Turbulenca bratu

Napovednik

Imeti cilje in jih uresničevati je zelo pomembna plat življenja. Toda različni interesi posameznikov in njihovi različni cilji so si pogosto navzkriž. Kako v življenju igrati pošteno igro in ohranjati ključne vrednote, ob tem pa se držati svojih načrtov?

Beri dalje
Turbulenca

Pasti posvojitve

10.2.2016

Kaj če otroka ne vzljubim? Nimam občutka, da je moj. Zakaj se kot družina tako težko povežemo? To je le nekaj misli staršev, ki so si zelo želeli posvojiti otroka, a  je breme novega starševstva veliko težje, kot so pričakovali.

Otroku se vedno iščejo najbolj primerni nadomestni starši (glede na njegove potrebe, starost, druge okoliščine) in ne obratno. Ker je otrok za posvojitev v Sloveniji zelo malo, se veliko parov odloči za posvojitev v tujini. Navezanost in odnos po posvojitvi sta odvisna od dobre priprave vseh udeleženih na posvojitev. Novi starši morajo biti pripravljeni sprejeti otroka z vsemi posebnostmi in z vso zgodovino. To pomeni, da morajo starši sprejeti vse vzgojne in razvojne težave otroka, ter se naučiti, kako z njimi zaživeti.

Gostja Turbulence, klinična psihologinja Nataša Banko pravi: »V 70 odstotkih se ne zgodi ljubezen na prvi pogled. Ko starši ne vzpostavijo tega stika, jih postane strah, zagrabi jih panika, povedo, da do tega otroka ne čutijo ničesar. To je skorajda vsakdanja situacija, namesto bližine se vzpostavi distanca. Če se ta vzdržuje, lahko otroku, ki ni nikoli čutil bližine, zelo škodi.« Družine opomni, da je potreben čas, da se navadijo en drugega in sprejmejo vzorce iz preteklosti. »Vsaj pol leta mora miniti, da se družina lahko poveže in pride do ravnovesja,« pravi Bankova.

»Otroci se morajo na novo naučiti, kako se soočati z različnimi čustvi in kako vzpostavljati stik z ljudmi, ki so prišli v njihovo življenje. Treba je spoznati njihove potrebe, jih spodbujati, jim dati občutek varnosti,« pa meni specialna pedagoginja mag. Alenka Kolar. Svetuje, naj se posvojenemu otroku posvojitelji približajo počasi in ga ne zasipajo s kupom igrač. Prvih nekaj mesecev mora biti čas za le za ožjo družino, mamo in očeta.
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.