Turbulenca bratu

Klepet

Od oktobra 2013 naprej v Turbulenci ne bo klepetalnice. Vabimo pa vas, da pregledate katerega od že objavljenih klepetov v MMC-jevi spletni klepetalnici . Po novem pa lahko sodelujete z nami tako, da gostom zastavite vprašanja v živo ali po končani oddaji na posebni telefonski številki, ki bo objavljena med oddajo!  Vabljeni, da z nami ustvarjate Turbulenco!

Turbulenca

Vročina

28.5.2014

Normalno temperatura v našem telesu niha med 36,5 in 37,2. Najvišja je zvečer okoli 18.00, najnižja zgodaj zjutraj okrog 3.00-4.00 ure. Na nihanje pa ne vpliva le dnevno-nočni ritem, temveč tudi napor, hranjenje, menstruacija, nekatere bolezni ščitnice, dehidracija in drugo.

Če naša telesna temperatura naraste nad 37 stopinj Celzija je to že vročina, ki je pravzaprav obrambna reakcija organizma proti mikrobom in tumorskim celicam. Zato jo takoj in na vsak način ni dobro zbijati. Vendar pa pri temperaturi nad 43 stopinjami Celzija človek lahko živi samo še nekaj ur, saj pride do okvar celic in krvavitev.

Sicer pa zunanjo temperaturo občutimo z živčnimi končiči v koži, ki so povezani s termo-regulacijskim centrom v možganih. Ko nam je vroče, se hitreje utrudimo, a zaradi termostata v naših možganih lahko brez večjih težav prenesemo tudi do 70 stopinj Celzija, če smo v krajih s suho vročino. V vlažni vročini pa le do 45 stopinj Celzija. Za delo je idealna temperatura zraka 18-22 stopinj, za težka dela pa 12-16 stopinj. Dobro je to imeti v mislih, še posebej v vročih poletnih dneh.

O vročini lahko vprašate med oddajo na telefonskih številkah: 01/475 20 20 in 01/475 20 21. Pol ure po oddaji pa bo gost Turbulence dosegljiv na 01/475 32 04.

 
Napovednik

Drage gladalke in gledalci, z oddajo o vročini Turbulenca zaključuje še eno sezono. Upamo, da smo vam prinesli nekaj novega znanja, odgovorili na kakšno od vaših vprašanj in vam zbudili zanimanje za neznano temo. Upamo tudi, da boste z nami spet v prihodnji sezoni. Čez poletje pa lahko pogledate katero od oddaj te in prejšnjih sezon.

Beri dalje
Anketa

Kdaj je potrebno telesno vročino "zbijati"?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.