"Močno Evropsko unijo za vse lahko gradimo le z vključevanjem vseh generacij in slojev prebivalstva," je ob predstavitvi kandidatne liste poudaril Peter Gregorčič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Poleg nosilca liste Petra Gregorčiča in predsednika stranke Marka Balažica se bo za vnovičen mandat v Evropskem parlamentu potegoval tudi aktualni evroposlanec Franc Bogovič. Kandidati SLS-a, ki se bodo poleg omenjenih potegovali za sedež v Evropskem parlamentu, so nekdanji poslanec in župan Franc Pukšič, pravnica Sara Ahlin Doljak, inženirka računalništva Mija Aleš, nevrobiologinja Nina Strah, predsednica podmladka SLS-a Kaja Galič in predsednik podmladka SLS-a Zagorje ob Savi Aljaž Barlič.

Kot je ob predstavitvi kandidatov dejal predsednik SLS-a Balažic, je bila lista na organih stranke v četrtek potrjena soglasno. Lista z geslom Močna Slovenija in Močna Evropska unija (EU) pa je po njegovem mnenju "med vsemi do zdaj znanimi listami najbolj vključujoča". "To, da je predsednik politične stranke na listi, je največji dokaz tega, da v listo zaupa in verjame," je svoje zadnje mesto na listi komentiral Balažic in dodal, da ga sicer najbolj zanima slovenska politika. Vrstni red liste bo po njegovih besedah znan, ko se o tem uskladijo med sabo.

Bogovič za vnovično izvolitev računa na preferenčne glasove

Največ ugibanj je v javnosti glede tega, katero mesto na listi bo zasedel Bogovič, ki je evropski poslanec že drugi mandat, s tem pa SLS-u zagotavlja tudi status parlamentarne stranke. Bogovič je dejal, da je Balažicu že pred več kot letom sporočil, da je pripravljen znova kandidirati, ob tem pa ni postavljal nobenih pogojev. "Konec koncev sem bil tudi do zdaj na skupnih listah, enkrat zadnji, enkrat četrti, hvala bogu so evropske volitve takšne, da ljudje odločijo, kdo je izbran v Evropski parlament," je dejal. Ob tem je dodal, da zaupa volivcem in računa na preferenčne glasove.

Nekdanji župan Krškega, poslanec stranke SLS v DZ-ju ter minister za kmetijstvo v drugi Janševi vladi Franc Bogovič se bo na junijskih volitvah potegoval za tretji mandat evropskega poslanca. Foto: BoBo
Nekdanji župan Krškega, poslanec stranke SLS v DZ-ju ter minister za kmetijstvo v drugi Janševi vladi Franc Bogovič se bo na junijskih volitvah potegoval za tretji mandat evropskega poslanca. Foto: BoBo

Da je Bogovič "v tej kvoti najboljše, kar premoremo", je dejal Balažic, sploh zaradi tega, ker se SLS na evropske volitve podaja samostojno. "Kar se tiče povezovanja, ne pozabite, da je stranka SLS prva predlagala, da bi vsaj vse tri slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke, oblikovale skupno listo, pa zato razumevanja pri drugih dveh partnericah ni bilo," je dodal.

"Mi iskreno ni pomembno, kdo je izvoljen v Evropski parlament, pomembno pa mi je, da lista uspe in uspeh liste bo tudi moj osebni uspeh," pa je dejal nosilec liste Gregorčič. Dodal je, da je pomembno, da SLS na evropskih volitvah dobi najmanj en mandat in da potem "ta zagon potegnemo do leta 2026 in da se SLS vrne tja, kjer je njeno mesto, mesto pa je v državni politiki".

S programom se v stranki zavzemajo za varno Evropo, slovenskega kmeta, energetsko neodvisnost, konkurenčno gospodarstvo, svobodo govora in demokracijo, solidarnost, evropski način življenja in za interese Slovenije.

Nosilec liste SLS-a bo Peter Gregorčič