Čez manj kot 24 ur se bo v New Jerseyu začela prva finalna tekma Stanleyevega pokala. Najbolj zaželena klubska lovorika je na dosegu roke tudi slovenskemu asu Anžetu Kopitarju.

Anže Kopitar uresničuje svoje športne sanje, pot do končnega uspeha – do zadnjih štirih zmag – pa bo prav gotovo dolga in trnova, čeprav se zdi, da moštvo Los Angeles Kings v letošnji končnici ne more ustaviti nobena ekipa. Šesto sezono je 24-letni Hrušičan nepogrešljiv člen zasedbe in športne organizacije, ki v svoji vitrini še nima pokala lorda Stanleya.

V 44-letni zgodovini kluba so bili najbližje cilju pred 19. leti. S črko C na dresu in številko 99 na hrbtni strani je bil takrat prvi zvezdnik lige Wayne Gretzky. V finalu so Kralji klonili proti Montrealu. New Jersey je bil skupno petkrat prvak, nazadnje pred devetimi leti.

Stavnice na strani Hudičev
Severnoameriški mediji so nas v dneh pred začetkom serije vseh serij zasuli s statističnimi podatki in v tem so, roko na srce, res dobri. Končnica je poglavje zase – ta stavek je že prav oguljena fraza v športu. Res je, da je naboj na tekmah za biti ali ne biti povsem drugačen. Prav nič pa ni drugačnega v igri Anžeta Kopitarja, tako kot moštvo je tudi statistika stabilna.

Vedeli smo, da je Anže odličen vodja v tekmah izven končnice, v letošnji pomladi pa je dokazal, da je odločen in odličen tudi v končnici, tudi na račun moštva in zmagovalne kemije, ki se je ustvarila. Na 14 tekmah je ob le dveh porazih pri 13 tih točkah, ob podobnem tempu pa je eden glavnih kandidatov za osvojitev ene izmed posameznih nagrad ob koncu sezone. Sezone, ki je bila precej razburkana.

Menjava trenerja, menjave igralcev. Pred iztekom prestopnega roka je visela tudi usoda kapetana Dustina Browna, moštvu je grozilo, da se bo v zgodovino zapisalo kot najslabše po učinkovitosti, na koncu so hokejisti Los Angelesa za rep ujeli mesto v končnici, kjer pa je slika povsem obrnjena.

V finale sta se prebili moštvi, ki sta bili pred začetkom končnice v vlogi avtsajderjev. Za ameriški športni trg pravi scenarij za filmsko zgodbo. Razmerja na stavnicah so na strani Hudičev iz New Yerseya. Kralji pa so prepričani, da jim lahko uspe še en – zadnji podvig za vpis v zgodovino, kjer bi se po zaslugi Anžeta Kopitarja znašla tudi Slovenija.