Oddaja Tarča je dobila nagrado Ambasador transparentnosti. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Oddaja Tarča je dobila nagrado Ambasador transparentnosti. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Zadnji dve sezoni Tarča deluje v okviru Studia 3 z voditeljico Eriko Žnidaršič. Foto: Žiga Culiberg

Tako kot Zakon o dostopu do informacij javnega značaja letos praznuje 15-letnico, je tudi prva oddaja Tarče nastala v letu 2003. Prva urednica in voditeljica Tarče je bila Lidija Hren. Kasneje so uredniško mesto zasedli Špela Šipek, Ilinka Todorovski, Nataša Rijavec Bartha in Vanja Vardjan, sedanji urednik je Boštjan Kogovšek. V tem času se je v Tarči zamenjala tudi vrsta voditeljev in novinarjev, zadnji dve sezoni oddaja deluje v okviru Studia 3 z voditeljico Eriko Žnidaršič.

V Tarči je pod drobnogledom vse tisto, kar je v javnem interesu, a odgovorni skrivajo: javna sredstva in njihova poraba, transparentnost dela odgovornih, zakonitost postopkov. Zaprta vrata, prikrivanje podatkov in informacij so vsakič znova izziv za preiskovalno novinarstvo. Negospodarna poraba sredstev v zdravstvu, pri velikih infrastrukturnih projektih, razkrivanje davčnih dolžnikov, iskanje skritega premoženja, nezakonite prakse državnih uradnikov, zasebni interesi v javni sferi je le nekaj tem in področij, ki so jih v preteklosti in jih bodo tudi v prihodnosti preiskovale in razkrivale ekipe oddaje Tarča. Poleg voditelja, urednika in novinarjev oddajo ustvarjajo še režiser, producent, snemalci in montažerji, grafiki in številni drugi, brez katerih oddaje ne bi bilo.

Urad informacijske pooblaščenke je s priznanjem oddaji Tarča prav ob 15-letnici delovanja potrdil, da se na področju transparentnosti vsak četrtek zvečer nekaj zgodi. S tem so novinarji oddaje Tarča, ki že preiskujejo nove zgodbe, dobili tako potrditev kot tudi spodbudo za naprej. Uredništvo Tarče bo stremelo k temu, da bo oddaja še naprej opozarjala na nedopustne prakse in iskala boljše rešitve.