Evropske volitve bodo na začetku junija, volilna opravila pa že potekajo. Foto: Reuters
Evropske volitve bodo na začetku junija, volilna opravila pa že potekajo. Foto: Reuters

Kot so v sporočilu za javnost opozorili v Piratski stranki, od 11. marca potekajo volilna opravila za bližajoče se volitve poslancev v Evropski parlament, med njimi tudi zbiranje podpor volivcev, ki so potrebne za vložitev kandidatur. Neparlamentarne stranke morajo svojo kandidaturo podpreti z najmanj 1000 podpisi volivcev.

"Nevzdržna situacija na upravnih enotah, ki se iz leta v leto poslabšuje, je tokrat prešla vse meje dopustnega. Podporniki, ki želijo oddati podpis podpore naši listi, se soočajo z dolgimi čakalnimi vrstami, ki znajo v večjih upravnih enotah znašati tudi več kot 40 minut. Rekordna čakalna vrsta na UE-ju Ljubljana (Tobačna) je znašala od dve do tri ure. Veliko ljudi se v takšnih situacijah obrne in podpisa na koncu ne odda," so opozorili.

Kot so dodali, na volitvah kot stranka sodelujejo od leta 2014, a razmere še nikoli niso bile tako slabe kot letos: "Zaradi stavke, ki poteka vsako sredo, so se povečale čakalne vrste druge dni, medtem ko se ljudje zaradi stavke ob sredah upravnih enot izogibajo."

Prepričani so, da bi v letu 2024 sistem podpisovanja podpor že moral potekati elektronsko: "Državi elektronskega sistema, ki je že v uporabi za podpisovanje podpor referendumom, v vseh teh letih ni uspelo prenesti še na sistem, ki je v uporabi za volitve. Uveljavljen način overjanja podpor je zastarel in ogroža pravico do kandidiranja neparlamentarnih strank."

Ker se, kot navajajo, ministrstvo za javno upravo kljub njihovim številnim pozivom ni niti malo angažiralo, da bi položaj uredilo, jim ni preostalo drugega, kot da ureditev nevzdržnega stanja zahtevajo po sodni poti.

V torek so tako vložili tožbo na upravno sodišče proti ministrstvu za javno upravo in Državni volilni komisiji zaradi varstva pasivne volilne pravice (pravice do kandidiranja). Upravno sodišče je za prihodnji torek ob 11.30 razpisalo narok za izdajo začasne odredbe v njihovem primeru, so še sporočili.

Ob tem so poudarili, da njihovo dejanje "ni uperjeno proti delavcem v upravnih enotah, katerih stavko vidijo kot upravičeno, in jih ne krivijo za nastalo situacijo, saj je stavka ne nazadnje njihova pravica".

DVK: Ne moremo posegati v pristojnosti upravnih enot

Državna volilna komisija je v odzivu poudarila, da nima pristojnosti niti vpliva, da bi kakor koli posegala v delo upravnih enot. Postopkov na sodišču pa ne more komentirati.

Navedla je še, da je 29. februarja sprejela pravilnik o obrazcih podpore za evropske volitve. V skladu s tem pravilnikom so bili določeni obrazci podpore, ki jih volivci lahko od začetka volilnih opravil dalje, torej od 11. marca, potrdijo pri pristojnem organu in nato oddajo predlagatelju liste kandidatov. Zbiranje podpisov podpore volivcev bo potekalo do 10. maja.