Turbulenca bratu

Napovednik

Vsak od nas se kdaj znajde v obdobju, ko se počuti popolnoma izčrpanega in utrujenega. Po navadi iščemo vzroke v preobilici dela, vremenskih vplivih, slabih medosebnih odnosih … Na nekatere stvari, ki nam kradejo moč in energijo, ne moremo vplivati ali pa le težko, marsikaj pa za boljše počutje lahko naredimo sami. O tem, kako si pomagati v dnevih, ko smo popolnoma brez energije, se bomo pogovarjali v tokratni Turbulenci.

Beri dalje
Turbulenca

Starši in šola

15.10.2014

Ko otroci postanejo učenci, se tudi za starše (spet) začne osnovna šola. Lahko sicer vztrajajo pri tem, da so svojo šolo že končali, vendar čisto brez sodelovanja med starši in šolo pač ne gre.  

Eno najpogostejših sodelovanj staršev s šolo so gotovo domače naloge. Te so sicer odgovornost učencev, njihov namen pa je učenje samostojnega dela, pridobivanja delovnih navad in seveda utrjevanje šolske snovi. Starši naj bi pri tem samo pomagali, tako da pregledajo otrokovo domačo nalogo, mu pomagajo pri morebitnih zagatah in ga pohvalijo za dobro opravljeno delo.  

Vendar kako?  

Večno vprašanje je, kako motivirati otroka za reševanje domačih nalog in učenje. Otroci so seveda različni, zato nanje učinkujejo različne spodbude. Pedagogi pa vsem priporočajo, da skupaj z otrokom pripravimo urnik učenja, da naloge opravlja ob približno istem času dneva in da ima primeren delovni prostor, ki je dobro osvetljen in zračen.  

Strokovnjaki priporočajo tudi, da so starši pozorni na otrokove »dobre dneve«, saj takrat lahko naredijo veliko več kot navadno! Vedno je lepo slišati pohvalo, pa čeprav le za malenkost, in starši naj ne bi varčevali s pohvalami šolskega domačega dela. Otroci pa naj imajo čez dan tudi možnost, da se sprostijo in razgibajo.  

 
Anketa

Menite, da se preveč ukvarjate z otrokovo šolo?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.