Turbulenca bratu

Napovednik

Smrt je del življenja – njegov konec. Prav zato o njej ne razmišljamo. Ko se z njo srečujejo drugi, sočustvujemo, žalujemo. Ko pa se zavedanje o lastni minljivosti, smrtnosti oziroma smrti sami dotakne nas, se pojavijo novi občutki, s katerimi se je zelo težko spoprijeti. Diagnoza neozdravljive bolezni, umiranje – kako preživeti čas, ki je ostal? In kakšna naj bo v teh trenutkih vloga najbližjih?

Beri dalje
Turbulenca

Uporni najstniki

22.11.2017

Navado se upremo odločitvam, ki jih je nekdo sprejel namesto nas, ne da bi bili sami kakor koli vključeni v proces odločanja. Starši se pogosto odločajo namesto otrok. Ko otrok zraste, ko postane najstnik, pričakuje, da se bo, vsaj o nekaterih vidikih življenja, lahko odločal sam. In takrat se po navadi upre. Pravilom, ki so jih postavili starši. Zadolžitvam, ki so jih določili starši.  

Najstniško uporništvo lahko razumemo kot del odraščanja, kot fazo v razvoju. Nekateri razvojni psihologi trdijo celo, da za zdrav razvoj mora priti do upora .  

Kljub temu pa je obdobje uporništva lahko zelo naporno, tako za starše kot za najstnike same. V oddaji bomo tako poskušali odgovoriti na nekatera pogosta vprašanja in dileme staršev. Predstavili pa bomo tudi mnenja nekaterih najstnikov – o tem, zakaj se je vredno »fajtat« s starši, kakšen je občutek, ko se »počiš« z mamo, in zakaj zaščitništvo pravzaprav spodbudi uporništvo.
Anketa

Je uporništvo nujni del odraščanja?

Poll archive
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.