih kulturno-geografskih zanimivosti.

Multimedijski center RTV Slovenija – www.rtvslo.si/spanija2014
Za tiste, ki bi o svetovnem prvenstvu v košarki radi izvedeli več, so v Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravili poseben portal, ki ga najdete na www.rtvslo.si/spanija2014. V času do prvenstva bodo pripravili številne intervjuje in serijo klepetov, kjer bodo gostili večino slovenskih reprezentantov, nekdanjih košarkarjev in številnih drugih, ki so s košarko povezani na različne načine. Tako kot lansko leto bodo tudi letos imeli gostujočega kolumnista. Še posebej bi opozorili na MMC-jevo spletno aplikacijo Nostradamus, kjer lahko uporabniki napovedujejo izide in tekmujejo med seboj za zanimive nagrade.

Radio Slovenija – Val 202
Radio Slovenija bo kot običajno košarkarske oddaje in prenose med svetovnim prvenstvom pripravljal na Valu 202. Reporterja na prizorišču bosta Franci Pavšer in Boštjan Reberšak. Na Valu 202 bodo prenosi vseh tekem slovenske reprezentance v prvem delu prvenstva na Kanarskih otokih ter nato v nadaljevanju v Barceloni. S preostalih tekem bodo občasna oglašanja. V zaključku prvenstva se bo Franci Pavšer oglašal tudi iz Madrida.
Analize in ozadja tekem bodo v oddajah Naval na šport, vsak dan ob 9.15 in 17.45 na Valu 202. Poleg tega bo košarki namenjeno precej pozornosti tudi v tedenskih oddajah Športna sobota in Nedeljsko športno popoldne.
Košarkarsko bo dihal tudi spletni tematski športni kanal sport202.rtvslo.si.