Foto: BoBo
Foto: BoBo

Seznam kandidatnih list po izžrebanem vrstnem redu si bo sledil tako:
1. Gibanje Svoboda
2. Slovenska demokratska stranka (SDS)
3. Vesna - zelena stranka
4. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država (DD)
5. Slovenska ljudska stranka (SLS)
6. Nova Slovenija - krščanski demokrati (NSi)
7. Levica
8. Zeleni Slovenije (Zeleni)
9. Socialni demokrati (SD)
10. Državljansko gibanje Resni.ca
11. Nič od tega

Volitve bodo potekale devetega junija skupaj s tremi referendumi. Izvolili bomo devet evropskih poslancev, kar je eden več kot v preteklosti. Od letošnjih volitev bo namreč Evropski parlament štel 720 poslancev, 15 več kot do zdaj. Dodatne sedeže bo dobilo 12 držav članic.

Volilni odbori bodo v skladu z navodilom, ki ga je sprejel DVK, na dan glasovanj o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in o posvetovalnih referendumih ugotavljali volilno udeležbo posebej za evropske volitve in posebej za vsak referendum.

Volilna udeležba do 11. in do 16. ure se bo javnosti sporočala samo za udeležbo na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, po 19. uri pa se bo sporočala tudi udeležba na posvetovalnih referendumih.

Statistični podatki o udeležbi volivcev po spolu in starosti, ki jih morajo zapisati volilni odbori, se bodo zbirali za udeležbo na evropskih volitvah in za udeležbo na posvetovalnem referendumu o evtanaziji.

Volilni odbori bodo izid glasovanja na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament lahko razglasili šele po 23. uri, ko se bodo zaprla vsa volišča v državah članicah Evropske unije. Izide glasovanj na posvetovalnih referendumih pa bodo lahko razglasili že prej, takoj po končanem ugotavljanju referendumskih izidov

Glasovnice za posvetovalne referendume bodo različnih barv

Na vsakem volišču bosta dva volilna imenika, in sicer se bo v enega volivec podpisal za glasovanje na evropskih volitvah, v drugega pa za glasovanje na posvetovalnih referendumih, torej skupaj štirikrat. Volivec, ki bo dal vse štiri podpise, bo prejel pet glasovnic: eno za evropske volitve in štiri glasovnice za glasovanje o štirih referendumskih vprašanjih.

Glasovnice za posvetovalne referendume bodo v različnih barvah, in sicer tako, da bo glasovnica za referendum o evtanaziji vijolične barve, glasovnica za referendum o preferenčnem glasu bo modre barve, glasovnica za referendum o konoplji za medicinske namene bo rumene barve in glasovnica za referendumu o konoplji za osebno rabo bo rdeče barve.

Izžrebano zaporedje kandidatnih list na glasovnicah