Turbulenca bratu

Napovednik

Rojstvo otroka je povsem novo poglavje v življenju njegovih staršev. Kljub številnim priročnikom in še številnejšim nasvetom, ki pogosto izvirajo iz lastnih izkušenj znancev, je prav vsak otrok samosvoja in edinstvena zgodba. Kaj vse se z njim dogaja v prvem letu? Na kaj moramo biti pozorni in kaj je popolnoma običajno? Kaj lahko pričakujemo v tem obdobju in kaj lahko še malo počaka?

Beri dalje
Turbulenca

Smeh je pol zdravja

15.2.2017

Smeh je univerzalni jezik, ki ga poznamo v vseh kulturah. Evolucijsko naj bi se razvil kot odziv na nevarnost, ki smo se ji uspešno izognili. Danes je predvsem dobro komunikacijsko orodje pri navezovanju stikov, v stresnih razmerah nam pomaga razrahljati napetosti, ohranja trdnost skupine, lahko pa pripomore celo k izboljšanju našega zdravstvenega stanja: pomaga znižati krvni pritisk in povečati mišično maso; pozitivno lahko vpliva na depresivna stanja, njegovi učinki pa so se pokazali tudi pri sladkornih bolnikih. Ko se smejimo se v našem telesu namreč sproščajo endorfini, ki so nekakšni naravni regulatorji bolečine. Smeh lahko tako pomaga tudi otrokom zmanjšati napetost ob bolečini, kar zelo dobro vejo profesionalni klovni zdravniki iz Društva Rdeči noski.  

V oddaji bosta gosta psihologinja mag. MIA BONE in dr. IZAR LUNAČEK, filozof in avtor stripov, o smešnem pa bomo spregovorili tudi s tistimi, ki se z ustvarjanjem smešnega in komičnega ukvarjajo tudi poklicno.  Ob koncu oddaje se nam bo pridružila antropologinja dr. MARIJA MOJCA TERČELJ s katero bomo govorili tudi o humorju, ki ga v določenih kulturah najdemo tam, kjer bi ga najmanj pričakovali: pri obsmrtnih obredih.
Anketa

Menite, da smeh pomaga olajšati stresno situacijo?

Poll archive
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.