Turbulenca bratu

Napovednik

Tako v poslovnih kot v osebnih odnosih je kritika neizogibna. Včasih smo na strani tistega, ki kritiko dobi in se mora z njo soočiti, drugič pa moramo kritiko izreči tudi sami. V obeh primerih pa je z njo vselej težko opraviti. Zakaj nas prizadane, četudi je dobronamerna in 'konstruktivna', kako se jo naučiti sprejemati in kako jo izraziti na način, da bo dosegla svoj pravi namen? Več o tem boste izvedeli v sredo 1. aprila 2015 v oddaji Turbulenca.

Beri dalje
Turbulenca

Zeleno se splača!

25.3.2015

Da podnebne spremembe vplivajo na naš planet in na naša življenja, ni več vprašanje. Odprto pa ostaja vprašanje, kdaj bo tako za planet kot za človeka prepozno.   Klimatskim spremembam se enostavno moramo prilagoditi, saj se jim ne moremo izogniti in bodo morda potekale hitreje in bodo izrazitejše kot kažejo trenutne ocene. Ob pravočasni prilagoditvi lahko podnebne spremembe prinašajo tudi nove bodoče možnosti in ne le nevarnost.  

Trenutne ocene kažejo, da bomo že leta 2030, zaradi večanja števila prebivalstva, potrebovali 50 % več energije, 50 % več hrane in 30 % več vode. Tudi tako imenovani indeksi ranljivosti niso nič spodbudni, projekcije za leto 2020 napovedujejo zelo visoko tveganje zaradi posledic poplav in suš v južni in tudi severni Evropi.  

V prvi vrsti so seveda na potezi vlade, da omejijo ali celo prepovejo tisto ravnanje v gospodarstvu, ki v največji meri vpliva na izpuste toplogrednih plinov ali prekomerno porabo vode. Nekaj pa lahko naredi tudi vsak posameznik. Zato smo se v Turbulenci osredotočili predvsem na tiste navade in prakse, ki jih brez težav spremni posameznik, take, ki so eko in še ugodne za naše žepe.  

Za nasvete glede energetskega varčevanja se lahko obrnete na mrežo energetskih svetovalnih pisarn ENSVET, na brezplačen telefon: 080 1669 ali elektronsko pošto:ensvet@gi-zrmk.si.
Anketa

Menite, da doma porabite preveč vode?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.