Nasmeh je zadnje dni zapustil obraz Seppa Kussa. Foto: ASO
Nasmeh je zadnje dni zapustil obraz Seppa Kussa. Foto: ASO

Jumbo Visma ima pred zadnjimi petimi etapami daleč najboljše karte v lovu na končno zmago. V rdeči majici ostaja Sepp Kuss, po drugi dobljeni gorski etapi se mu je na manj kot minuto približal Jonas Vingegaard, najslabše možnosti ima zdaj Primož Roglič, ki na tretjem mestu zaostaja že minuto in pol.

Sorodna novica Slavje Vingegaarda po silovitem napadu, Roglič skupno padel na tretje mesto

Dobil je dovoljenje za napad
Danec je v torek napadel štiri kilometre pod vrhom novega klanca Bejes. Veliko nenavadnih besed in pogledov je bilo izrečenih. Vingegaard je vprašal, če lahko napade, dobil je pritrdilen odgovor in se odpeljal. To pa je bilo v nasprotju z dogovorom pred začetkom etape. Ključen dogodek je bila prometna nesreča sotekmovalca Nathana Van Hooydoncka, ki je motiviral Vingegaarda, da je napadel in mu na koncu tudi posvetil zmago.

Večino časa govoril o Van Hooydoncku
Vingegaard je o Belgijcu čustveno razlagal takoj po etapi, nato pa še na daljši novinarski konferenci: "Res je miren, umirjen človek, zelo profesionalen, najbrž najboljši človek v naši ekipi. Svoje ambicije bo vedno dal v dobro ekipe. Seveda si želi zmagovati tudi sam, res je dober človek. Razvila sva res dober odnos, imava veliko skupnih interesov, res si želim, da čim hitreje okreva. Upam, da bo vse dobro tudi z ženo in otrokom."

Ni želel govoriti o razmerjih v ekipi
Vidno čustven ni želel govoriti o tem, da se je v skupnem seštevku popolnoma prebil pod vrh in kakšne so njegove ambicije v skupnem seštevku: "Želim si samo uživati v tem trenutku in ne želim govoriti o tem." Zdi se, da se bo dirka odločila na Angliru, ki ga je Vingegaard kot pomočnik prevozil že leta 2020: "Dobro poznam ta vzpon, res je izjemno zahteven in strm. Čaka nas torej odločilen dan, res pa je, da bodo pomembne tudi druge etape."

Sorodna novica Roglič: Hitra, kratka, sladka. Smo zmagali, kajne?

Kuss: Rad bi zmagal
V majici vodilnega tako še vedno ostaja Kuss, ki še vedno hrepeni po končni zmagi: "Videli bomo, kaj se bo zgodilo, a še vedno imam prednost in rad bi zmagal." Relativno velik zaostanek v 16. etapi pa je obrazložil: "Zaključek je bil zame preveč eksploziven, a moji občutki so še vedno dobri. Nočem dobiti Vuelte kot darilo, to zame ni športno. Roglič in Vingegaard dobro vesta, kaj sem naredil, in tudi ona sta zmagovalca." Obrnil se je proti zloglasnemu vzponu na Angliru: "Seveda bom dal vse od sebe, to je vzpon, ki mi zelo ustreza. Še vedno sem v vodstvu, česar sem seveda zelo vesel."

Misli begale k Van Hooydoncku
Tudi Američan je objasnil, kako pomembna je bila novica o prometni nesreči Van Hooydoncka: "Tik pred startom smo dobili novico, kaj se je zgodilo Nathanu. Vedno je grozna novica, ko se kaj takega zgodi prijatelju in sotekmovalcu. Bilo je nenavadno, ker smo se morali osrediniti na cesto, a hkrati ves čas premišljuješ o prijatelju." Pozneje je bilo objavljeno, da Belgijec ni v kritičnem stanju.

Napad v pravem trenutku
Kuss se je tik po etapi malce čudil (tudi z nebesedno govorico) napadu Vingegaarda, dobro uro po koncu 16. etape pa je zbral misli in sestavil celotno sliko: "Napadel je res v pravem trenutku, takrat nam je ravno zmanjkalo fantov na čelu glavnine, saj smo vlekli celo etapo. Zato je bilo bolje napasti in pustiti druge v položaju, kjer so morali reagirati." V idealnem razpletu za Danca, nihče ni reagiral.

Sorodna novica Najtežji vzpon: Angliru ali Zoncolan?

"Pomembno, da ne lovimo drug drugega"
Večno hvaležni pomočnik, ki je sodeloval pri vseh šestih zmagah Jumba Visme na tritedenskih dirkah, je nato nekaj misli razdrl še o statusu (glavnega) kapetana v ekipi in svobodi, kdo lahko napade: "Na začetku dirke sta bila v vlogi kapetana Jonas in Primož, oba sta imela svobodo in pravico, da se borita za zmago. Ko sem se nenadejano v igro za zmago priključil še sam, se je vse skupaj še bolj zakompliciralo. Najpomembneje je, da ne lovimo drug drugega in stvari delamo složno. Mislim, da smo danes videli prav to." O Angliruju je bilo že veliko povedanega, Kuss je odprl karte: "Zaključek na Angliru je precej manj taktičen. O nas treh ne smemo razmišljati kot o tekmecih. Moramo premagati samo vse preostale kolesarje."

Izjavo Rogliča smo povzeli že v torek, "Hitra, kratka, sladka etapa. Na koncu težka. Smo zmagali, kajne?" je povedal zelo na kratko za Val 202. Kako zgovoren bo po današnji etapi?