Turbulenca bratu

Napovednik

Ekipa Turbulence vam vsem, našim gledalkam in gledalcem, želi prijetne prihajajoče praznike in srečno v novem letu. Upamo, da bo 2015 prijetno in uspešno, da bo prineslo le ščepec vrtincev in obilo dobrega.

Beri dalje
Turbulenca

Kako na nas vpliva glasba?

17.12.2014

Glasba ima na ljudi zelo raznolik vpliv, ki pa je je odvisen od številnih dejavnikov. Glasbena zvrst, način izvajanja, glasbeno znanja poslušalca … je le nekaj dejavnikov, ki jih pri svojih raziskavah o vplivu glasbe upoštevajo znanstveniki.

Psihologinja dr. Katarina Habe, ki v svojem razsikovalnem delu tesno prepleta psihologijo in glasbo, je med drugim raziskovala učinek Mozartove glasbe na umske sposobnosti.

»Znanstveniki pojasnjujejo, da je Mozartova glasba odslikava dovršenih simetričnih nevronskih vzorcev, ki so pomembni za časovno-prostorsko sklepanje. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Alfred Tomatis ugotovil, da poslušanje določenih filtriranih zvokov – zlasti zvokov Mozartove glasbe ali zvokov materinega glasu – vpliva na možgane tako, da izboljša slušne in govorne sposobnosti, čustveno zdravje in miselno prožnost. Po Tomatisovi teoriji naj bi bila torej Mozartova glasba tako učinkovita predvsem zaradi visokih frekvenc v njegovih skladbah, na katere naj bi se človek že pred rojstvom in tudi po njem najbolj odzival. Gordon Shaw pa utemeljuje Mozartovo svojevrstnost s tem, da je že pri štirih letih uporabljal notranji repertoar prostorsko-časovnih vzorcev v možganski skorji, saj je začel skladati že v zgodnjem otroštvu. Kakorkoli, dokončni odgovor, zakaj ima ravno Mozartova Sonata K.448 takšne učinke na prostorsko inteligentnost, je za zdaj še skrivnost.« (Vir: Delo, 2. februar 2006)  

 
Anketa

Ali lahko poslušate glasbo med delom?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.