Alternativa za Nemčijo. Foto: EPA
Alternativa za Nemčijo. Foto: EPA

Povod za izključitev, ki jo je predlagal vodja politične skupine, Marco Zanni iz Italije, naj bi bila izjava člana AfD-ja Maximiliana Kraha, ki je dejal, da on "nikoli ne bi rekel, da so vsi, ki so nosili uniformo enot SS-a samodejno kriminalci". S tem je Krah komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS.

47-letni Krah se je znašel v središču pozornosti tudi zaradi svojega nekdanjega sodelavca in zaradi sumljivih plačil iz Rusije in Kitajske. Vodstvo stranke mu je zaradi tega prepovedalo nastopanje na volilnih dogodkih. Tudi Petr Bystron, številka dve na evropski listi AfD-ja, zaradi preiskav o korupciji za zdaj ne bo več vodil kampanje.

V sklepu politične skupine, ki ga povzema nemška tiskovna agencija DPA, je navedeno, da se zaradi vrste incidentov, v katere je bil vpleten Krah in s tem tudi nemška delegacija skupine, ter zaradi dejstva, da so ti incidenti škodovali povezanosti in ugledu skupine, članstvo članov nemške delegacije s takojšnjim učinkom prekine.

"Skupina ID ne želi biti več povezana z incidenti, v katere je bil vpleten Maximilian Krah, vodilni kandidat AfD-ja za evropske volitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu za javnost zapisala italijanska Liga, ki ima v skrajno desni politični skupini največ poslancev in poslank.

O predlogu za izključitev so glasovali v notranjem pisnem postopku. Po informacijah DPA-ja so predlog za izključitev članov AfD-ja podprli evropski poslanci in poslanke iz vrst Lige, francoskega Nacionalnega zbora, flamske stranke Vlaams Belang, danske Ljudske stranke ter češke stranke Svoboda in neposredna demokracija. Poslanci in poslanke iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) in Konservativno-ljudske stranke Estonije so glasovali proti.

Vodja delegacije AfD-ja Christine Anderson je pred tem poskušala preprečiti izključitev celotne delegacije in zahtevala zaslišanje. Vložila je tudi predlog, da se izključi samo Krah, ki ga je podprlo še šest poslancev AfD-ja v skupini ID.

Vodstvo AfD-ja je po odločitvi o izključitvi poslancev in poslank iz ID-ja odločeno, da po evropskih volitvah ne bo ostalo izolirano na evropski ravni. "Seznanili smo se z odločitvijo skupine ID. Kljub temu smo optimistični glede volilnega večera in prihodnjih dni," sta v Berlinu pojasnila vodji stranke Alice Weidel in Tino Chrupalla.

Razpoke v skupini ID so se nakazale že v torek, ko je skrajno desna francoska stranka Nacionalni zbor sporočila, da v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z AfD-jem, kar bi lahko vplivalo na volilni izid ID-ja in sklepanje zavezništev po volitvah.

Trenja tudi v skupini Renew Europe

Trenja so nastala tudi v liberalni politični skupini v Evropskem parlamentu Renew Europe, in sicer zaradi odločitve nizozemske liberalne stranke (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja, da vstopi v vlado s skrajno desno Stranko za svobodo (PVV) Geerta Wildersa.

Vodja skupine Renew Europe, francoska evropska poslanka Valerie Hayer, je poudarila, da se je Ruttejeva stranka s povezovanjem z Wildersom odrekla vrednotam skupine, zato se je zavzela za njeno izključitev iz skupine. Predlagala je, da bi o tem razpravljali 10. junija na prvem srečanju skupine Renew po evropskih volitvah, piše Politico.

Danski liberalci so se po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v sporu znotraj skupine ta teden postavili na stran nizozemskih kolegov. "Žalostno je videti težave v skupini zaradi francoskih notranjih zadev," je dejal Morten Lokkergaard iz danske stranke Venstre, ki je tudi podpredsednik liberalne skupine v Evropskem parlamentu. "Če hočejo, lahko Hayer, Macron in njuni spreobrnjenci odidejo," je dodal.

Hayer, tesna zaveznica francoskega predsednika Emmanuela Macrona, vodi kampanjo proti skrajno desnemu Nacionalnemu zboru v Franciji, stranki, katere poslanci in poslanke bodo v naslednjem Evropskem parlamentu sedeli skupaj z Wildersovimi poslanci in poslankami.

Zagotovilo o nesodelovanju s skrajno desnico

Politične skupine socialistov (S & D), Renew, Zelenih in Levice v Evropskem parlamentu so v skupni izjavi pred dobrima dvema tednoma zagotovile, da ne bodo sodelovale s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami. K temu so pozvale tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Skupina Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere je von der Leyen, se izjavi ni pridružila.

Vzpon skrajno desnih in radikalnih strank v Evropi po njihovem mnenju ogroža evropski projekt, evropske vrednote ter državljanske svoboščine in temeljne pravice državljanov. Ob tem so obsodili nedavne napade na politike in stranke v Nemčiji, Španiji, Belgiji in na Švedskem.

VVD je z nemškimi liberalci in britanskimi liberalnimi demokrati med ustanovnimi članicami liberalnega zavezništva Alde. Politična skupina Alde v Evropskem parlamentu se je leta 2019 razpustila in oblikovala novo zavezništvo z volilno listo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nato pa se je poimenovala Renew Europe.

Napetosti bi lahko še bolj razdelile skupino Renew v času, ko ji grozi, da bo po volitvah izgubila sedeže v parlamentu. Po projekciji nemškega portala za spremljanje volitev po Evropi Europe Elects bi skupina, ki je po prejšnjih evropskih volitvah leta 2019 imela 108 poslancev, po tokratnih volitvah, ki bodo po EU-ju potekale med 6. in 9. junijem, imela le še 86 sedežev, medtem ko naj bi se (skrajna) desnica v Evropskem parlamentu okrepila.