Turbulenca bratu

Napovednik

Šport je gibanje – otroci v njem uživajo. Vendar ni vedno jasno, koliko športa je primerno za otroke, kakšen šport in pri kateri starosti. V tokratni Turbulenci bomo odgovorili tudi na vprašanja o vrhunskem športu in mladih, o zdravem športu in motivaciji tistih, ki raje čepijo pred računalniškim zaslonom.

Beri dalje
Turbulenca

Ali poznate svoje kompetence?

17.9.2014

Za vsako delovno vlogo obstajajo značilnosti s kapaciteto za ločevanje med nadpovprečnimi in povprečnimi zaposlenimi (McClelland, 1973). Te značilnosti imenujemo kompetence.

Kompetence so:

  · osnovne značilnosti za nadpovprečno delovno učinkovitost. Posedovanje specifičnih kompetenc je osnova in pogoj za nadpovprečno delovno učinkovitost (Boyatzis, 1982);

· kombinacija latentnega in eksplicitnega znanja, vedenja in veščin, ki predstavlja potencial za doseganje visoke delovne učinkovitosti (Draganidis in Metzas, 2006).  

Kompetence vključujejo veščine, osebnostne lastnosti, sposobnosti in strokovno znanje. Danes so kompetence sestavni element upravljanja s človeškimi viri. Nekateri razlogi za njihovo popularnost so:

· omogočanje identifikacije lastnosti, ki vplivajo na delovno učinkovitost;

· usmerjanje zaposlenih k tem lastnostim;

· so merljive, zato omogočajo analizo razvojnih potreb;

· imajo visoko napovedno moč;

· mogoče jih je izboljšati;

· omogočajo oblikovanje enotnih kriterijev (pri selekciji, nagrajevanju, sistemih nasledstva...).

Vir: dr. Eva Boštjančič, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani    

 
Anketa

Bi zaposlili nekoga, ki ima nizko stopnjo izobrazbe, vendar veliko neformalnega znanja?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.