Gostje v studiu so bili Vladimir Prebilič, Uroš Lipušček, Zoran Stevanović in Violeta Tomić. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Gostje v studiu so bili Vladimir Prebilič, Uroš Lipušček, Zoran Stevanović in Violeta Tomić. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V soočenju pred evropskimi volitvami, ki bodo 9. junija, so nosilci list neparlamentarnih strank pojasnjevali, ali bo priznanje Palestine prispevalo k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu in ali bi morala biti Slovenija že jutri del držav, ki jo bodo priznale. Je dobava orožja Ukrajini korak v pravo smer, potrebuje Evropa svojo, evropsko vojsko? In tudi, ali je jedrska energija zelena?

V studiu so razpravljali Vladimir Prebilič (Vesna – zelena stranka), Uroš Lipušček (skupna lista DeSUS in Dobra država), Zoran Stevanović (Resni.ca) in Violeta Tomić (Nič od tega).

Pogovor je usmerjala voditeljica Katarina Golob Veselič.

Povzetek in komentar soočenja neparlamentarnih strank
Violeta Tomić. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Violeta Tomić. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Prva tema: priznanje Palestine

Violeta Tomić (Nič od tega) je glede priznanja Palestine dejala, da Slovenija že zamuja vlak priznanja, in spomnila, da smo v Jugoslaviji že priznali Palestino leta 1988. Tomić meni, da je to nujen korak, saj se v Gazi dogaja genocid, ki ga "mirno gledamo", zato je tu na preizkušnji naša človečnost. "Živimo v časih, ko so borci za svobodo razglašeni za teroriste in večinsko izbrani predsedniki za diktatorje."

Vladimir Prebilič (Vesna – zelena stranka) prav tako meni, da Slovenija že zamuja s priznanjem Palestine in da je ponosen na študente FDV-ja, ki so zmogli pogum in poslali jasen signal, da je to, kar se dogaja, nedopustno in da lahko to poimenujemo le genocid. Prebilič je ob tem dejal, da vladi na drugi strani manjka poguma. Dodal je, da šele ko bomo prišli do statusa dveh držav, se bodo lahko začeli pogovori na enakovredni ravni. Takrat bo tudi čas za sankcije proti Izraelu, enako, kot so bile uvedene proti Rusiji.

Zoran Stevanović (Resni.ca) meni, da potrebujemo zaupanje obeh strani, Izraela in Palestine, čeprav dodaja, da se v Gazi dogaja genocid. Priznanje Slovenije po njegovem mnenju ne bo ničesar spremenilo, saj je Palestino priznalo že več kot 130 držav, a se ni spremenilo nič. Opozoril pa je, da je iz trenutnega dogajanja na Bližnjem vzhodu očitno, da države, ki imajo zaledje v ZDA, lahko počnejo, kar hočejo. "O formalnih zadevah, kot je priznanje, bomo razmišljali v miru," je dejal Stevanović.

Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država) je prepričan, da je mir mogoč le v primeru ustanovitve dveh držav, ki bosta živeli druga ob drugi. Zato je prepričan, da bi morala Slovenija Palestino priznati "že jutri", saj je tudi to korak k izolaciji Izraela, ki ga sicer podpirajo ZDA, ki pa so po Lipuščkovih besedah "pod vplivom judovskega lobija". Kot je še dodal, je prišel čas, da bi Združeni narodi, ki so Izrael 1948 sprejeli medse kot neodvisno državo, morali začeti razpravljati o možnosti, da Izrael izključijo iz ZN-a, saj je to, kar počne, genocid neslutenih razsežnosti.

Uroš Lipušček. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Uroš Lipušček. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Druga tema: vojna v Ukrajini

Naslednje vprašanje, s katerim so se ukvarjali gostje, so bile dobave orožja Ukrajini in pa tudi, kako doseči večjo varnost znotraj EU-ja? Vojna traja že dve leti, v Kijevu pa si želijo še več dobav orožja. Naj Evropa Ukrajino še naprej oskrbuje z orožjem za boj proti ruski agresiji? Je to korak k miru?

