Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 14. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 14. apr.

Mama se z mladičkom na hrbtu skozi sneg prebije do vročega vrelca. V njem se grejejo že druge opice. Zelo hladno in temno je. Mladiček zeha in kliče mamo. Ko se mu približa, jo objame in zaspi. Da jih ne bi zeblo, se objamejo tudi druge opice in zaprejo oči. Lahko noč, makaki!

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Sadje je zrelo in veverica Manca si zaželi marelic, ki rastejo v rastlinjaku. Vran Viktor je prepričan, da se jim ne sme niti približati. Rastlinjak varuje izpopolnjen varnostni sistem. Toda odločna Manca se ne da ugnati. Iz rastlinjaka si spretno prinese marelico, jo razpolovi in pohrusta slastno peško, sončno meso pa vrže na tla in osreči polža Saška, ki zdaj prvič okusi to slastno dobroto.

Kdo bi znal na plaži poiskati lepe kamenčke in ljubke školjke? Rija najde dva kamenčka, Krokodil pa nobenega. Morda bi si Rija in Krokodil kamenčka lahko delila? Rija rade volje pristane na to, če Krokodil najde kaj v zameno! Krokodil res najde nekaj veliko lepšega, kot je kamenček. Nekaj, česar ne moreš zamenjati za nobeno stvar.

Živali z dvorišča so našle balon, s katerim se zabavajo, dokler maček Smuk ne povzroči nesreče: ker se je igral z vrvjo, s katero je bil balon privezan na tla, prašički odjadrajo v nebo. Oslička morata rešiti prašičke in jih varno spraviti na tla.

Modri cmokec najde očala z zanimivo svetlečo zaplato in cmokci odkrijejo odsev. Poiščejo podobne predmete z enakimi lastnostmi. Zaradi enega so videti zelo nenavadno!

Pošasti se pripravljajo na uro strašenja. Če bodo presenetili učiteljico, bodo dobili strašilno zvezdico. Pikico skrbi, da za strašenje ni nadarjena. Ji bo z Bučkovo pomočjo vseeno uspelo prestrašiti gospo Jokinstok?

Sovja družina na morski obali uživa prvi poletni dan. Mami in očka sovicam zabičata, da morajo ostati v plitvini blizu obale. Boni trdi, da je njena najljubša morska žival tjulenj, zato se ga sovice odločijo poiskati. Srečajo dve vidri, ki bi jih rade naučile lebdeti na gladini – a to še zdaleč ni preprosto. Bibi in Boni gresta raje žonglirat s kamenčki, Bubi pa vztraja in se s pomočjo morske želve nauči lebdeti. Ko se vrnejo k mami in očku, jima pripovedujejo o svojih dogodivščinah. Mami jih pouči, da le z vztrajnostjo in potrpežljivostjo lahko veliko dosežemo.

Rezgetavi Galopko je sestradan. Preseneti prhajočega Godrnjavsa, ki muli travo. Izpred nosa mu izmakne šop trave. Godrjavs se požene za njim. Boti zajaše Galopka in skupaj odgalopirata po peščenem skalovju. Bo Botiju ob tej bliskoviti hitrosti uspelo zbrati vse podatke in opraviti svojo nalogo?

Cofek se gre z Rino igrat v gozd. Da bi pomiril starše, ki se bojijo, da se bo prehladil, se Cofek odloči, da se bo zelo toplo oblekel. Vendar pa se ni lahko igrati, kadar imaš na sebi goro oblačil.

V džunglo pride nova medvedka Bela in Balu se zaljubi vanjo. Vznemirjeni Mavgli jima sledi na sprehod. Nepričakovano zasači Belo in Šir kana, ki načrtujeta, kako bi se Baluja znebila.

V Zakajzato raste papirnato drevo, ki pa mu nenadoma zmanjka listov. Le kdo je vsega obtrgal in zakaj grabežljivca ni mogoče opaziti?

