Turbulenca bratu

Napovednik

Fotografiranje je danes postalo sestavni del našega življenja – fotografiranje dogodkov, hrane, drugih, predvsem pa sebe. Selfiji. Nekaterim se zdijo sporni, drugi v njih vidijo priložnost samopromocije, tako za mlade kot starejše pa so postali nepogrešljiv način komunikacije. Kako selfiji oblikujejo našo samopodobo, kaj selfi kultura pove o nas in kaj vse smo pripravljeni narediti za dobro fotografijo? Več v prvi Turbulenci v novi sezoni!

Beri dalje
Turbulenca

Hrana in druženje

21.6.2017

Hrana nikoli ni samo potešitev lakote, ampak je tudi užitek in je pomemben del naše identitete. Skupen obrok je družinski obred, ki krepi medsebojne vezi, skrbno pripravljena hrana pa središče pozornosti slovesnih dogodkov, s katerimi praznujemo pomembne življenjske prelomnice. Za mizo tako ustvarjamo skupne spomine,  hrana pa ima pomembno vlogo tudi pri poslovnih kosilih in ob tistih priložnostih, ko se za omizjem zbere cela družina. Veliko kulinaričnih užitkov in druženj ob dobri hrani ponuja tudi naša prestolnica: v poletnem času je v središču mesta enkrat tedensko čas za urbani piknik,  kulinarični sprehodi pa ljubiteljem dobre hrane poleg gurmanskih užitkov ponujajo tudi odkrivanje manj poznanih delov centra mesta.

Preverili smo tudi, na kakšen način nam sodobne medijske platforme omogočajo spoznavanje ljudi preko druženja ob hrani. Z EatWith aplikacijo namreč lahko v več kot 200 mestih po svetu najdemo gostitelje, ki nam ponudijo lokalno in doma pripravljeno hrano.

O hrani, druženju in povezovanju bomo v studiu govorili s SVETLANO SLAPŠAK, avtorico številnih znanstvenih del, antropologinjo in doktorico antičnih študij, ki je med drugim tudi avtorica esejev iz antropologije hrane z naslovom Kuhinja z razgledom.

Z nami pa bo tudi VALENTINA SMEJ-NOVAK, diplomirana filozofinja, kolumnistka in kulinarična poznavalka, ki je vodila več kuharskih oddaj in izdala številne uspešne kuharske knjige. Da lahko preko hrane spoznavamo tudi različne kulture, navade in običaje pa bomo spregovorili z NATAŠO HRIBAR, ki si rada nadene nahrbtnik in se odpravi na pot raziskovanja novih dežel.
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.