Podatki veljajo za evropske volitve, ne za referendume. Foto: BoBo/Borut Živulović
Podatki veljajo za evropske volitve, ne za referendume. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po podatkih, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo v nedeljo oddanih 698.466 glasovnic, med katerimi je bilo neveljavnih 30.735. Na evropskih volitvah pred petimi leti je bilo oddanih glasovnic 492.457, med njimi je bilo neveljavnih 10.382 ali 2,1 odstotka.

Premier in predsednik Svobode Robert Golob je danes dejal, da sam štetja glasov, ki je ob velikem številu glasovanj terjalo precej več časa kot običajno, in podatkov o številu neveljavnih glasovnic ne more komentirati, ker nima dovolj informacij, pa tudi da je zanje izvedel iz medijev. "Zagotovo je to nekaj, kar bodo institucije morale pojasniti, ampak mislim, da imamo za to dovolj časa, nikakor pa zaradi tega ne bi pod vprašaj postavljal legitimnosti volitev ali legitimnosti izidov," je predsednik vlade dejal ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu.

Predsednik SDS-a Janez Janša pa je v zapisu na družbenem omrežju X tokrat stopil v bran članom volilnih odborov. Ti so po njegovem mnenju danes neupravičeno kritizirani zaradi pozne objave izidov. To je posledica tega, da je Gibanje Svoboda ob evropskih volitvah volivcem "naložilo" še izrekanje o štirih referendumskih vprašanjih, je prepričan. "Nemogoče je pet volitev obdelati v času enih. Hvala za trud," je še zapisal prvak največje opozicijske stranke.

Medtem pa je DVK za torek sklical sejo, na kateri se bodo med drugim opredelili do novinarskih vprašanj v povezavi z izvedbo glasovanja na volitvah evropskih poslancev iz Slovenije in posvetovalnih referendumih.

Na evropskih volitvah so volivci izrazili svojo voljo tako, da so obkrožili zaporedno številko liste, za katero so želeli glasovati. Preferenčni glas pa so lahko oddali tako, da so obkrožili številko pred imenom in priimkom kandidata. Pri tem je bilo treba preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero so glasovali, sicer glasovnica ni veljavna. Če je volivec obkrožil le ime kandidata, se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.