Top Ganna je bil povprečno za 1,7 kilometra na uro hitrejši od Pogija, kar mu je prineslo zmago v 14. etapi. Italijan se je na ravninskem boju z uro oddolžil Slovencu za poraz na prvem kronometru. Foto: EPA
Top Ganna je bil povprečno za 1,7 kilometra na uro hitrejši od Pogija, kar mu je prineslo zmago v 14. etapi. Italijan se je na ravninskem boju z uro oddolžil Slovencu za poraz na prvem kronometru. Foto: EPA

Na prvem vmesnem času je bil Pogačar štiri sekunde hitrejši od Ganne in italijanski specialist za kronometer je začel podoživljati zgodbo iz 7. etape, ko ga je na koncu prehitel le Slovenec.

Na drugem vmesnem času je Pogačar zaostajal deset sekund za Italijanom, v cilj pa je gorenjski volk prišel z 29 sekund slabšim časom kot Top Ganna. Olajšanje za Italijana, ki je s časom 35:02 in povprečno hitrostjo 53,4 km/h po treh letih osvojil novo zmago na kolesarski Dirki po Italiji. Skupno je to že šesta kronometrska zmaga Ganne na domači tritedenski dirki.

"Danes sem močno trpel. Govoril sem z Johnnyjem Milanom. Njegov sprint traja 17 sekund in je konec. Ali zmagaš ali ne. Danes sem sam čakal dve uri. Na koncu se je nabralo toliko čustev. Smo v Italiji, toliko časa brez zmage. Povrhu smo še ob jezeru, ki je moj drugi dom. Presrečen," je ganjeno pripovedoval 27-letnik iz Verbanie, ki dobršen del leta preživi ob Gardskem jezeru.

Pogačar med kapetani razred zase

Med kapetani v skupnem seštevku je bil Pogačar znova prepričljivo najboljši. V skupno 71 kilometrih vožnje na čas je Slovenec proti Kolumbijcu Martinezu pridobil 3:03, proti Britancu Thomasu pa 2:44. Foto: Reuters
Med kapetani v skupnem seštevku je bil Pogačar znova prepričljivo najboljši. V skupno 71 kilometrih vožnje na čas je Slovenec proti Kolumbijcu Martinezu pridobil 3:03, proti Britancu Thomasu pa 2:44. Foto: Reuters

A v boju za skupno zmago je Tadej Pogačar naredil nov velik korak proti končnemu zmagoslavju v Rimu. Z drugim mestom je bil znova precej hitrejši od vseh preostalih kapetanov. Proti Geraintu Thomasu je pridobil 45 sekund, proti Danielu Martinezu minuto in 16 sekund ...

Po dveh tretjinah oz. 14/21 in preden letošnji Giro zavije v Alpe ima Pogačar ogromno prednost: 3:41 pred Geraintom Thomasom in 3:56 pred Martinezom. Valižan je bil v kronometru četrti, Kolumbijec pa 14.

Prezadovoljen, da je še povečal prednost

"Po pravici povedano: ko sem gledal Pippa na njegovih prvih dveh vmesnih časih, sem si mislil, da je mogoče danes iti tudi po etapno zmago. A od zadnjega vmesnega časa do cilja je res naredil preskok. Mu je tudi bolj ustrezala proga v tem delu. Vedel sem, da bo težko in da moram nadomestiti čim več v prvem delu, v tistih klančkih, gor, dol, levo, desno. Odpeljal sem zelo dobro polovico, v zadnjih 10 kilometrih pa ni bilo tiste hitrosti, ki jo imajo tudi po 20 kg težji kolesarji. Na koncu zelo blizu časa enega najboljših kronometristov. Prezadovoljen, ker sem dobil še nekaj prednosti pred preostalimi tekmeci v skupnem seštevku," je potek in razplet 14. etape za Val 202 povzel Pogačar.

