Poslanci Nacionalnega zbora. Foto: Reuters
Poslanci Nacionalnega zbora. Foto: Reuters

Skrajno desna populistična stranka Nacionalni zbor je v nedeljo v Marseillu začela kampanjo za junijske volitve v Evropski parlament, v središče katere je postavila vprašanje priseljevanja, pri čemer skuša izkoristiti tudi val nezadovoljstva jeznih kmetov, ki protestirajo v Evropi.

"Povsem jasno je, da evropske volitve 9. junija predstavljajo referendum proti preplavljenosti s prebežniki," je dejal vodilni kandidat Jordan Bardella na predvolilnem zborovanju stranke, na katerem se je po njegovih besedah zbralo približno 8000 ljudi.

O tem, komu je dovoljen vstop v državo in komu ne, odločajo Francozi, je dejal Bardella. Pri tem je kritiziral Bruselj in obljubil, da bodo politiko EU-ja preoblikovali v korist strankinih ciljev.

Bardella je tako kot dolgoletna voditeljica Nacionalnega zbora Marine Le Pen pihal na dušo francoskim kmetom, ki so tako kot številni njihovi evropski kolegi v preteklih tednih priredili proteste po vsej državi.

Bitka francoskih kmetov je boj za celotno Francijo, ki želi ohraniti svojo identiteto, podeželje in tradicijo, pa tudi proti pravilom, sprejetim na ravni EU-ja, je dejal 28-letni Bardella, ki je eden najbolj priljubljenih francoskih politikov, njegovi stranki pa ankete pred volitvami pripisujejo od 28- do 30-odstotno podporo.

V Macronovi stranki Preporod pa v bitko proti skrajni desnici kot vodilno kandidatko pošiljajo evropsko poslanko Valerie Hayer, ki je bila pred kratkim izbrana za novo vodjo politične skupine Renew v Evropskem parlamentu.

Z izbiro Hayer, ki prihaja iz družine kmetov, je Macron po poročanju medijev jasno pokazal, da bo kmetijstvo ob zadnjih protestih ena od prioritet kampanje.

37-letna Hayer, ki jo je stranka pretekli četrtek izbrala za nosilko liste, je za časopis Le Figaro dejala, da je ponosna, da je nosilka edine proevropske koalicije na teh volitvah.

Poslanka je v Evropskem parlamentu dejavno sodelovala predvsem pri pogajanjih o večletnem proračunu in načrtu za okrevanje po pandemiji covida 19. Ob izvolitvi za vodenje Renew je med drugim povedala, da si bo skupina še naprej prizadevala za močnejšo Evropo v dobrobit državljanov.