Turbulenca bratu

Klepet

Od oktobra 2013 naprej v Turbulenci ne bo klepetalnice. Vabimo pa vas, da pregledate katerega od že objavljenih klepetov v MMC-jevi spletni klepetalnici . Po novem pa lahko sodelujete z nami tako, da gostom zastavite vprašanja v živo ali po končani oddaji na posebni telefonski številki, ki bo objavljena med oddajo!  Vabljeni, da z nami ustvarjate Turbulenco!

Turbulenca

Od strahu do anksioznosti

23.4.2014

Napoleon Bonaparte se je bal mačk, Sigmund Freud potovanj z vlakom, Alfred Hitchock pa menda jajc. Johny Depp se boji klovnov, Nicole Kidman metuljev. Verjetno ga ni človeka, ki se ne bi česa bal, a v življenju se večina spopada z bolj vsakdanjimi strahovi. Strah je nekaj, kar nam je vsem skupno, vzroki zanj pa so tako različni, kot smo si različni posamezniki. Med manj pogoste zagotovo sodi strah pred zaljubljenostjo, med zelo razširjene pa strah pred kačami.  

Tudi anksioznost ali tesnoba je del normalnega čustvovanja. Gre za neprijetno čustvo, ki ga navadno spremljajo fiziološke in vedenjske spremembe, podobne tistim, ki spremljajo stres. Kadar pa je tesnoba tako močna, da človeka ovira pri vsakodnevnih dejavnostih, mu povzroča trpljenje, kadar tesnoba vztraja, tudi ko nevarnosti ni več, kadar oseba ne more kontrolirati tesnobe, takrat govorimo o anksiozni motnji.  

Anksiozne motnje so poleg depresije najpogostejše duševne motnje v zahodnem svetu. Po nekaterih podatkih naj bi v Evropi trpelo kar 41 milijonov prebivalcev. Anksiozne motnje so pravzaprav skupen izraz za več različnih: splošno anksiozno motnjo, panično motnjo, fobične motnje, posttravmatsko stresno motnjo in obsesivno kompulzivno motnjo.  

Dobrodošla so tudi vaša mnenja in vprašanja o strahu in anksioznih motnjah. Med oddajo nas pokličite na: 01/475 20 20 in 01/475 20 21. Po oddaji pa bo psihiater Klemen Rebolj še pol ure dosegljiv na: 01/475 32 04.
Napovednik

Brez svetovnega spleta si danes mnogi ne predstavljajo vsakdanjika. Je nepogrešljiv pripomoček za iskanje informacij, plačevanje računov, organiziranje delovnega dne, ponuja pa tudi možnost izražanja mnenj na forumih ter druženja z novimi in starimi prijatelji na družbenih omrežjih. Dnevna uporaba spleta žal prinaša tudi številne pasti in nevarnosti, pred katerimi se je treba zavarovati. O tem, kako varno uporabljati splet v Turbulenci.

Beri dalje
Anketa

Ste že kdaj doživeli panični napad?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.