Borut Mačkovšek je bil s sedmimi goli najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters
Borut Mačkovšek je bil s sedmimi goli najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters

Na drugi strani so Portugalci slavili zmago drugič zapored, saj so predtem premagali že Norvežane in ohranili upe o polfinalu, brez realnih možnosti pa so ostali varovanci Uroša Zormana, ki se bodo v Nemčiji pomerili še z Nizozemci in Danci. Portugalska je tretjič na desetem medsebojnem obračunu ugnala Slovenijo. V izločilne boje, ki bodo v Kölnu, napredujeta le po dve najboljši reprezentanci iz obeh skupin drugega dela. Tretjeuvrščeni zasedbi bosta igrali za peto mesto.

Sorodna novica Za poraz usodne lastne napake in maloštevilnost ter odsotnost Blagotinška

Slovenija je v prvem polčasu zaostajala za štiri gole, toda s serijo se je hitro vrnila in povedla za dva gola, toda potem tudi hitro prednost zapravila, tako da je na odmor z vodstvom odšla Portugalska, ki je nato v drugem polčasu prevzela pobudo. Na polovici drugega dela so si Portugalci priigrali pet golov naskoka. Slovenci so se še enkrat vrnili v igro, prišli sedem minut do konca na le zadetek zaostanka, toda Portugalci so hitro našli odgovor in še pred zadnjimi minutami odločili srečanje v svojo korist.

Predvsem v obrambi se je poznala odsotnost Blaža Blagotinška, ki je zbolel, zaradi težav s stegensko mišico pa je manjkal Tilen Kodrin. Portugalci so po pričakovanjih veliko težav Sloveniji povzročali s hitro igro, Slovenci pa so na drugi strani v napadu naredili veliko napak in izgubljali žoge, ko so tekmeci naredili odločilno razliko. Izjemno razigran je bil Martim Costa, ki je 11-krat zatresel mrežo. Petkrat je to uspelo Leonelu Fernandesu, štirikrat pa njegovemu bratu Franciscu Costi. Borut Mačkovšek je bil s sedmimi goli prvi slovenski strelec, pet jih je dal Nejc Cehte, po štiri pa Kristjan Horžen in Aleks Vlah.

Zorman po porazu s Portugalsko

V uvodnem napadu je Mačkovšek z razdalje načel portugalsko mrežo. Do desete minute sta bili reprezentanci izenačeni, potem pa so Portugalci prevzeli pobudo. Jure Dolenec je dvakrat zapored zgrešil, potem je bil izključen Staš Jovičić Slatinšek, po zapravljeni sedemmetrovki Vlaha – še drugo je ubranil Gustavo Capdeville – pa so povedli za štiri (6:10), ko je v 17. minuti zadel Francisco Costa. Nato so Zormanovi varovanci le ujeli ritem v napadu in med 19. ter 23. minuto naredili serijo 4:0. V vratih je bil razpoložen Klemen Ferlin, Miha Zarabec pa je v prodoru zadel za 12:12.

Slovenski nalet je prekinil Martim Costa, vendar le za kratek čas. Po še eni lepi obrambi Ferlina je Mačkovšek v 25. minuti v protinapadu zadel za slovensko vodstvo s 14:13. Domen Novak je priigral dva gola prednosti, toda ob koncu polčasa so Slovenci popustili. Po napakah Vlaha in Zarabca so Portugalci najprej z Martimom Costo, ki je bil s stoodstotnim strelskim izkupičkom uspešen sedemkrat, izenačili, Antonio Areia pa je tik pred koncem polčasa zadel za vodstvo 17:18.

Vlah po porazu s Portugalsko

Portugalska je takoj na začetku drugega polčasa povedla za dva gola, toda že v četrti minuti nadaljevanja je Slovenija izenačila. Dve minuti pozneje je imel Novak, potem ko je bila tekmečeva obramba lepo izigrana, priložnost na črti za vodstvo, vendar je bil na mestu Diogo Rema Marques, ki je bil zelo razpoložen v drugem delu. Do 38. minute je bil rezultat izenačen, potem pa je Portugalska povedla za dve. Slovenija ni znala unovčiti igre z igralcem več. Dean Bombač je sam prišel pred vratarja, a je bil ta uspešnejši, v naslednjem napadu je izgubil žogo, nato jo je zapravil še Dolenec in Martim Costa je zadel za 23:28.

Kljub izključitvi Matica Suholežnika je Slovenija sedem minut pred koncem po zaporednih golih Cehteta prišla le na gol zaostanka (28:29). Miguel Martins je nato zatresel mrežo na drugi strani, Cehte pa napravil prekršek v napadu, kar je za +3 izkoristil Rui Silva. Jovičić Slatinšek in Novak sta zapored s kril nastreljala vratarja Marqeusa, Salvador Salvador pa je v protinapadu dobre tri minute pred koncem zadel za 28:32 in zapečatil slovensko usodo.

Dolenec po porazu: Logično, manjkajo nam trije glavni igralci
Želeli in sanjali, a pristali na realnih tleh
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

EVROPSKO PRVENSTVO (M) 2024

SKUPINA II, Hamburg

SLOVENIJA – PORTUGALSKA 30:33 (17:18)
13.376 gledalcev

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Marguč, Dolenec 2, Cehte 5, Slatinek Jovičić 1, Zarabec 2, Horžen 4, Mazej 2, Bombač, Mačkovšek 7 (1), Šiško, Novak 3, Vlah 4, Drobež, Suholežnik.

Portugalska: Rema Marques, Capdeville, Portela 3 (3), Duarte, Martins 1, R. Silva 2, Fernandes 5, Cavalcanti, Areia 2 (1), F. Costa 4, F. Silva, Salvador 4, Oliveira, Rebelo Nazare, M. Costa 11, Frade 1.

Sedemmetrovke: 1/4; 4/5.

Izključitve: 6 min; 4 min.


NORVEŠKA – NIZOZEMSKA 35:32 (16:18)
Gullerud 7, Sagosen in Blonz po 6; ten Velde 8.

DANSKA – ŠVEDSKA 28:27 (17:15)


LESTVICA