Pip, Poka in prijatelji se igrajo zabavno igrico, v kateri se nihče ne sme dotakniti tal, da ga ne ugrizne krokodil. Pip zmaga! Odpravijo se proti igrišču. Pipa igra navduši in prosi Poko, naj mu pomaga, da se še do igrišča ne bo dotaknil tal. Poko igra zabava in res ga do tam nese štuporamo. Pip ne odneha, hoče še do gugalnice. Poka je izčrpana in naveličana. Pip trmasto vztraja in skoči na Pokin nahrbtnik, v katerem je Žabek. Takrat spozna, da je bil trmast kot mula, opraviči se Poki in jo nese štuporamo novim dogodivščinam naproti.

Zafrk predstavi novi izdelek svojega podjetja: mini mojstre. To so robotki, ki korakajo, ko jih navije. Toda robotki se ne vedejo tako, kot je pričakoval Zafrk. Odženejo mu vse kupce in v hongkonškem pristanišču povzročijo pravo razdejanje. Na srečo so tja namenjeni tudi Reaktivčki.

V zasneženem vrtu si Oskar in Ela predstavljata, da s Hujem živita v svetu oblakov.

Vsa Brinina družina je zbrana na vrtu in nestrpno čaka kosilo. Pečejo na žaru. A ni žara brez solate! Binki zaupajo to težko nalogo. Iz raznobarvnih paprik mora pripraviti solato, saj njenima sestričnama taka najbolj tekne. Le kdaj se bo lahko neutrudna Binka zleknila v svoj naslanjač in si oddahnila?

Zvečer Brina noče zaspati. Odkrije, da bo lahko dlje pokonci, če se v sanjah spremeni v sadnega netopirja. Končno zaspi in kot sadni netopir v sanjah poleti po nočnem nebu čez igrišče, kjer sreča očija, ki s prijatelji igra ragbi.

V gozdu se vsako leto zahvalijo čebelam, ker so marljivo pridelovale med. Miški Pika in Henrika tudi to leto v njihovo čast priredita gledališko in igro in Ajdi namenita vlogo cvetlice. Pa kaj še! Ajda je ogorčena. Cvetlice vendar nič ne počnejo in samo ždijo na travniku. Pa je to res?

Oskar in Viktor, nečaka gospe Tulipan, nehote sprožita lopatice starega mlina in mlinsko kolo ju dvigne v zrak! Njuna teta zahteva, da se nevarna dotrajana stavba poruši. Ernest in Celestina pa poskušata rešiti hišo mišje družine ...

Bakterije v ustih naredijo v zobe luknjice, ki jim rečemo karies. Izognemo se mu lahko, če si dvakrat na dan umijemo zobe z zobno ščetko in nitko ter redno obiskujemo zobozdravnika.

V tej epizodi bomo najprej spoznali mrzlokrvnega velikega varana, kralja avstralskih kuščarjev. Potem bomo srečali rdečega kenguruja. Edinstven je, ker si liže podlakti, da se ohladi. Nazadnje bomo videli še eno največjih ptic, ki ne leti – emuja.

Evangeličansko bogoslužje iz cerkvene občine Moravske Toplice.

Katoliški cerkvi začenjajo teden molitve za nove duhovne poklice in stanovitnost obstoječih. Ali duhovnike potrebujemo?

Zakaj so duhovniki med nami? Ali jih potrebujemo? V Katoliški cerkvi začenjajo teden molitve za nove duhovne poklice in stanovitnost obstoječih. Verniki duhovnika potrebujejo, najprej za obhajanje evharistije ali svete maše. Po njem Bog prihaja v podobi kruha in vina med vernike. Je njihova hrana, njihov zgled, da oznanjajo Gospodov nauk in opravljajo dobra dela. Pri maši duhovnik gradi občestvo z verniki. Kako pa postaneš katoliški duhovnik? V pogovoru z letošnjimi novomašniki med drugim tudi o tem, ali so jih za duhovni poklic izbrali ljudje ali Bog. Skupina bogoslovcev pa nas bo s pesmijo Marija, Mati ljubljena, zaupala v varstvo Božji Materi Mariji.
Biblicisti nam v branje priporočajo nov slovenski prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov. Mladi iz skupine Živi kamni pa ljudem prek umetnosti oznanjajo Boga.

