Turbulenca bratu

Napovednik

Dlesk, lišček, taščica, kavka, pivka, rumenonogi galeb, mala uharica, postovka, kanja, mlakarica in tako naprej. Vse so ptice, seveda. Vendar vse naštete in še približno 50 drugih vrst gnezdi v mestu. V Ljubljani. O pticah v mestu in mestu za ptice bomo govorili v tokratni Turbulenci.

Beri dalje
Turbulenca

V poplavi spletnih informacij

18.4.2018

Če smo še pred desetletjem želeli najti kakšen pomemben podatek smo se sprehodili med knjižnimi policami ali pa o tem povprašali strokovnjake, ko nas je zanimalo aktualno dogajanje, smo prelistali dnevni tisk. Danes večino tega poiščemo kar na spletu. Informacije dobivamo prek elektronske pošte, družabnih omrežij, poiščemo jih na forumih, na spletnih portalih medijskih hiš. A ob vsem preobilju informacij težko ugotovimo, katere so tiste, ki jim lahko res zaupamo in jim verjamemo.

Zato nas bo danes zanimalo, kako se znajti v poplavi spletnih informacij in kako lahko iz množice izluščimo tisto, kar je za nas res pomembno. V studiu se nam bodo pridružili dr. MARKO GROBELNIK, znanstvenik, raziskovalec umetne inteligence na Institutu Jožefa Stefana v Ljubljani in LENART KUČIĆ, poznavalec novih medijev, ki se ukvarja predvsem s temami, skupnimi tehnologijam, medijem in družbi, sicer pa je novinar spletnega medija Pod črto. O informacijah, ki jih najdemo, objavljamo in delimo na družabnih omrežjih pa bomo govorili s poznavalcem družabnih omrežij MATEJEM ŠPEHARJEM.

O tem, kako se znajdejo v preobilici informacij smo se pogovarjali tudi z mladimi in tistimi, ki jim splet omogoča, da z nekaj kliki uredijo vse tisto, za kar bi sicer potrebovali veliko več časa. Ker se med informacijami na spletu znajdejo tudi take, ki niso nujno resnične, bomo govorili tudi o lažnih novicah in o domačem umetniškem projektu, ki nas je spomnil, kako pomembno je informacije preveriti in jih kritično ovrednotiti.
Anketa

Vedno zaupate informacijam na spletu?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.