Turbulenca bratu

Napovednik

Skupno življenje prinaša številne prijetne trenutke, ki delajo naše življenje polnejše in zanimivejše. Prav tako pa nas življenje pod skupno streho lahko pripelje tudi do številnih nesporazumov in morda celo razhoda. Kako zaživeti skupaj, ko si to sami želimo, in kako se navaditi na skupno življenje takrat, ko se to ne zgodi po naši volji. O tem bodo med drugim spregovorili mlad par, zapornica in nekdanji odvisnik.

Beri dalje
Turbulenca

Motivacija za učenje

21.9.2016

Za manj turbulenc v vašem življenju vam poslej ponujamo več vprašanj in več odgovorov, več gostov, daljšo Turbulenco. Vsako sredo ob 17.25 bodite z nami na prvem programu TVS.

Ob začetku devete sezone Turbulence bomo skupaj s strokovnjaki iskali motivacijo za nova znanja, veščine in cilje. Svojih izkušenj z motivacijo za učenje pa ne bodo razkrili le šolarji, temveč tudi odrasli.

Z nami v studiu bosta psihologinja, dr. MOJCA JURIŠEVIČ je zaposlena na Pedagoški fakulteti ljubljanske univerze, druga gostja pa je andragoginja, dr.  DANIELA BREČKO, sicer direktorica Inštituta za izobraževalni management SOFOS. Če imate tudi vi kakšno vprašanje, odprite Facebook Turbulence in ga zapišite. Naši gosti se bodo potrudili z odgovori.

Že Einstein je rekel: »Nisem ne posebno pameten ne posebno nadarjen. Sem le zelo, zelo radoveden.« Motivacija je ključni dejavnik dinamike učnega procesa: le motivirani učenci učenje začnejo, se učijo (sprašujejo, poslušajo, sodelujejo, preizkušajo, berejo, razmišljajo, primerjajo, doživljajo, vrednotijo, ustvarjajo...) in pri učenju vztrajajo,vse dokler ne končajo učnih nalog ali ne dosežejo zastavljenih učnih ciljev. Tako je v svoji knjigi Motiviranje učencev v šoli zapisala naša gostja, psihologinja dr. Mojca Juriševič. Tudi pri odraslih ni nič drugače, le da so cilji morda nekoliko drugačni. Motivacijo za učenje delimo na notranjo in zunanjo. Notranja motivacija izvira iz človeka samega, kar pomeni, da se človek uči zaradi sebe. Zunanja motivacija pa je tista, zaradi katere se človek uči zaradi posledic, ki bodo sledile, in ne zgolj zaradi znanja samega.
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.