Turbulenca bratu

Napovednik

Sodobna tehnologija je prinesla spremembe tudi v načinu komuniciranja, na (ne)kulturo pri tem pa  vpliva tudi osebnost  posameznika.  Kakšna je kultura komuniciranja po spletu, kaj prinašajo mlajše generacije in kako vse to vpliva na razvoj in uporabo slovenščine danes?  Več s strokovnjaki v Turbulenci!

Beri dalje
Turbulenca

Kako vzgajati svoje tako različne otroke?

25.11.2015

Vloga starša je zahtevna, zagotovo pa ena najodgovornejših v življenju. Kljub številnim strokovnim priročnikom in neštetim nasvetom znancev je to vendarle položaj, v katerem se znajde vsak izmed staršev sam. Presenečenja, izzivi posameznih razvojnih obdobij otroka se vrstijo drug za drugim. In ko mislimo, da smo že vse usvojili, da smo kos prav vsemu, nas preseneti naslednji otrok, ki se od svojega predhodnika v večini stvari prav gotovo pošteno razlikuje. Naše znanje, ki temelji na prvi izkušnji, se lahko sesuje v prah. Če je prvi otrok zahteval neizmerno tolažbo, nas naslednji ob enakih trenutkih zavrača; prvi je prebrodil puberteto povsem zmerno, mlajši je razvil uporništvo na vseh mogočih področjih; prvi se navdušuje za umetnost, drugi za šport in še in še. Primerjava skoraj vedno odpove, naši vzgojni ukrepi pa so mnogokrat postavljeni na veliko preizkušnjo. Kako izbrati »pravo« odločitev? Kaj je prav?

Kako postavljati meje sorojencem – enako, ali po meri vsakega posebej? Kakšna pričakovanja gojiti – do vseh enaka? Kaj pa če je po sredi različna mera sposobnosti? Kako biti pravičen v svojih očeh in očeh otrok? Je to sploh možno? Nešteto  vprašanj, odgovorov mnogo manj. Pa vendar zagotovo obstaja način, kako čim bolje pripeljati otroka na čim boljši cilj, ki bo predstavljal odskočno desko za njegovo samostojno življenje. Strokovnjaka, ki ju bomo gostili v studiu, Meta in Rudi Tavčar pa predvsem izpostavljata dobro in trdno partnersko zvezo, saj kot pravita: »Če med partnerjema vlada boj, so glavne žrtve tega bojnega polja prav otroci.« Mnogo odgovorov na zastavljena vprašanja pa tiči po njunih besedah najprej v tem, da otroka poslušamo in ga slišimo, ter v enotnosti partnerjev. Ta bi morala delovati skoraj kot »neprebojni zid«.
Anketa

Se vzgoja sorojencev vedno razlikuje?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.