Matej Korelc iz Šentvida pri Ljubljani je sestavil zmagovito ekipo Navidezne dirke. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Matej Korelc iz Šentvida pri Ljubljani je sestavil zmagovito ekipo Navidezne dirke. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
David Črmelj
Korelc je za zmago prejel dres edinega Slovenca na letošnjem Touru Kristijana Korena. Dres mu je iz Francije pripeljal novinar TV Slovenija David Črmelj. Foto: MMC RTV SLO

"Tudi sam sem športnik, a nisem dovolj dober, da bi lahko zmagoval. Ta zmaga, čeprav ni fizična, je pa s področja športa, mi veliko pomeni," pravi Korelc, po poklicu računalniški programer iz Šentvida pri Ljubljani.

Na vrh s 192. mesta
Korelc, z vzdevkom metju30, je v konkurenci 1.350 tekmovalcev oziroma "direktorjev" moštev zmagal s 5.121 točkami. Najbližja zasledovalca JoshauBoy in aljosa.zvirc sta zbrala 5.041 oziroma 5.012 točk. "Po prvi etapi sem bil šele na 192. mestu, nato pa sem kar napredoval, praktično vsako etapo. Marsikdo je namreč v prvi etapi, ko je bil kronometer, osvojil veliko točk. A če si izbral ekipo za kronometer, lahko v nadaljevanju veliko izgubiš, saj lahko menjaš le dva tekmovalca. Sam sem očitno zelo dobro izbral na začetku, nato pa tudi dobro menjal. Nekaj etap pred koncem sem imel 120 točk prednosti, zato sem zadnje tri etape taktično oddirkal, da ne bi preveč izgubil, tako nekako kot Chris Froome," je zmagovito taktiko pojasnil Korelc.

Navijal je za Contadorja
Kako sicer komentira razplet Toura? "Froome je bil prvi favorit, prišel je spočit. Vincenzo Nibali je bil neka uganka. Lani je presenetil s tempiranjem forme. Letos mu pač ni uspelo. Navijal sem sicer za Alberta Contadorja, ki bi mu tako uspel zgodovinski dvojček." Dopinški škandal, v katerega se je pred leti ujel Contador, ga ne moti. "Nisem sicer strokovnjak, a mislim, da tisti doping ni bil na ravni Lancea Armstronga. V mojih očeh ga ni očrnil."

Korelca najbolj navdušuje triatlon
Korelc je tudi sam strasten športnik, in sicer (amaterski) triatlonec. "Triatlon me je potegnil. Udeležujem se tekem, jeseni tudi tekaških, medtem ko kolesarskih bolj malo. Maraton Franja je obvezen kolesarski repertoar, lani sem bil na njej dvakrat, ker je bilo tudi svetovno amatersko prvenstvo. Letos sem v Kopru postal državni podprvak v šprintu, v konkurenci od 30 do 40 let. Šprint pomeni 750 metrov plavanja, 20 kilometrov kolesarjenja in pet kilometrov teka. Prihodnjo soboto pa grem na Ironman Slovakman, kjer me čakajo 4 kilometri plavanja, 180 km kronometerskega kolesa, potem pa še maraton na 42 kilometrov," načrte razkriva Korelc, sicer tudi strasten ljubitelj snookerja.