Na terenu preverjamo, kako poteka letošnja setev koruze. Visoke temperature učinkujejo tudi na posamezne fenološke faze sadnega drevja. Predstavljamo Biotehniški center Naklo, ki v sedanji organizacijski obliki deluje od leta 2007. Ukvarjajo se z različnimi oblikami izobraževanja na področju kmetijstva in podjetništva. Podeželje je lahko zelo primeren prostor za terapevtsko dejavnost. Obiskali smo eno od kmetij, ki so sodelovale v projektu razvoja terapevtskih aktivnosti. Do 21. aprila v Sloveniji poteka Teden turističnih kmetij.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:30
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Osrednja gosta oddaje sta Gregor Ravnik, zmagovalec 42. festivala Melodije morja in sonca leta 2023, ter Elda Viler, ki bo spregovorila o izdani avtobiografiji (pisca Iva Gajiča) Elda – notranji naboj. Posebno pozornost namenjamo ansamblu bratov Poljanšek iz Tuhinjske doline, ki igra že 50 let. Ljudsko Nocoj pa, oh, nocoj bosta izvedla Gregor Ravnik in Steffy. V studiu Glasbenega pozdrava je tudi mlad dolenjski sestav Kvinta.
Voditelja: Andrej Hofer in Sandi Morel.

Ustvarjalki oddaje sta obiskali Istrane in Primorce v Prekmurju, ki so Jadransko morje zamenjali za Panonsko. Muzej v naselju Pince Marof spominja na lesene barake iz leta 1922, ko je nastala vas Benica in so zrasle prve hiše prvih priseljencev. Med obema svetovnima vojnama je Primorska izgubila tretjino svojega ozemlja in četrtino prebivalstva. 80.000 Primorcev se je pred naraščajočim fašizmom izselilo v zahodno in srednjo Evropo, nekateri na območja nekdanje Kraljevine SHS, kasneje Jugoslavije, precej se jih je preselilo v Prekmurje, kjer so med leti 1921 in 1935 ustanovili pet kolonij.
V družbi župnika Zorka Bajca, ki je leta 2021 prejel tudi Steletovo nagrado Slovenskega konservatorskega društva, sta se ustvarjalki podali prav v špico cerkve Svetega Jurija, kjer stoji prenovljeni 250 kilogramov težki kip nadangela Mihaela. Slednjega je Zorko Bajc, ki je sicer tudi imeniten turistični vodnik, restavriral in ga ponovno postavil v špico piranske cerkve. Iz špice zvonika pa še skok v župnijsko podzemlje, kjer se skrivajo zakladi sakralne dediščine. Piran ima namreč kar 600 let dolgo povezavo z Benetkami in je imel v svoji zgodovini kar 23 cerkva, zdaj jih je aktivnih še deset, pri čemer so nekatere v zelo slabem stanju.

Romantična komedija o svetu popularne kulinarike, spletnih vplivnežih in urbanem vrvežu nizozemskega glavnega mesta

Priljubljena 32-letna blogarka Sam, ki se preživlja z ocenjevanjem kulinarične ponudbe v Amsterdamu, nekega dne sreča simpatičnega mladeniča. Takoj se zaljubi vanj, on pa vanjo. A tukaj se zaplet seveda šele začne. Tik pred njunim srečanjem je Sam napisala porazno oceno restavracije, v kateri ta moški, ki ji je tako zelo všeč, dela kot glavni šef. Sam se skuša izkopati iz težavne situacije, a jo to spravi v še večje težave.

Izvirni naslov: FOODIES / Nizozemski film, 2022 / Režija: Mannin de Wildt / Scenarij: Floor van Lissa / Igrajo: Sanne Vogel, Sinan Eroglu, Sanne Langelaar, Holly Mae Brood

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Modri cmokec najde Panovo piščal in zaigra čudovito melodijo. Ko jo zaslišijo drugi cmokci, se mu pridružijo s svojimi glasbili ... To pa za Modrega cmokca postane preglasno!

