Predsednik stranke Tonin je nosilec liste, aktualna evroposlanka pa je na njej zadnja. Foto: NSi
Predsednik stranke Tonin je nosilec liste, aktualna evroposlanka pa je na njej zadnja. Foto: NSi

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je poudaril, da so prihajajoče volitve prelomne, saj se bo v prihodnjih petih letih "odločalo na nekaterih ključnih področjih, kar se tiče ekonomije, zelenega prehoda, obrambe, varnosti in sociale", zato ni vseeno, kdo bo državljane Slovenije zastopal v Evropskem parlamentu. "Mi si želimo močnejše Evrope, ki bo prispevala k temu, da bomo lahko v tem prečudovitem okolju živeli mirno, dostojno in tudi sproščeno," je zatrdil.

"S sestavo naše liste želimo sporočiti, da želimo resno povezati slovensko nacionalno in evropsko politiko, kar pomeni vse težave, ki jih ima tako ali drugače Slovenija, prenašati na evropsko raven in tudi evropske priložnosti nazaj na Slovenijo," je poudaril Tonin. Dodal je, da si bo NSi na volitvah prizadeval za dva evropska poslanca, kampanja pa bo potekala na terenu in blizu ljudem.

Pri tem je znova poudaril, da v NSi-ju nasprotujejo izvedbi referendumov na dan evropskih volitev, in dodal, da so o tej temi danes spregovorili tudi z vodstvom Državne volilne komisije (DVK). Po njegovih navedbah so v DVK-ju poudarili, da hkratna izvedba evropskih volitev in referendumov ne pomeni bistveno nižjih stroškov. Izvedba vsega hkrati pa bi bila zelo tehnično zapleten zalogaj tudi za DVK in za vse volilne odbore, je prepričan.

Novak: Čas je za ponovitev zgodovinskega izida

Spregovorila je tudi evroposlanka Ljudmila Novak, ki je, kot so zapisali v NSi-jevem sporočilu za javnost, poudarila pomen udeležbe na prihajajočih volitvah. "Aktualni evropski poslanci smo sodelovali na številnih delavnicah in okroglih mizah, kjer smo spodbujali predvsem mlade k udeležbi na volitvah. Mladi se zavedajo in poznajo prednosti in koristi našega članstva v Evropski uniji. Pred dvajsetimi leti smo se odločili prav, ko smo postali člani Evropske unije. Pred dvajsetimi leti je NSi zmagal na prvih evropskih volitvah. Zdaj je zato čas, da ponovimo ta zgodovinski izid," je še dodala.

Na predlagani listi NSi-ja je devet kandidatk in kandidatov, in sicer Tonin, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan Svete Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa, občinska svetnica na Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar, vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj, poslanka Vida Čadonič Špelič, poslanec Jernej Vrtovec in evropska poslanka Ljudmila Novak.

Državna volilna komisija bo o veljavnosti vložene liste kandidatov odločala na eni od prihodnjih sej. Rok za vlaganje list kandidatov se sicer izteče 10. maja.