Turbulenca bratu

Napovednik

V mestih in urbanih okoljih živi čedalje več psov, v Ljubljani denimo približno en kuža na vsakega osmega prebivalca. Ker sobivanje med človekom in psom ni vedno idealno, nas bo v Turbulenci zanimalo, kako to sobivanje izboljšati – tako za pse in njihove skrbnike kot za tiste, ki psov nimajo.

Beri dalje
Turbulenca

Sem kot moji starši?

21.1.2015

Večkrat se ne zavedamo, koliko prtljage iz otroštva prinesemo v svoje odraslo življenje. Izkušnje z odnosi, sprejetostjo, pričakovanji, čustvovanjem … vse to smo vgradili v naš čustveni in miselni sistem ter ga prinesli v naš partnerski in družinski odnos. Doma dobimo očala in jih je težko odložiti.

Tega se začnemo zavedati, ko iščemo vzroke, zakaj se nam je nekaj zgodilo, ko vzgajamo svoje otroke in se zalotimo, da smo isti. Morda si želimo sprememb, a to težko dosežemo, saj je to zapisano v naših genih.

Dedujemo pravzaprav vse. Smo produkt tega kar dedujemo od očeta in od matere. Naše celice nosijo zapis in informacijo o tem, kako bodo naše celice sestavljene, kako se bomo razvijali in delovali. Od 50 do 60 odstotkov naj bi bilo genetskega vpliva. Ostali vpliv pride iz okolja in odnosov v katere vstopamo.  

Veliko se z vplivom okolja ukvarjajo tudi na SAZU in Kliničnem centru v Ljubljani. V lanskem letu so začeli izvajati raziskavo o morebitnih posledica stresa v času nosečnosti na razvijajoči se plod v materinem trebuhu.  Kot model so izbrali populacijo mladih ljudi, ki so bili rojeni po vojni za Slovenijo in pri prostovoljcih rojenih v tem času (gre za obdobje od 30. 6. 1991 do 31. 12. 1992). V okviru raziskave izvajajo psihološka testiranja, kasneje pa bodo moške prostovoljce povabili tudi na klinični pregled.

Pri raziskavi sodeluje tudi naš tokratni gost, doktor GREGOR MAJDIČ, profesor za fiziologijo na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in  Medicinski fakulteti univerze v Mariboru. Da bi bila raziskava čim boljša išče prostovoljce, zato vas poziva, da se vsi, ki ustrezate pogojem in ste pripravljeni sodelovati, javite na elektronski naslov: Gregor.Majdic@vf.uni-lj.si.

Na vaša vprašanja pa bo pol ure po oddaji odgovarjala psihologinja, doktorica KATARINA KOMPAN ERZAR, ki se med drugim ukvarja tudi z zakonsko in družinsko terapijo, prihaja pa iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino.
Anketa

Menite, da ste zelo podobni svojim staršem?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.