Lipušček je pojasnil tudi svojo odločitev za kandidaturo. Foto: BoBo
Lipušček je pojasnil tudi svojo odločitev za kandidaturo. Foto: BoBo

V ospredju sredine okrogle mize na Vrhniki, ki je bila osrednji dogodek skupne kampanje zunajparlamentarnih strank DeSUS in Dobra država pred evropskimi volitvami, so bili etika in morala v današnjem svetu oz. vprašanje, kako ustaviti vojno norijo in znova vzpostaviti družbeno ravnovesje.

Nosilec skupne liste Uroš Lipušček je poudaril, da mora v negotovem svetu, kjer vsakodnevna politična dejanja lahko vodijo v naraščanje napetosti in celo ogrožajo svetovni mir, prevladati razum, mir mora postati ključna vrednota politike. Klic po razumu in miru je tudi osrednje volilno sporočilo kandidatov liste DeSUS-a in Dobre države na evropskih volitvah.

Spomenka Hribar, ki se je skupaj s patrom Karlom Gržanom pogovarjala z Lipuščkom, je ob tem poudarila, da moramo mir razumeti v širšem kontekstu. Ne pomeni namreč zgolj odsotnosti vojne, ampak medsebojno spoštovanje in sožitje. "Mir je vseobsežna vrednota," je dejala. "V miru smo lahko ljudje, v vojni pa zveri," so njene besede povzeli v skupni listi v sporočilu.

Gržan pa je izrazil zaskrbljenost nad militarizacijo družbe in očitnimi ideološkimi prepadi. "Za ceno enoumja izgubljamo vrednote, izgubljamo človečnost in kreativno moč, zato je prihodnost v sodelovanju, ne vojskovanju in oboroževanju. Evropska politika se mora nujno reformirati," je pozval.

Lipušček je pojasnil tudi svojo odločitev za kandidaturo. Zaradi svojega razumevanja mednarodnih odnosov in politike čuti dolžnost javno spregovoriti o pomenu miru in etike v evropski politiki. Zaskrbljen je nad dogajanjem v ZDA, EU-ju in v Sloveniji. "Ko prikimamo oboroževanju, se odrečemo razvoju šolstva in zdravstva in se obrnemo stran od perečih in še kako realnih zadev, ki pestijo evropskega državljana. Razvijamo se lahko samo v miru," je sklenil.