Kandidati so župan Slovenj Gradca, kjer so kot prvi izrazili pripravljenost sprejeti begunce, Andrej Čas, hokejist, ki je sklenil kariero, Tomaž Razingar, dobrodelni dijak Rok Černic in svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser.

Beguncem prijazno mesto
Ni jih bilo malo, ki so dvomili o prometni reformi naše prestolnice in o odpiranju mestnega prostora za pešce in kolesarje. Z odprtjem prenovljene Slovenske ceste na začetku septembra se reforma počasi končuje in pod taktirko prvega urbanista Ljubljane Janeza Koželja je prestolnica dobila novo, privlačnejšo in prijazno podobo, s čimer se večinoma strinjajo tako meščani kot obiskovalci.

Med kandidati za prvo septembrsko ime je bil tudi prvak Baleta SNG-ja Maribor Anton Bogov, ki so se mu ob 20-letnici njegovega delovanja na razprodanem gala baletnem koncertu poklonili številni sodelavci, kolegi in prijatelji z vsega sveta, a Ime tedna je postal Andrej Čas, župan Slovenj Gradca, kjer so kot prva občina pri nas izrazili pripravljenost za sprejem beguncev: "Pozitiven odziv na pobudo me malce preseneča. Ideja se je pripravljala že nekaj časa, predvsem sem dobil veliko pobud mladih, s katerimi sem v stiku."

Slovo legendarne devetice
Na začetku septembra so Andreja Poje in združeni sindikalisti sedmih sindikalnih central vložili potrebne podpise v podporo zakonski noveli za spremembo definicije minimalne plače, iz katere bodo izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Ob letošnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora pa so na vlogo pomoči in preventivnih akcij ter pomen varovanja duševnega zdravja opozorili Saška Roškar in drugi raziskovalci z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Za Ime tedna pa ste izbrali Tomaža Razingarja, slovenskega hokejskega reprezentanta, ki je z zavidljivo statistiko končal hokejsko kariero - za rise je zbral 212 nastopov, 81 zadetkov, igral je na kar 14 svetovnih prvenstvih in bil kapetan na sedmih: “Številka 9 me je spremljala od šestnajstega leta starosti. Ob koncu kariere čutim olajšanje, težko pa je bilo sprejeti takšno odločitev.”

Dobrodelni Rok
Na 18. Festivalu slovenskega filma je režiser Metod Pevec predstavil dokumentarni film Dom o opeharjenih bosanskih gradbenih delavcih. Zanj je dobil nagrado za najboljši dokumentarni film in vesno občinstva za najboljši film. Za ljubitelje navtike je Marjan Rožman zasnoval revolucionarno električno plovilo prihodnosti s podvodnimi krili, ki lahko tako rekoč leti po vodi. Zanj je dobil tudi priznanje GZS-ja za najboljšo inovacijo.

Ime tedna pa je postal Rok Černic, dijak mariborske ekonomske šole in navijač NK Maribor, ki je na spletni dražbi prodal dva dresa in kopačke igralcev svoje ekipe, zbral 1.430 evrov in kljub socialni stiski, ki jo preživljata z mamo, izkupiček podaril v dobrodelne namene. "Verjamem, da se mi bo to povrnilo," pravi Rok in dodaja: "Imam dres iz leta 1970, ki je najstarejši dres NK Maribora v Sloveniji. Sem tudi na vsaki tekmi in vseh gostovanjih po Sloveniji."

Svetovni prvak v motociklizmu
V Murski Soboti že 20 let vsako leto v organizaciji publicista Francija Justa poteka vseslovensko srečanje ustvarjalcev slovenske mladinske književnosti Oko besede, kjer od leta 1997 podeljujejo tudi osrednjo slovensko nagrado za mladinsko književnost - večernico. Dve leti je trajala prenova Plečnikove hiše v Ljubljani. Vodja te je bila Jerneja Batič. Nekdanji Mojstrov dom zdaj dopolnjuje še nova razstava o njegovem življenju in delu, hiša pa postaja tudi izhodiščna točka za raziskovanje celostne arhitekturne umetnine Plečnikove Ljubljane.

Zadnje septembrsko ime tedna pa je postal motokrosist Tim Gajser, ki si je pri 19 letih s petimi zmagami na tekmah svetovnega prvenstva v elitnem razredu MX2 priboril naslov svetovnega prvaka. "To je velik uspeh za človeka iz tako majhne države,” pravi in dodaja, da motokros ni za bojazljivce: "Motokros je kar nevaren šport, ampak mi vozniki na to ne mislimo, ker v vožnji uživamo.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.