Turbulenca bratu

Napovednik

Živimo v moderni industrijski družbi, ki na vsakem koraku proizvaja smeti, saj skoraj vsak izdelek industrijske proizvodnje po kratkem času postane odpadek. Zato nas bo v tokratni Turbulenci zanimalo, kako zmanjšati količino smeti in kako različne predmete ponovno uporabiti. Poiskali bomo odgovor na vprašanje, kako iz starega narediti novo.

Beri dalje
Turbulenca

Osebni finančni načrt

29.10.2014

Osebne finance so del življenja vsakega posameznika. Bolje ko poznamo svoje finančno stanje, laže razporejamo sredstva za uresničevanje svojih ciljev. Tako kot v življenju so namreč tudi v svetu financ cilji, ki si jih postavimo, zelo pomembni.  

Strokovnjaki svetujejo, da začnemo varčevati že ob prvih finančnih prilivih. Sprva naj bodo zneski majhni, z leti pa postopoma preidemo na večje. Tako bomo v zrelejših letih laže razporejali svoje finance in privarčevali denar tudi za tretje življenjsko obdobje.  

Ne glede na življenjsko obdobje, v katerem smo, pa je pomembno, da imamo dober pregled nad svojimi financami in da ne porabimo več, kot imamo mesečnih dohodkov. Priporočljivo je, da skrbno zapisujemo svoje prihodke in odhodke (fiksne in variabilne) ter dnevno zapisujemo vse, za kar smo denar porabili. Le tako bomo vedeli, kako lahko v prihodnjih mesecih privarčujemo.  

Danes si zelo malo ljudi privošči nakup nepremičnine ali avtomobila, ne da bi za to vzeli posojilo, in nemalo je takih, ki vsak mesec zaidejo v rdeče številke. O tem, koliko se je še razumno zadolžiti, kako premišljeno vlagati denar, čeprav ne poznamo razmer na trgu, ter o tem, zakaj je dobro imeti osebni finančni načrt in kako ga uresničevati, se bomo pogovarjali s finančnim analitikom Časnika Finance, Karlom Lipnikom, in s Snežano Groznik, osebno finančno svetovalko in vodjo NLB Bankarne v Ljubljani.
Anketa

Imate izdelan osebni finančni načrt?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.