Bernarda in Jože gostita glasbenico Marto Zore in igralca Gojmirja Lešnjaka Gojca, ki sta združila moči pri novem gledališko-pevskem projektu. V goste prihaja še nekdanja atletinja Alenka Bikar, ki se je po težki bolezni ponovno postavila na noge. V zabavnih igrah se tokrat pomerita voditelja oddaje Dobro jutro Špela Močnik in David Urankar. Na glasbenem odru se premierno predstavlja skupina Masharik s pesmijo Otroci cvetja, poleg njih pa še pevka Kataya z novo skladbo Vse, kar si želiš.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Pred bližnjimi evropskimi volitvami predstavljamo delo Evropskega javnega tožilstva, ki preiskuje najhujša kazniva dejanja na škodo proračuna Evropske unije. Oškodovanje je ocenjeno na več kot 10 milijard evrov. Kako deluje ta institucija, ki je bila ustanovljena leta 2021, z gostoma: Jako Brezigarjem, ki v kolegiju evropskih javnih tožilcev zastopa Slovenijo, in Tanjo Eler Frank, ki je skupaj z Matejem Oštirjem delegirana evropska tožilka.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

20:00
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

20:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Od poroke so minili štirje meseci in Ludvik še vedno ni obiskal postelje Marije Antoanete. Na pomoč ji priskoči kraljeva ljubica grofica du Barry, ki jo uči umetnosti zapeljevanja. Čeprav je videti, da sta prijateljici, grofica v mladi princesi vidi veliko grožnjo. Da bi vsem pokazala, kako velik vpliv ima na kralja, ga prepriča, da izžene svojega prvega ministra de Choiseula in na položaj nastavi grofičinega ljubljenca.

MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022
Scenarij: Deborah Davis
Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis
V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey

Gostja Intervjuja je Svetlana Slapšak: doktorica znanosti, antropologinja, klasična filologinja, publicistka, aktivistka – seznam še zdaleč ni izčrpan. Predvsem pa je pokončna ženska, ki navdušuje s svojo držo, za koga trmoglavostjo in brezkompromisnostjo, obenem pa si neizogibno ustvarja tudi številne nasprotnike in celo sovražnike. Svetlana Slapšak je tudi izjemno plodovita avtorica, ki je napisala več kot sto strokovnih in leposlovnih knjig. V svoji zadnji z naslovom Moje mačkoljubne zgodbe govori o mačkah, ki so mnogo več kot samo njene večne sopotnice.

22:20
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

KONOPLJA OSVOBAJA je dokumentarni filmski esej, ki govori o aktivistih iz Sloveniji, bivše Jugoslavije in drugod, ki so svoja življenja posvetili rabi konoplje.

Nekateri so pri tem prišli v navzkriž z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot konopljine revolucije. Glavni protagonist filma je Janko Pirc, ki je leta 2016 dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču, potem, ko je bil obsojen zaradi vzgoje in rabe osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati sinu in bivši ženi. Film ob pripovedi glasbenika in filozofa Ramba Amadeusa, s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje, kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo, vstopajo politika, farmacija in kapital. Avtorji želimo s filmom osvetliti vse plati prihodnjega odnosa med konopljo in družbo ter tako ljudi spodbuditi k razmišljanju in izobraževanju, ki bi vsakomur omogočilo dober in premišljen odnos do prihodnje medicinske in rekreativne uporabe konoplje.
Scenarij in režija Miha Čelar.

Janko Ravnik (1891–1982) velja za eno od najbolj vsestranskih osebnosti v zgodovini slovenske glasbe. Bil je pianist, skladatelj, klavirski pedagog, planinec, smučar, varstvenik narave, fotograf, snemalec in režiser prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga. Ravnik je bil vrhunski pianist, utemeljitelj 'ljubljanske pianistične šole' in pomemben slovenski skladatelj. Tokrat nam njegovo izbrano klavirsko glasbo (Nocturno, Valse melancolique, Preludij, Moment, List v albumu, Čuteči duši) predstavljajo študenti Akademije za glasbo v Ljubljani: Katarina Tominec, Katja Sinkovič, Anja Arko, Tilen Draksler in Urška Rotar.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov