Evropski parlament. Foto: Reuters
Evropski parlament. Foto: Reuters

Medtem ko raziskava Eurobarometer napoveduje 64-odstotno udeležbo mladih iz 27 držav na volitvah v Evropski parlament, se evrovolitev v Sloveniji namerava udeležiti 53 odstotkov vprašanih.

Takšen rezultat Slovenijo uvršča na rep držav članic EU. Enako udeležbo napovedujejo še mladi Ciprčani, nižjo pa le še vrstniki v Litvi, Latviji in Estoniji ter na Madžarskem in Malti. Na samem dnu so mladi iz Luksemburga z 41 odstotki.

Na vrhu lestvice glede napovedane volilne udeležbe so se z 78 odstotki znašli mladi v Romuniji, tesno jim sledijo portugalski vrstniki.

Slovenski mladi v raziskavi od svojih evropskih vrstnikov odstopajo glede pričakovanj, ki jih imajo od EU-ja. Z 41 odstotki je nadpovprečna njihova stopnja pričakovanj glede ohranjanja miru, krepitve mednarodne varnosti in spodbujanja mednarodnega sodelovanja. S 36 odstotki je nekoliko nadpovprečna tudi stopnja njihovih pričakovanj glede boja proti revščini ter gospodarski in socialni neenakosti.

Raziskava Eurobarometer o mladih in demokraciji je še pokazala, da na ravni držav članic EU-ja 38 odstotkov mladih meni, da je glasovanje najučinkovitejši ukrep za izražanje njihovega mnenja. Približno 19 odstotkov mladih navaja, da jih politika ne zanima, medtem ko 13 odstotkov mladih glasovanje na volitvah sploh ne zanima.

V raziskavi je 48 odstotkov evropskih mladih poročalo, da so podpisali peticijo, sodelovali na shodu ali pri pošiljanju pisma politiku. V Sloveniji je bil rezultat sedem odstotnih točk nižji, so danes sporočili iz Evropske komisije.

Mladi so bili v Sloveniji nadpovprečno dejavni zlasti na področjih, povezanih s človekovimi pravicami, podnebnimi spremembami in okoljem ter zdravjem in dobrim počutjem.
"Raziskava Eurobarometra o mladih in demokraciji daje upanje. Sodelovanje mladih Evropejcev in Evropejk na evropskih volitvah je bistveno za prihodnost naše Unije. Z glasovanjem lahko oblikujejo politike, ki bodo oblikovale njihovo življenje. Na volitvah leta 2019 se je močno povečala udeležba mladih. V sedanjih nemirnih časih sem optimističen, da si bomo letos prizadevali za pozitivni trend, da bi omogočili uspešno evropsko demokracijo," je ob objavi rezultatov raziskave povedal podpredsednik komisije Margaritis Shinas.

Raziskavo Eurobarometer so izvedli med 4. in 12. aprilom pri državljanih EU-ja v starosti od 15 do 30 let. Skupaj so opravili 26189 intervjujev v celotni Uniji, v Sloveniji so jih opravili 1046.

Na prejšnjih volitvah v Evropski parlament leta 2019 je bila končna uradna volilna udeležba v Sloveniji skoraj 29-odstotna, torej precej pod evropskim povprečjem, ki je tedaj doseglo skoraj 51 odstotkov.

Kakšni bodo glasovi mladih na volitvah?