Turbulenca bratu

Napovednik

Daljši in toplejši dnevi vabijo, da jih kar najbolje užijemo na prostem, a kaj, ko so prav zdaj glave mnogih šolarjev in študentov polne skrbi zaradi snovi, ki se jo še morajo naučiti. Tik pred koncem šole jih čaka intenzivno učenje, tudi zato, ker želijo popraviti negativne ali pa izboljšati ocene. Kako se s stresom pred koncem šole spopadajo tisti, ki se učijo, in kako njihovi starši? Kako uskladiti pričakovanja in želje obojih, ostati zbran in zaključiti šolsko leto tako, da bodo počitnice brezskrbne?

Beri dalje
Turbulenca

Čustveno inteligenti ljudje - uspešnejši ljudje?

27.5.2015

Kako pomemben je inteligenčni količnik? Je res usodnega pomena za naše življenje in poslovni uspeh? Kako je mogoče, da ljudje z visokim inteligenčnim količnikom doživljajo neuspehe, tisti s skromnejšim pa napredujejo izjemno dobro? Dr. Daniel Goleman, profesor s Harvarda in urednik časopisa Psychology Today, poudarja, da čustva bistveno vplivajo na življenje, saj vodijo naše razmišljanje, delovanje in obstoj.

V tokratni Turbulenci bomo poleg teoretične razlage pojma čustvena inteligenca poskušali razložiti tudi to, koliko se ta pojem razlikuje od razumske inteligence, koliko se lahko upravljanja čustev naučimo in koliko nam lahko to upravljanje koristi pri uspehu. Poskušali bomo celo razložiti, kako pomembno je, da razumemo tudi čustva drugih.

Na terenu bomo predstavili tri poklice, pri katerih je treba zaradi službe obvladovati lastna čustva, in skozi delovanje možganov prikazali nevrološki pogled na čustva.

Temo bosta znanstveno osvetlila Andreja Avsec, doktorica znanosti, izredna profesorica za občo psihologijo na Filozofski fakulteti UL, in doc. dr. Marko Ivanišin, predavatelj predmeta Strateško komuciranje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM.
 
Dobrodošli, da se nam med oddajo in pol ure po njej po telefonu pridružite tudi vi s svojimi vprašanj, komentarji in izkušnjami.
Anketa

Turbulenca danes praznuje! Od katerega leta je Turbulenca na sporedu?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.