Turbulenca bratu

Napovednik

V življenju vsakogar je izbira poklica ena izmed najpomembnejših odločitev. Zato bomo v oddaji govorili o karierni usmeritvi in o tem, kako pri odločitvi o poklicni poti najti pravo mejo med tem, kar nas zanima in poznejšo možnostjo zaposlitve. Spregovorili bomo tudi o tistih poklicih, ki jih trg dela ne glede na tehnološki razvoj še vedno potrebuje, o poklicih, ki jih prinaša prihodnost, in kompetencah, ki jih z vstopom na trg dela potrebuje posameznik.

Beri dalje
Turbulenca

Slaba vest

18.1.2017

Slaba vest se navadno pojavi takrat, ko storimo nekaj, s čimer smo kršili svoj notranji občutek za prav in narobe; še pogosteje pa takrat, ko s svojimi dejanji prestopimo meje družbeno sprejemljivega. Ko priznamo svoje napake in sprejmemo odgovornost zanje je ta upravičena; včasih pa nam jo neupravičeno povzročajo drugi, ko ne izpolnjujemo njihovih pričakovanj.  

Občutki slabe vesti so tesno prepleteni tudi z verskimi načeli različnih svetovnih religij in so pomemben gradnik kulturnega okolja, ki mu nekdo pripada. Tisočletja starim modrostim je skupno stremljenje k dobremu in zavedanje, da se slaba vest pri posamezniku pojavi takrat, ko se ne držimo postavljenih zapovedi ali pa ko idejo dobrega celo kršimo.  

O slabi vesti smo v oddaji govorili s psihologinjo dr. Tino Rutar Leban ter filozofom in sociologom kulture Goranom Černetom Potočnikom. O slabi vesti tistih, ki za svoje grehe plačujejo s prestajanjem zaporne kazni, pa je spregovorila socialna delavka mag. Natalija Šintler.
Anketa

Ali se za študentsko delo prizna pokojninska doba?

Poll archive
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.