Sporočila za javnost
Televizija in kulturna dediščina
Vsi se spominjamo komentarjev Jožeta Hudečka v TV Dnevniku v poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih, ob katerih nihče ni ostal ravnodušen. Foto: iz dokumentarnega filma
Televizija in kulturna dediščina
Breda Kovič je bila pionirka dokumentarnih oddaj o kulturni dediščini, na Televizijo Ljubljana pa je prišla iz konservatorske službe. Foto: iz dokumentarnega filma
Televizija in kulturna dediščina
V osemdesetih letih so v okviru televizijske predstavitve naše dediščine veliko pozornosti namenili mlajšim gledalcem, televizijska ekipa pa je ob snemanju filma obiskala tudi rimsko nekropolo v Šempetru v Savinjski dolini. Foto: iz dokumentarnega filma

Dodaj v

TV Slovenija ohranja bogastvo kulturne dediščine

Dokumentarni film o kulturni dediščini na Televiziji in tistih, ki zanjo skrbijo
15. oktober 2018 ob 11:29
Ljubljana - RTV SLO

60-letna zgodovina naše Televizije hrani tudi 60 let svetovnih in domačih dogodkov, utrinkov, spominov, kulture, z gradivi, ki jih hranimo, pa tvorimo pomemben del slovenske kulturne dediščine. V dokumentarnem filmu Televizija in kulturna dediščina bomo predstavili izbrane avtorje in pregled oddaj o kulturni dediščini, ki sodijo med najžlahtnejše dosežke v zgodovini slovenske televizije. Dokumentarec bomo premierno predvajali v torek, 23. oktobra, ob 20.55 na TV SLO 1.

Arhiv nekdaj TV Ljubljana in danes TV Slovenija je neizčrpen vir podatkov o kulturni dediščini in o zgodovini njenega varstva.Tu so delovali tudi strokovnjaki s področij umetnostne zgodovine in konservatorstva: Breda Kovič, Jože Hudeček, Janez Lombergar in Iztok Premrov. Vsak je izhajal iz aktualne konservatorske problematike, iz lastnega razumevanja varstva kulturne dediščine in njene popularizacije ter izoblikoval osebni slog in žanrski pristop. V daljšem obdobju so sistematično ustvarili obsežne in avtorsko prepoznavne opuse s televizijskimi prispevki in studijskimi oddajami, komentarji in omizji ter dokumentarnimi serijami in filmi.

Televizija Ljubljana je od ustanovitve – leta 1958 – ponujala nove možnosti medijske predstavitve v vrstah kulturnega novinarstva in omogočala celovito avdiovizualno predstavitev kulturne dediščine. Televizija ni samo poročala, temveč je dejavno soustvarjala podobo slovenskega konservatorstva, delo televizijskih ustvarjalcev pa se je izkazalo za najboljši način popularizacije kulturne dediščine ter most med konservatorsko službo in javnostjo.

Dokumentarni film je nastal ob 60. obletnici TV Ljubljana v Dokumentarnem programu TV Slovenija. Scenarij zanj je napisal dr. Andrej Doblehar, režirala ga je Ita Obersnu.

Vir fotografij: iz dokumentarnega filma Televizija in kulturna dediščina.

Fotografije v polni resoluciji najdete tukaj.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
Televizija in kulturna dediščina
Televizija in kulturna dediščina
Prijavi napako

Sporočila za javnost pripravlja in objavlja Služba za komuniciranje RTV Slovenija. Dodatna vprašanja lahko posredujete na e-naslov pr@rtvslo.si.
Kazalo