Kandidati so: ilustratorka Alenka Sottler, predsednik društva Laufarija Mitja Laharnar, fotograf Matic Zorman in ravnateljica Dijaškega doma Kranj Judita Nahtigal.

Zlata medalja ameriških ilustatorjev

Čeprav je ta zima bolj žalostna, so daleč od tega uspehi slovenskih zimskih športnikov: plezalec Janez Svoljšak je na sklepni tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju na Južnem Tirolskem osvojil zlato medaljo in naslov evropskega prvaka. Prestižno imenovanje Unescov umetnik za mir si je za svoja prizadevanja k zdravljenju narave in njeni ponovni harmonizaciji prislužil kipar in konceptualni umetnik Marko Pogačnik.

V svetovni prestolnici ilustratorjev New Yorku pa je slikarka, ilustratorka in prvo Ime tedna v februarju Alenka Sottler za knjižno ilustracijo Evridike prejela zlato medaljo Združenja ameriških ilustratorjev. Ta bo na njihovi letni razstavi na ogled v družbi 400 najboljših ilustracij z vsega sveta. “Najtežje se je bilo zahvaliti na odru, nimam vedno takšne priložnosti. Težko povem, kaj ta nagrada vse pomeni, zelo sem počaščena.”

60 let Laufarije

Virus zika je zadnji v nizu globalnih virusov, ki vznemirjajo svet, predvsem Južno Ameriko. In prav 14 slovenskim znanstvenikom in zdravnikom na čelu s Tatjano Avšič Županc je uspelo prvim na svetu znanstveno dokazati, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možgansko okvaro ploda. Režiser, pa tudi nekdanji novinar, fotograf in scenarist Rajko Ranfl je za svoj filmski opus prejel nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije.

Ime tedna pa je v najbolj norčavem delu leta postal predsednik društva Laufarija Mitja Laharnar, ki je s kolegi v Cerknem ob 60. obletnici obuditve običaja, ki so ga razglasili za živo mojstrovino državnega pomena, pripravil še eno izjemno prireditev. Predvsem ob pomoči mladih: “Delajo s srcem za tradicijo, nočemo se komercializirati. Pri običajih ničesar ne spreminjamo.”

Fotografski oskar gre v Slovenijo

Ne samo njihovi moški kolegi, tudi slovenska ženska skakalna reprezentanca beleži na tekmah svetovnega pokala izjemne uspehe, med katerimi sta letos tudi dve zmagi. Velike zasluge, da je Slovenija postala ženska skakalna velesila, gredo glavnemu trenerju Stanetu Balohu. Za življenjsko delo v športu je letos prejel Bloudkovo nagrado nekdanji nogometaš in dolgoletni nogometni funkcionar Rudi Zavrl. V njegovem predsedniškem mandatu je slovenska nogometna reprezentanca leta 2000 sploh prvič zaigrala na velikem tekmovanju.

Ime tedna pa je postal Matic Zorman, letošnji prejemnik ugledne mednarodne fotografske nagrade world press photo. Fotografskega oskarja mu je kot prvemu Slovencu po letu 1976 v kategoriji Ljudje prinesla fotografija begunske deklice, posneta lani v srbskem begunskem nastanitvenem centru Preševo. “Tudi center v Preševu, kjer je zmagovalna fotografija nastala, je eno izmed svetovnih kriznih žarišč. Pelerina na mali begunski deklici je simbol dušenja. V njenih očeh lahko vidimo ujetost.”

Ravnateljica, ki je za strpnost

Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so pod okriljem projekta Hypstair, ki ga vodi profesor Stane Božičnik, razvili doslej najmočnejši letalski hibridno-električni pogonski sklop, s katerim bodo pomembno prispevali k razvoju letal na električni pogon. Na kakšen pogon deluje Peter Prevc, še ni čisto jasno, dejstvo pa je, da je šest tekem pred koncem sezone že zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskih skokih.

A ta dosežek ni bil dovolj, da bi postal Ime tedna, saj je rekordno število vaših glasov prejela ravnateljica Dijaškega doma Kranj Judita Nahtigal, ki je bila pripravljena v domu začasno namestiti 6 mladoletnih beguncev brez spremstva, a temu so močno nasprotovali starši in celo 24 profesorjev bližnje Gimnazije Franceta Prešerna. Kar je, kot pravi, izgubljena priložnost za vzgojo strpnosti. “Prepričana sem, da bi se mladina med seboj našla – na športnem, kulturnem, tehnološkem in drugih področjih.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.