Evropske poslanke in poslanci za stroške nastanitve in prehrane med opravljanjem uradnih dolžnosti v parlamentu ob plači prejmejo tudi do 350 evrov dnevnice. Foto: EPA
Evropske poslanke in poslanci za stroške nastanitve in prehrane med opravljanjem uradnih dolžnosti v parlamentu ob plači prejmejo tudi do 350 evrov dnevnice. Foto: EPA

Do leta 2009 je bila plača evropskih poslancev izenačena s plačo poslancev parlamentov njihovih držav, kar pomeni, da so bili za enako delo zelo različno plačani. To se je spremenilo leta 2009, ko so vsi poslanci začeli prejemati enako plačo. Vsak od 720 poslancev Evropskega parlamenta, kolikor jih bodo na junijskih volitvah izvolili volivci EU-ja, bo tako mesečno prejel dobrih 10.000 evrov bruto plače oz. 7853 evrov neto. Letno tako na račun samo s plačo vsak evroposlanec prejme dobrih 94 tisoč evrov.

Ker lahko članice EU-ja uvedejo dodatne nacionalne dajatve oz. imajo različne davčne sisteme, se končni zneski izplačil razlikujejo. V primeru Slovenije so dohodki evropskih poslancev v celoti obdavčeni, dohodnina pa se jim odmeri po enakih pravilih kot drugim državljanom.

Za delovanje pisarne skoraj 5000 evrov, za osebje skoraj 30 tisoč

Poleg plače so evroposlanci upravičeni do različnih nadomestil. Splošno nadomestilo, s katerim krijejo najem pisarn, opremo IT in naročnine, znaša 4950 evrov mesečno. Do polovice tega zneska so upravičeni, če se v parlamentarnem letu brez ustrezne utemeljitve udeležijo manj kot polovice plenarnih zasedanj.

Do 350 evrov dnevnice prejmejo za stroške nastanitve in prehrane med opravljanjem uradnih dolžnosti v parlamentu. Pri tem so se obvezani vpisati v register prisotnosti. Polovica zneska se jim odmeri, če na plenarnem zasedanju zamudijo več kot polovico poimenskih glasovanj. Prav tako se jim povrnejo potni stroški potovanja do parlamenta in nazaj, s fiksnimi zneski za stroške, kot so cestnina ali pristojbine za rezervacijo.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kot člani delegacij parlamenta so upravičeni do 162 evrov dnevnice in povrnitve stroškov nastanitve. Za povračilo stroškov lahko zaprosijo tudi pri neuradnih obveznostih v tujini, a do največ 4886 evrov letno. Poleg tega jim pripada tudi povračilo dveh tretjin stroškov zdravstvene oskrbe.

Evropski poslanci lahko zaposlijo tudi svoje osebje, ki se prav tako plača iz evropskega proračuna. Za slednje parlament nameni največ 28.696 evrov mesečno na poslanca.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Po enem mandatu pet mesecev nadomestila in 1763 evrov bruto pokojnine

Ob koncu mandata so evropski poslanci upravičeni do začasnega nadomestila v višini njihove plače. Prejemajo ga toliko mesecev, kolikor let so bili poslanci, vendar največ dve leti.

Ko dopolnijo 63 let, so upravičeni tudi do pokojnine. Ta znaša 3,5 odstotka bruto plače za vsako dopolnjeno leto mandata, vendar največ 70 odstotkov plače. Po tej formuli je po petletnem mandatu nekdanji evropski poslanec tako upravičen do več kot 1700 evrov bruto pokojnine. Če so izvoljeni za dva mandata, se pokojnina podvoji.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Pomisleki o netransparentni porabi evropskega denarja

Evropskim poslancem ob vseh naštetih izplačilih ni treba dokazovati, kako so porabili pavšalne zneske, zato se postavljajo tudi vprašanja o transparentnosti evropskega denarja.

"Moje mnenje je, da je to sporni vidik, kaže na netransparentnost poslovanja članov Evropskega parlamenta in mislim, da bi bilo treba to nujno spremeniti. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da bi se pred volitvami kandidati za evropske poslance glede tega izjasniti – ali so pripravljeni, da se pravila v zvezi s tem spremenijo," je v izjavi za Televizijo Slovenija poudarila pravnica Janja Hojnik, specialistka za pravo Evropske unije.

Pri izvrševanju mandata morajo poslanci slediti kodeksu ravnanja – opravljali naj bi ga nepristransko, pošteno, vestno, odgovorno in spoštljivo do dostojanstva in ugleda parlamenta. V primeru kršitev jim grozijo sankcije.

Izpolniti morajo izjavo o zasebnih interesih, prijavo premoženja in po potrebi izjavo o seznanjenosti o morebitnem nasprotju interesov. Objaviti morajo načrtovane sestanke s predstavniki interesov in javnih organov tretjih držav. Dolžni so napovedati tudi udeležbo na prireditvah v organizaciji tretjih strani in prijaviti uradna darila v približni vrednosti nad 150 evrov.

Plače in prihodki evropskih poslancev