Toni Gašperič je letošnji prejemnik Ježkove nagrade (Foto: Sandi Fišer) Foto:
Toni Gašperič je letošnji prejemnik Ježkove nagrade (Foto: Sandi Fišer) Foto:
(Foto: Sandi Fišer)
Toni Gašperič (Foto: Sandi Fišer)
(Foto: Sandi Fišer)
Toni Gašperič (Foto: Sandi Fišer)
(Foto: Sandi Fišer)
Nagrado je podelil Miran Lesjak, predsednik Programskega sveta RTV Slovenija. (Foto: Sandi Fišer)
RTV Slovenija Ježkovo nagrado podeljuje z namenom spodbuditi izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji duha legendarnega Franeta Milčinskega – Ježka. (Foto: Arhiv RTV Slovenija)
RTV Slovenija Ježkovo nagrado podeljuje z namenom spodbuditi izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji duha legendarnega Franeta Milčinskega – Ježka. (Foto: Arhiv RTV Slovenija)

Žirija je v obrazložitev zapisala:
Toni Gašperič v mnogočem spominja na Ježka. Ustvarja že skoraj pol stoletja, piše, nastopa na domačih in tujih odrih, pred mikrofoni in kamerami. Kot najbolj prepoznaven obraz in humoristično pero iz dežele na sončni strani Gorjancev neponovljivo zaznamuje slovenski medijski prostor. Je avtor in interpret humorističnih skečev, avtor besedil za popevke, komedijant, ki je do solz nasmejal številne gledalce in poslušalce na javnih RTV-prireditvah, ustvaril pa tudi podobo Slovenca – Belokranjca.

Toni Gašperič je slovenski radioteleviziji posodil glas in obraz v tolikšni meri, da so mnogi mislili, da je v službi na RTV Slovenija. Pa ni bil nikoli. Generacije šolarjev so rasle z njegovimi domislicami, ki jih je pripisal nečaku tete Mare in se z njimi poistovetili. Kot izšolani pedagog je znal prisluhniti otrokom in jim ponuditi 'drugačno šolo', veselo, nasmejano in vznemirljivo. A tudi odrasli so v njem prepoznali izvirnega in pronicljivega humorista, satirika. Njegove bodice so bile vselej blagohotne, z željo, da bi neumnosti prepoznali in jih odpravili, a nikoli žaljive in osebne – kot glas malega človeka, ki vidi, sliši in čuti, pa nima vzvodov in orodja, da bi spreminjal. Ima pa Tonija.

Kot humorist in voditelj je soustvarjal Veseli tobogan skoraj štiri desetletja. Obiskoval je najmlajše poslušalce tako v velikih mestih, kot najbolj odročnih krajih, celo otroke slovenskih zdomcev, in v zaodrju vlival pogum mladim upom; mnogi med njimi so zrasli v uveljavljene umetnike.

Poslušalci Radia Slovenija (Ljubljana) se ga spominjajo tudi po avtorskih prispevkih v oddajah, kot sta Prizma optimizma in Vi izbirate jaz izberem ter kot radoživega gosta v številnih razvedrilnih oddajah Televizije Slovenija. Že desetletja je tudi promotor kulturnega aktivizma v svojem okolju, organizator in nastopajoči na kulturnih ter humanitarnih prireditvah.

Ob vsem naštetem - opaznem oblikovanju izvirnih zvrsti radijske in televizijske ustvarjalnosti - pa je Toni Gašperič vedno ostal skromen, nasmejan, dobrovoljen kritični opazovalec življenja. Človek trdne hrbtenice, z etičnimi in moralnimi vrednotami, ki veljajo tako za najmlajše kot najstarejše - kot bi bil iz šole Franeta Milčinskega - Ježka, pri katerem je nabiral najboljše. In kljub dolgoletni bogati ustvarjalni beri, mu ne pride na misel, da bi zaspal na lovorikah.

V želji, da bi vzpodbudili izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha, je Programski svet RTV Slovenija letos že petindvajsetič podelil nagrado Franeta Milčinskega - Ježka. Dosedanji prejemniki tradicionalne Ježkove nagrade so: Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič (za življenjsko delo), Lado Leskovar, Vinko Möderndorfer, Barbara Cerar in Tone Fornezzi – Tof (za življenjsko delo) ter Tilen Artač.