Nosilec bele majice Romain Bardet ima težave v kronometru, zato si želi v naslednjih treh dneh v Pirenejih pridobiti veliko časa. Foto: EPA
Nosilec bele majice Romain Bardet ima težave v kronometru, zato si želi v naslednjih treh dneh v Pirenejih pridobiti veliko časa. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je imel med prostim dnevom čas tudi za branje časopisov. Foto: EPA
Bardet in Pinot v boju za stopničke na Touru

Francozi že vse od leta 1985, ko je zmagal legendarni Bernard Hinault, čakajo na novega junaka. Leta 1997 je bil Richard Virenque drugi, v zadnjih 16 letih pa nobenega Francoza ni bilo na stopničkah na Elizejskih poljanah.

Nibali ima v skupnem seštevku štiri minute in 37 sekund naskoka pred Alejandrom Valverdejem. Španec je imel velike težave že v Alpah, ima pa le še 13 sekund prednosti pred Romainom Bardetom. Thiabaut Pinot zaostaja za pet minut in šest sekund. Oba Francoza se borita tudi za belo majico najboljšega mladega kolesarja in navdušeni domači mediji že vidijo prihodnjega zmagovalca Toura.

Bardet napovedal napade v Pirenejih
"Že dolgo skupaj tekmujeva in skupaj tudi napredujeva. To je šele moj drugi Tour. Prezgodaj je še za pohvale. Če bom lahko odgovoril na vse napade, bom poskusil osvojiti rumeno majico. Če bo dirko nadzoroval Nibali, bo to zelo težko," je dejal 23-letni Bardet, ki je napovedal napade v Pirenejih.

"Z Romainom sva bila vedno tekmeca. Nikoli nisva bila v isti ekipi, vseeno pa se med etapami veliko pogovarjava. Na začetku nedeljske etape sva se 45 minut pogovarjala o aktualnih dogodkih na Touru," je poudaril 24-letni Pinot, ki se zaveda, da so v kronometru še številni nevarni kolesarji. "Valverde, Tejay van Garderen in Jean-Christophe Peraud so odlični v kronometru, Bardet ima le 16 sekund naskoka pred menoj."

Že v torek čaka kolesarje 16. etapa s petimi vzponi, najbolj zahteven je vsekakor Port de Bales (1.755 m), ki je na sporedu 21 km pred ciljem v Bagneres de Luchonu.

V sredo in četrtek zahtevna ciljna vzpona
V sredo so na vrsti trije vzponi prve kategorije, sledi pa zaključni klanec na Pla d'Adet. V četrtek bodo kolesarji šli prek legendarnega prelaza Tourmalet (2.115 m), ciljni vzpon pa bo na Hautacam (1.520 m), kjer je pot do zmage na Touru leta 1996 tlakoval Bjarne Riis. Danec je nato priznal jemanje nedovoljenih poživil, a mu zmage niso izbrisali. Edini kronometer bo na sporedu v soboto od Bergeraca do Perigueuxa (54 km).

Skupni vrstni red po 15. etapi:
  1. V. NIBALI          ITA   66:49:37 
  2. A. VALVERDE        ŠPA      +4:37 
  3. R. BARDET          FRA       4:50 
  4. T. PINOT           FRA       5:06 
  5. T. VAN GARDEREN    ZDA       5:49 
  6. J. C. PERAUD       FRA       6:08 
  7. B. MOLLEMA         NIZ       8:33 
  8. L. KÖNIG           ČEŠ       9:32 
  9. L. TEN DAM         NIZ      10:01 
 10. P. ROLLAND         FRA      10:48 
 ...                                   
 96. S. ŠPILAK          SLO    2:29:48 
134. K. KOREN           SLO    3:00:22 
Bardet in Pinot v boju za stopničke na Touru