Finska je marca lani sprejela zakon o državljanski pobudi. Ta daje ljudem dodatno možnost vplivanja na javne zadeve. Državljani lahko predlagajo in sooblikujejo zakone.

Če predlog v pol leta od pobude zbere 50.000 glasov podpore volilnih upravičencev, morajo o njem glasovati v finskem parlamentu. Proces poteka na posebni platformi, ki se imenuje Odprto ministrstvo.

Za delovanje platforme skrbi neprofitno združenje, ki je do zdaj za izvedbo prejelo 30.000 evrov od enega izmed finskih javnih skladov, imajo pa enega zaposlenega za določen čas – to je programer Aleksi Rossi.

“Če želite pobudo ubesediti v besedilo, ki ga lahko brez težav vključimo v finsko zakonodajo, morate biti pravnik ali potrebujete prijatelja, ki je pravnik, lahko pa se po pomoč obrnete na platformo, kakršna je Odprto ministrstvo.”

Oddaji Odbita do bita lahko prisluhnete na spletni strani Vala 202.

Od pobude do glasovanja v parlamentu
Na začetku je torej pobuda na spletni platformi, na koncu procesa o zakonskem predlogu odločajo poslanci. Vmes zbrane ideje pretresajo zainteresirani posamezniki. Bodisi sodelavci prostovoljci Odprtega ministrstva ali pa ti povabijo k sodelovanju zunanje strokovnjake.

Tako s pravniki dopolnijo predloge in jih postavijo na glasovanje. Tako predlog, ki je bil sprva objavljen na platformi za množicanje zakonov, prejme odobritev za pot v parlament.

“Ker predlog prihaja iz javnosti in ker morajo politiki vzdrževati dobro podobo o sebi, da bodo na prihodnjih volitvah morda znova izvoljeni, si bodo po mojem prizadevali predlog obravnavati profesionalno, spoštljivo.”

Po poročanju javne televizije YLE bo predlog o postopni opustitvi vzreje živali za krzno, ki je na pobudo skupine nevladnih organizacij dobil dovolj podpore na platformi Odprto ministrstvo, zelo težko prestal glasovanje v finskem parlamentu. Navajajo, da gre vendarle za posel, ki posredno in neposredno zagotavlja približno 20.000 delovnih mest.

Zanimive namnožicane pobude
Zaznati je mogoče tudi pobude, za katere Rossi meni, da bi lahko bile deležne veliko pozornosti in podpore – na primer reformiranje zakonodaje o gospodarskih družbah, o sklepanju zakonskih zvez, morda pobuda o evtanaziji, pa o vprašanju obveznega služenja vojaškega roka.

“S tehničnega vidika platforma nima posebej vidnih, izstopajočih lastnosti, razen tega, da nam je uspelo uvesti način elektronskega podpisovanja – tehnološke rešitve za banke in mobilne telefone namreč omogočajo zanesljivo identifikacijo uporabnika.”

Okoliščine, ki navdajajo z optimizmom
Za uspeh platforme na Finskem, kjer je bila udeležba na zadnjih parlamentarnih volitvah 70-odstotna, so seveda pomembne predvsem kulturne, zgodovinske, družbene in druge okoliščine.

“Finci niso sramežljivi pri uporabi in vpeljavi novosti. Če govorimo o političnem kontekstu … politično ozračje na Finskem ni pregreto, nezaupanje v politiko ni razširjeno. V številnih državah ljudje ne cenijo politikov. Tudi na Finskem nekateri menijo, da so politiki barabe, ampak številni ljudje so prepričani, da je v politiki veliko ljudi, ki so tam zaradi želje po spreminjanju stvari na bolje, ne pa zaradi občutka moči ali korupcije. V tem smislu obstaja zaupanje v politiko.”

Odprtokodna platforma je na voljo vsem. Po besedah programerja Aleksija Rossija so sodelujoči pri projektu zelo dovzetni za izboljšave. Pripravljeni pa so tudi ponuditi pomoč morebitnim pobudnikom nove, drugačne, izboljšane platforme.