Na Valu 202 vsak ponedeljek izbiramo Ime tedna, nekoga, ki je v preteklem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več.

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu ter prvim glasovanjem neposredno v program Vala 202 že v petek, pa med vsemi tedenskimi Imeni izberemo še Ime meseca, ki se bo s še 11 konkurenti potegoval za naziv Ime leta 2014.

Prvi korak k oživitvi smučišča na Kaninu
V začetku aprila so iz idrijske Hidrie sporočili, da so razvili avtomobilsko svečko prihodnosti za sistem hladnega vžiga za dizelske motorje, s katerimi si obetajo kar 30-odstotni tržni delež svetovne proizvodnje, Iztok Seljak pa je pojasnil, da so podpisali za več kot 200 milijonov evrov pogodb. Iz Izraela se je z naslovom svetovnih prvakov vrnila ekipa dijakov z gimnazije Želimlje, ki so na mednarodnem turnirju v odpiranju fizikalnih sefov zasnovali najbolj izvirne fizikalne uganke.

Prvo ime tedna pa je postal župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki je po dolgi agoniji smučišča Kanin le podpisal pogodbo o prenosu krožne kabinske žičnice in restavracije na Kaninu na občino. To je prvi, a najpomembnejši korak k oživitvi našega najvišjega in edinega čezmejno povezanega smučišča v Sloveniji: "Odkar se je začelo spet pisati o Kaninu, se dnevno vrstijo investitorji, ki so pripravljeni vlagati v Bovec."

Četrt stoletja Radia Ga Ga ovrednotili tudi poslušalci
V boju, ki odloča o tem, ali bo nadaljeval kariero ali opustil profesionalno boksanje, se je izkazal naš najboljši boksar vseh časov Dejan Zavec, ki je v Mariboru po soglasni sodniški odločitvi premagal devet let mlajšega Belgijca armenskih korenin Sašo Jengojana in še drugič postal svetovni boksarski prvak. Dobitnica Grumove nagrade za najboljše dramsko besedilo letošnjega 45. tedna slovenske drame je Simona Semenič, njena predstava sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije pa je bila nagrajena tudi s Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo.

Drugo ime tedna v aprilu je postal Sašo Hribar, ki je z zdajšnjimi in nekdanjimi sodelavci Radia Ga Ga praznoval četrt stoletja te kultne radijske oddaje: “Mi nismo satiriki. Novo zgodovino Radia Ga Ga pišemo na področju empatije in mislim, da nam je uspelo.”

Bolnici Franja evropsko priznanje
K številnim izjemnim uspehom naših dijaških in študentskih ekip na mednarodnih tekmovanjih so svojega dodali tudi Tadej Kosel in ekipa študentov ljubljanske Fakultete za strojništvo, ki je zmagala na mednarodnem študentskem tekmovanju brezpilotnih letal v Arizoni. Glasbenik in bobnar skupine Elvis Jackson Marko Soršak - Soki celoten izkupiček dobrodelnega projekta glasbenega dokumentarca 20 za 20 namenja nakupu instrumentov za slovenske osnovne šole, zaradi česar se je znašel med nominiranci za Ime tedna.

A največ vaših glasov je tisti teden v aprilu prejela direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec, kjer so za partizansko bolnico Franja prejeli znak evropske dediščine: “Imamo dobre spomenike, vendar njihova vsebina in vrednote preredko sežejo v evropski prostor. Vsebina in sporočilnost Franje sta nekaj drugega kot le spomenik iz časa druge svetovne vojne.”

Nagrada za življenjsko delo na področju filma
V zadnjem aprilskem glasovanju za Ime tedna so nas spremljali Slovenski dnevi knjige. Pisateljica Katarina Marinčič je za roman Po njihovih besedah prejela kritiško sito. Nagrado za najboljše literarno delo v preteklem letu so ji podelili pri Društvu slovenskih literarnih kritikov. Jure Mikuž, umetnostni zgodovinar, je za izjemen prispevek k metodologiji umetnostnozgodovinskega raziskovanja na Slovenskem prejel nagrado Izidorja Cankarja, priznanje Slovenskega umetnostnozgodovinsko društva.

Za Ime tedna pa ste izbrali Ivanko Mežan, igralko, ki je nastopila v številnih izjemnih vlogah celovečernih filmov, televizijskih dram in serij. Za njen obširen igralski opus na področju filmske igre so ji pri Društvu slovenskih režiserjev podelili berta za življenjsko delo.

Kako poteka glasovanje?

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202.


Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.


Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.