Turbulenca bratu

Napovednik

Zaupanje je temelj vsakega odnosa. A če ga napade dvom, je povsem razumljivo, da se želimo dokopati do resnice. Poti, ki vodijo do tega cilja, pa so lahko zelo različne. Ena od njih je tudi obisk detektiva. Kaj nam lahko ta ponudi, odkrije? Pred tem pa moramo seveda marsikaj razčistiti tudi pri sebi in s samimi seboj.  

Beri dalje
Turbulenca

Čuječnost

19.10.2016

Biti čuječ pomeni biti polno prisoten s čimerkoli, kar počnemo. Če pijete čaj, pijte svoj čaj. Ne pijte svojih skrbi, načrtov, obžalovanj.” Tich Nhat Hanh    

V čedalje hitrejšem ritmu življenja, v katerem krmarimo med različnimi vlogami, dnevnimi zadolžitvami in osebnimi ambicijami, se zdi ideja zavedanja svojih misli, občutij in čustev v sedanjem trenutku vse prej kot lahko izvedljiva.

V tokratni Turbulenci nas bo zato zanimalo, kako biti čim bolj navzoč »tukaj in zdaj«, kako se lahko naučimo biti bolj čuječi in kakšne so pozitivne posledice uvajanja takšnih praks tudi v naš vsakdanjik. Koncept čuječnosti je čedalje bolj prisoten tudi pri nas, čeprav njegove korenine segajo več kot 2500 let nazaj, v čas zgodnjega budizma.

Čuječnost kot praksa pa se čedalje pogosteje uvaja tudi v izobraževalni sistem, zato smo o pozitivnih učinkih redne prakse čuječnosti povprašali tudi dijake in dijakinje Gimnazije Vič. V studiu pa se bomo o čuječnosti pogovarjali s psihologom in psihoterapevtom dr. Mihealeom Černetičem, psihologinjo mag. Majo Bajt in kognitivnim znanstvenikom dr. Urbanom Kordešem. 
Anketa

Lahko popolnoma "izklopite" skrbi, želje, načrtovanje?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.