Po 14. etapi (od 21):         
 1. T. POGAČAR   SLO   50:00:09
 2. G. THOMAS    VB     +3:41
 3. D. MARTINEZ   KOL     3:56
 4. B. O'CONNOR   AVS     4:35
 5. A. TIBERI    ITA     5:17
 6. T. ARENSMAN   NIZ     6:30
 7. F. ZANA     ITA     7:26
 8. R. BARDET    FRA     7:52
 9. L. FORTUNATO  ITA     8:40
 10. A. BAUDIN    FRA     8:56
 ...                 
 41. J. TRATNIK   SLO     52:31
 79. D. NOVAK    SLO    1:42:46

Arensman z desetega na šesto mesto

Na skupnem četrtem mestu Ben O'Connor zaostaja 4:35, peti Antonio Tiberi že 5:17, nato pa ni več nobenega kolesarja z manj kot šestimi minutami zaostanka.

V prvi deseterici je največ pridobil Thymen Arensman, ki se je s tretjim časom kronometra povzpel za štiri mesta in je zdaj šesti. Vendar predvideni sokapetan Ineosa Grenadiersa za Pogačarjem zaostaja 6:30, tako da bo težko uporaben kot vaba za napad v gorah.

Zmagovalec lanske Dirke po Sloveniji Filippo Zana je pridobil eno mesto ni je zdaj sedmi. V deseterici je Kolumbijca Einerja Rubia nadomestil mladi Francoz Alex Baudin, ki je pridobil tri mesta. Manj kot 10 minut zaostaja trinajsterica, ki se bo zdaj borila za prvo deseterico.

Dobre pol ure resnice ob jezeru

Kolesarska karavana se je po Jadranski obali preselila na severni rob Padske nižine. Drugo vožnjo na čas gosti pokrajina Mantova oz. lombardski del Gardskega jezera. 14. etapa z drugim kronometrom letošnjega Gira se je začela v mestu Castiglione delle Stiviere. V 31,2 kilometra dolgem ravninskem kronometru je bilo vsega 150 višinskih metrov. Po kopici zavojev, tudi tehnično zahtevnejših, je cilj ob samem jezeru gostil Desenzano del Garda.

Šesta kronometrska zmaga Ganne na Giru. Več jih imata le Eddy Merckx (7) in Francesco Moser (12). Skupno 29. zmaga kariere, že 25. v vožnjah na čas za člana Ineosa Grenadiersa. Foto: AP
Šesta kronometrska zmaga Ganne na Giru. Več jih imata le Eddy Merckx (7) in Francesco Moser (12). Skupno 29. zmaga kariere, že 25. v vožnjah na čas za člana Ineosa Grenadiersa. Foto: AP

Mezgec odstopil pred kronometrom

Na 14. etapi ni nastopil Luka Mezgec, ki je s tem končal letošnji Giro, na katerega ga je njegova avstralska ekipa uvrstila le dober teden pred začetkom. Sprintersko sodelovanje s Calebom Ewanom ni obrodilo sadov, zdaj pri Jayco AlUli upajo, da bo bolje na poletni Dirki po Franciji, ko bo Mezgec pripravljal sprinte za Dylana Groenewegna.

Na italijanskem grand touru tako ostajajo še trije Slovenci. Jan Tratnik, predvideni slovenski olimpijec v kronometru, je bil 17. s točno dvema minutama zaostanka za Ganno. Pogačarjev zvesti pomočnik Domen Novak je odmeril, da porabi čim manj moči in je bil 137 med 152 kolesarji, ki nadaljujejo Giro 2024.

Nedelja dan za kraljevsko etapo

Drugi teden letošnje Dirke po Italiji se bo v nedeljo sklenil s kraljevsko, 15. etapo. Od Gardskega jezera do osrčja Alp na meji s Švico. Pet gorskih ciljev, tudi ciljni vzpon na Livigno za skupnih 5400 višinskih metrov, s čimer gre za najtežjo etapo Gira 2024.

Pogačar na kronometru ob Gardskem jezeru zaostal le za Ganno


107. DIRKA PO ITALIJI

14. ETAPA: Castiglione delle Stiviere–Desenzano del Garda, kronometer, 31,2 km: