Turbulenca bratu

Napovednik

Vsako podjetje ima natančno izdelan finančni načrt. Kaj pa posameznik? Kako pomembna je analiza naših financ in kaj nam zapisovanje naših odhodkov in prihodkov omogoča? Zanimalo nas bo tudi, zakaj je pomembno imeti pregled nad osebnimi financami in na kakšen način lažje in učinkoviteje zasledujemo svoje finančne cilje. V tokratni oddaji se bomo pogovarjali o osebnem finančnem načrtu in tem, kako ga uresničevati.

Beri dalje
Turbulenca

Ko nam zmanjkuje energije

22.10.2014

 Ljudje menda že ob rojstvu na svet prinesemo več ali manj življenjske energije, vendar je bolj kot to pomembno, kako znamo upravljati lastno energijo. To je večinoma odvisno od naše osebnosti ter našega osebnega pogleda in odnosa do energije, ki jo premoremo. Zanimivo je, da se vedno prej utrudimo duševno in šele pozneje telesno, kar dokazujejo zlasti vrhunski športniki, ki ob ustrezni spodbudi tudi v trenutku, ko mislijo, da ne zmorejo več, še lahko dosežejo več. Naša življenjska energija pa je zelo odvisna tudi od našega življenjskega sloga in obdobja, v katerem smo. Naše telo se z leti sicer počasneje regenerira, še zlasti po fizični aktivnosti, a strokovnjaki opozarjajo, da starejši pogosto znajo bolje varčevati z energijo in zato sploh nimajo občutka utrujenosti, ki ga poznajo mlajši. Če premoremo dovolj čustvene inteligence, lahko v tem življenjskem obdobju energijo upravljamo bolje kot kdaj prej.

Občutek, da izgubljamo energijo, nas najpogosteje navda v stresnih obdobjih, ko telo odreagira z oslabitvijo imunskega sistema, zato ni nič nenavadnega, da pogosto zbolimo pred dopustom ali prazniki. Največja past je namreč občutek, da zmoremo vse in še več, zaradi česar počnemo več stvari hkrati. Znanstveniki pa so že zdavnaj ovrgli koristnost takšnega delovanja, saj se možgani ne zmorejo osredotočiti na več stvari hkrati in nam preklapljanje iz ene dejavnosti v drugo še dodatno krade energijo.  

O tem, kako varčevati z lastno energijo in kako si »napolniti baterije«, se bomo v tokratni Turbulenci pogovarjali z zdravnico, specialistko medicine športa in profesorico športne vzgoje dr. Petro Zupet, ter psihologom, specialistom klinične psihologije, dr. Aleksandrom Zadelom.
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.