Tadej Pogačar v karieri še ni imel opravka z etapo, ki bi imela toliko višinskih metrov, kot jih je imela tokratna. Foto: Reuters
Tadej Pogačar v karieri še ni imel opravka z etapo, ki bi imela toliko višinskih metrov, kot jih je imela tokratna. Foto: Reuters

"Beg je bil močan, toda v zadnjih kilometrih sem napadel in upal, da ujamem ubežnike, ki so bili vsi motivirani. Z ekipo smo nadzorovali dogajanje, da si niso prikolesarili prevelike prednosti. Načrt je uspel in zelo vesel sem, da sem zmagal na kraljevski etapi v zame enem najljubših krajev v Italiji. Tu sem bil zelo velikokrat na pripravah in imam od tu veliko lepih spominov," je v prvem odzivu za Eurosport povedal Pogačar (UAE Emirates), ki ima zdaj pred Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) 6 minut in 41 sekund prednosti, pred Danielom Martinezom (Bora Hansgrohe) pa še 15 sekund več.

Oba sta v cilj prišla dve minuti in 50 sekund za Pogijem na 5. in 6. mestu. Quintana je zaostal 29 sekund, tretjeuvrščeni Georg Steinhauser (EF Education EasyPost) pa 2:32. Pogačar je v zadnjih 15 kilometrih proti Quintani pridobil več kot tri minute!

Pogačar na kraljevski etapi Gira potolkel tekmece

"Morali smo dirkati pametno"

222 kilometrov, pet kategoriziranih vzponov, cilj na 2358 metrih nadmorske višine za skupno 5400 višinskih metrov. Razvpiti Mortirolo in Livigno, kjer so na smučišču Mottolino asfaltirali še v soboto. To je bila prava kraljevska etapa, ki je izzivala rožnatega Slovenca, potem ko je že dan prej z drugim mestom na kronometru povišal prednost pred tekmeci.

"Ne bi ravno rekel, da je bil to najboljši dan na kolesu v moji karieri, a to je bila res sijajna etapa. Teren je bil pravšnji z lepimi vzponi. Ekipa je opravila odlično delo, to etapo smo imeli v mislih vse od decembra. Med etapo smo se ves čas pogovarjali. Ves dan je pihal veter v hrbet, morali smo dirkati pametno. Rafal Majka je bil znova izvrsten, sam pa sem le nadaljeval. Ponosen sem na celotno ekipo in tudi sam nase, da sem zaključil etapo tako, kot sem," je v pogovoru za Val 202 dejal gorenjski volk.

Ni imel občutka, da bi ubežnike polovil z lahkoto tako kot na Touru 2021

"Malo prej je bilo treba začeti napad, saj je bil Steinhauser kar precej časa v vodstvu. Z Majko sva se odločila, da bova napadla tam, kjer bo veter v hrbet, saj tedaj vsi trpijo na kolesu. Če si 200 km v pobegu na takšni etapi, je težko iti s polnim plinom do konca. Tisti, ki smo bili v glavnini, smo prihranili veliko več moči. Ni pa se mi zdelo, da bi ubežnike polovil z lahkoto, tako kot sem imel občutek pred tremi leti na Dirki po Franciji, ko sem oblekel rumeno majico," je še pojasnil.

Pred desetimi leti je kot mladenič po televiziji spremljal Quintano v boju za zmago na Giru. "Gledal sem njega in Chrisa Frooma, kako sta se napadala, a vselej preblizu cilja. Vedno sem bil nekoliko jezen na Quintano, zakaj ni napadel bolj od daleč. Toda danes je super dirkal, tudi Steinhauser. Gotovo si zaslužita častno omembo."

Pogačar se je na družbenih omrežjih zahvalil tudi slovenskim navijačem ob cestah. Foto: EPA
Pogačar se je na družbenih omrežjih zahvalil tudi slovenskim navijačem ob cestah. Foto: EPA
Na letošnjem Giru je dobil že štiri etape. Foto: Reuters
Na letošnjem Giru je dobil že štiri etape. Foto: Reuters

Na Mortirolu prvi Scaroni

Prvi beg dneva se je oblikoval takoj po kilometru nič, ko je skočila skupina 12 kolesarjev. Na prvem vzponu na Lodrino (3. kategorije) se je glavnina začela trgati in pobegnila je velika skupina z več kot 40 kolesarji. V njej je manj kot 10 minut za vodilnim zaostajal le Michael Storer (Tudor).

