Veteran Ivan Basso je v prvem tednu opravil veliko dela za Alberta Contadorja. Foto: EPA
Veteran Ivan Basso je v prvem tednu opravil veliko dela za Alberta Contadorja. Foto: EPA
Alberto Contador in Ivan Basso
Contador se je na novinarski konferenci v Pauju zahvalil Bassu za pomoč. Foto: EPA
Razburljiv prvi teden Toura

37-letni član ekipe Tinkoff-Saxo je v nedeljo po padcu čutil bolečine in obiskal bolnišnico, kjer pa so mu odkrili raka na testisih. Zmagovalec Gira v letih 2006 in 2010 je že končal Tour in se vrnil v Italijo, kjer ga bodo operirali.

al imam slabe novice. V peti etapi sem padel, po padcu pa sem se s sedežem dotaknil testisov in začutil bolečino, ki sem jo sicer čutil že nekaj dni. Včeraj je naš zdravnik govoril z glavnim zdravnikom Toura. Odločili smo se, da grem na pregled v bolnišnico. Ta mi je prinesel slabe novice: imam lažjo obliko raka na levem testisu," je pojasnil Basso na novinarski konferenci.

Porte po koncu sezone zapušča Sky
Richie Porte je po nedeljski ekipni vožnji na čas na Dirki po Franciji sporočil, da zapušča ekipo Sky, sanje o uspehu na največjih dirkah pa bo iskal drugod. Obljubil je, da bo na letošnjem Touru dal vse od sebe in pomagal prijatelju Chrisu Froomu, ki vodi po prvi tretjini dirke. Avstralcu se pogodba s Skyem izteče ob koncu leta.

"To je moj zadnji Tour z ekipo Sky. Želim, da čim višje končamo s prijateljem Chrisom Froomom. Moram iskati svoje priložnosti," je za avstralsko televizijo SBS dejal Porte.

Porte je pri Skyu preživel štiri leta, v tem obdobju pa se je močno uveljavil. Zanimanje zanj je veliko, mediji ga povezujejo z ekipami BMC, Etixx-QuickStep in Orica-GreenEdge.

"Letos sem zmagal dirko Pariz-Nica in po Kataloniji, imel sem veliko priložnost na Giru, ki sem jo zapravil. Toda sem pripravljen. Sem na vrhuncu kariere, tam bom še nekaj let, zato moram oditi in voditi ekipo," je dodal Porte, ki je bil ključni pomočnik leta 2012, ko je Tour dobil Bradley Wiggins, in leto za tem, ko je slavil Froome.

Razburljiv prvi teden Toura