Foto: BoBo
Foto: BoBo

Soočenja so se udeležile vse stranke, ki kandidirajo na volitvah, z izjemo SDS-a, Zelenih Slovenije in Resni.ce.

Neva Grašič (SD) je dejala, da v zadnjem času opaža porast sovražnega govora, zaradi česar je politična participacija mladih še toliko pomembnejša. Hkrati je opozorila, da mladi, čeprav se evropskih volitev udeležujejo v majhnem deležu, participirajo na neinstitucionalen način.

Mija Aleš (SLS) je poudarila, da imajo mladi pomanjkanje zaupanja v institucije in motivacije za vključevanje v politične procese, hkrati pa tudi omejen dostop do informacij v zvezi s politiko. Po njenem mnenju bi bilo treba preprečiti vpliv gospodarstva na medije in spodbuditi transparentnost lastništva medijev.

Transparentnost lastništva medijev bi bilo treba spodbujati tudi po navedbah Violete Tomić, ki je nosilka liste Nič od tega. Tomić je poudarila, da je Evropska unija od ljudi trenutno odtujena, zlasti ker "investira v oboroževanje, namesto da bi na prvo mesto postavila mirovno politiko". Prepričana je, da so nad investicijami v vojno v Ukrajini razočarani predvsem mladi.

Nosilka liste Levice Nataša Sukič je opozorila, da EU najbolj od vsega potrebuje strategijo, s katero bi lahko okrepil odločanje na lokalni in regionalni ravni. Poudarila je, da ima EU dvojne standarde do vojne v Ukrajini in izraelskega obstreljevanja Gaze, ki ga EU po njenem mnenju še zdaleč ni obsodil v zadostni meri.

Jure Leben (Gibanje Svoboda) se s protikandidatkami ni strinjal, da je EU oddaljen od ljudi. Poudaril je, da bi bilo potrebno večje vključevanje mladih v politične procese. Glede boja proti dezinformacijam je dejal, da je EU na pravi poti, a bi moral ostreje nastopiti proti velikim korporacijam.

Urša Zgojznik (Vesna) je opozorila, da se evropski poslanci hitro po izvolitvi podredijo "birokratskemu kolesju EU-ja" in hitro pozabijo na sodelovanje z lokalno ravnijo. Opozorila je tudi na neizpolnjene obljube na področju zelenega prehoda, zaradi česar so zaskrbljeni predvsem mladi, ki jih najbolj zanima ravno okolje.

Mojca Erjavec (NSi) je poudarila, da EU temelji na krščanskih vrednotah in da morajo evropski poslanci v Bruslju zastopati slovenske interese. Po njenem mnenju bi moral EU še ostreje nastopiti proti Rusiji, ki ima po njenih besedah še vedno preveliko vlogo v evropski medijski krajini.

Uroš Lipušček (DeSUS/Dobra država) pa je opozoril, da Evropska komisija cenzurira ter diskriminira ruske medije in posvaja "ameriške načine proizvajanja propagande". Lipušček je dejal tudi, da je Unijo "uzurpirala militaristična politika", ki jo financirajo elite, ki jih EU ni več sposoben omejevati.