Turbulenca bratu

Klepet

Od oktobra 2013 naprej v Turbulenci ne bo klepetalnice. Vabimo pa vas, da pregledate katerega od že objavljenih klepetov v MMC-jevi spletni klepetalnici . Po novem pa lahko sodelujete z nami tako, da gostom zastavite vprašanja v živo ali po končani oddaji na posebni telefonski številki, ki bo objavljena med oddajo!  Vabljeni, da z nami ustvarjate Turbulenco!

Turbulenca

Ali je talent dovolj?

16.4.2014

V tokratni oddaji nas bo zanimalo kako prepoznati in razviti talent ter ali je ta dovolj, da v nečem postanemo dobri oziroma vrhunski. Več o tem nam bodo povedali posamezniki, ki se ukvarjajo z odkrivanjem nadarjenih, in tisti, ki talente razvijajo. 

Pravijo, da najtežje svoje talente odkrijemo sami, lažje jih prepoznamo pri drugih. Talent je prirojena sposobnost človeka za določeno umsko ali fizično delo. Če je nekdo intuitiven, je to njegov talent, če je nekdo tekmovalen, je to njegov talent, če je nekdo empatičen, je empatija njegov talent. Poznamo pa tudi športne, glasbene, likovne in številne druge talente. A noben športnik ali znanstvenik ni postal vrhunski samo na podlagi svojega talenta, potrebno je bilo trdo selo in veliko vztrajnosti. Drži pa, da težko nekdo težko postane vrhunski športnik ali strokovnjak, če nima čisto nič talenta.

In čigava je pravzaprav naloga, da talent odkrije oziroma ga prepozna? Ni recepta, a pogosto talen pri otroku opazijo že starši. Sredi šolskega obdobja opazimo ustvarjalnost, ki se lahko kaže na različnih področjih: na likovnem, glasbenem, tehničnem, športnem ali jezikovnem. Pri sebi talen lahko prepoznamo skozi notranjo motivacijo. Za talent ni nikoli prepozno, nekateri se razvijejo celo kasneje v življenju. Težko bi trdili, da je vsak od nas talentiran za neko stvar, zato se pogosto zgodi, da v nečem vztrajamo enostavno zato, ker nas veseli in se ob tem dobro počutimo.  

Dobrodošla so tudi vaša mnenja in vprašanja. Med oddajo nas pokličite na: 01/475 20 20 in 01/475 20 21. Po oddaji pa bo dr. Valentin Bucik še pol ure dosegljiv na: 01/475 32 04.
Napovednik

Napoleon Bonaparte se je bal mačk. Sigmund Freud potovanja z vlakom. Ronalda Reagana je bilo strah letenja. Alfred Hitchock pa se je bal jajc. Strah je nekaj, kar nam je vsem skupno. O tem, kdaj strah preide v anksioznost, pa v Turbulenci.

Beri dalje
Anketa

Je talent dovolj za uspešnost na službenem področju?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.