Tik pod vrhom prelaza San Zeno (2. kategorija; 13,9 km s 6,6 %) sta se ubežni skupini združili v ogromen beg, ki je v nekem trenutku štel kar 58 kolesarjev. Nato se je spredaj iz velike skupine ločila šesterica kolesarjev.

Po 60-km dolini je sledil razvpiti prelaz Mortirolo, a z "lažje" strani Edola (12,6 km s 7,6 %). Prvi beg iz ubežne skupine se ni posrečil, na vrhu Mortirola je bil prvi Christian Scaroni (Astana). Narekovanje tempa glavnini, na čelu katere je bil UAE Emirates, je prevzel Domen Novak in zaostanek skupine z rožnato majico se je spustil pod pet minut.

40 km pred ciljem je bila v ospredju skupina 18 kolesarjev brez kandidatov za najvišja mesta v skupnem seštevku, glavnina je zaostajala slabe štiri minute.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pogačar v velikem slogu do zmage

Po Valtellini je bil na vrsti kratek vzpon na Le Motte, na katerem se je vodilna skupina razbila na več manjših skupin. Glavnina je bila dobre tri minute zadaj.

Sledil je najdaljši vzpon dneva na prelaz Foscagno (15 km s 6,4 %) na 2291 metrih nadmorske višine. Napadel je nemški kolesar Georg Steinhauser. 15 km pred ciljem je imel minuto prednosti pred zasledovalci, med katerimi mu je bil najbližje zmagovalec Gira 2014 Nairo Quintana (Movistar).

Približno 15 km pred koncem je iz glavnine skočil Tadej Pogačar in se hitro odlepil. Quintana je 10 km pred ciljem ujel Steinhauserja in se sam odpeljal proti zadnjim kilometrom. Nemca je 9 km pred koncem prehitel tudi Pogačar, tako da je bil pred njim le še Quintana. Razlika je bila 40 sekund.

Po kratkem spustu je bil na vrsti ciljni klanec v Livignu na Mottolino: 4,7 km s 7,7 %, pri čemer je najstrmejša klančina dosegla 19-odstotni naklon. Pogačar je tudi na tem vzponu nadaljeval v strahovitem ritmu in 2 km pred ciljem prehitel še Quintano. Tedaj je bilo že jasno, da je zmaga njegova!

To je bila prava kraljevska etapa v osrčju Alp, kot velevata tradicija in zgodovina boja za rožnato majico. Foto: AP
To je bila prava kraljevska etapa v osrčju Alp, kot velevata tradicija in zgodovina boja za rožnato majico. Foto: AP

Največ višincev v zadnjih letih

Številke potrjujejo, da je bila to najtežja etapa 107. kolesarske Dirke po Italiji tako po dolžini kot seštevku vzponov. Od Gardskega jezera je pot kolesarje peljala naravnost na sever do švicarske meje in visokogorskega Livigna. Vključno z 200 metri vzpona v zaprti vožnji na startu je bila to najbrž res etapa z največ višinci v obdobju po koronski pandemiji.

V ponedeljek bo na sporedu prost dan, v torek pa še ena etapa s ciljnim vzponom od Livigna do Santa Cristine v Val Gardeni (206 km).


107. DIRKA PO ITALIJI

15. ETAPA: Manerba del Garda–Livigno, 222 km

Skupni vrstni red po 15. etapi (od 21):
  1. T. POGAČAR      SLO      56:11:46 
  2. G. THOMAS        VB         +6:41 
  3. D. MARTINEZ     KOL          6:56 
  4. B. O'CONNOR     AVS          7:43 
  5. A. TIBERI       ITA          9:27 
  6. T. ARENSMAN     NIZ          9:45 
  7. R. BARDET       FRA         10:49 
  8. F. ZANA         ITA         11:11 
  9. E. RUBIO        KOL         12:13 
 10. J. HIRT         ČEŠ         13:11 
 ...                                   
 41. J. TRATNIK      SLO       1:14:16 
 72. D. NOVAK        SLO       2:13:16 
Foto: RCS Sport
Foto: RCS Sport