"Absolutno je treba takoj prekiniti vse dobave orožja. Ko so se vse vladne stranke zavzemale za vojno, za nadaljevanje vojne, smo mi pozivali k miru, bili smo prvi. Kritizirali so nas, govorili, da smo putinovci in ne vem kaj, treba je takoj ustaviti vojno," je dejal Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država) in dodal, da se Ukrajina ne bo nikoli več "pobrala", če se bo "ta vojna do zadnjega Ukrajinca nadaljevala". Po njegovih besedah se v Ukrajini borijo za interese drugih držav, za novo razdelitev svetovnih interesnih sfer ter za to, da bi ZDA obdržale svetovno nadvlado.

"Nato dobro skrbi za svoj propad, tako da se s tem ni treba nam veliko ukvarjati," je Zoran Stevanović (Resni.ca) odvrnil na voditeljičino vprašanje glede izstopa iz Nata. "Geopolitika ni nikoli črno-bela kot risanka Tom in Jerry, eden dober, drugi slab. Nikoli se zadeve v geopolitiki ne odvijajo na ta način, ne moreš opredeliti nekoga kot agresorja, zločinca in potem pričakovati diplomatskega odnosa z njim. Mi moramo biti nevtralni v tem sporu, pridobiti moramo zaupanje obeh strani, biti mirovni posrednik in rešiti pogajanja na svoj način," pa je prepričan Stevanović.

"Vojna ne rešuje ničesar, treba je poiskati mirno rešitev spora med Ukrajino in Rusko federacijo. Jasno je, da je Rusija napadla in je agresor in absolutno ni nobene razprave o tem. Mislim, da je prav, da pomagamo Ukrajini, treba pa je tudi jasno začeti pogovore, kako konflikt končati," je odvrnil Vladimir Prebilič (Vesna – zelena stranka). Po njegovih besedah bi z evropske strani morali odpreti komunikacijske kanale in poiskati pot do umiritve. "Prepričan sem, da Ukrajina kljub evropski pomoči ne more premagati Ruske federacije," je sklenil.

"Z orožjem je tako, kot bi z bencinom gasili ogenj. Nikakor ni dobava orožja sprejemljiva, takoj jo je treba ustaviti. Golobova vlada je pred kratkim podpisala nekakšen security agreement (varnostni sporazum, op. a.), kar pomeni naše neomajno podpiranje, dolgoročno to lahko pomeni celo, da bomo svoje sinove pošiljali na fronto," je bila ostra Violeta Tomić (Nič od tega). Po njenih besedah se na ozemlju Ukrajine odvija 'proxy' vojna (posredniška vojna, op. a.) med ZDA in Rusijo "do zadnjega Ukrajinca". Vojno je treba ustaviti, tako meni Violeta Tomić, tja poslati diplomacijo in humanitarno pomoč. "A to ni v interesu ZDA, sline se jim cedijo tudi po Kitajski," je sklenila.

Posnetek celotnega soočenja:

Evropske volitve 2024: Soočenje neparlamentarnih strank
Zoran Stevanović. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Zoran Stevanović. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Tretja tema: zeleni prehod

Tretja tema je bil zeleni prehod, ki predvideva, da bi Evropa do leta 2050 dosegla razogljičenje in postala podnebno nevtralna. Kandidati za evroposlance pa so komentirali tudi resolucijo o dolgoročni rabi jedrske energije in načrte za gradnjo JEK-a 2.

Na vprašanje, kaj je mislil z izjavo, da je "zelena agenda totalitarna agenda" je Zoran Stevanović (Resni.ca) odgovoril, da "ne temelji na podlagi znanstvenih dejstev", temveč da straši ljudi, "da povzročajo preveč CO2, kar sploh ni res, in da vsaka znanstvena raziskava kaže na to". Zelena agenda po mnenju Stevanovića zgolj sili v obdavčevanje. Na vprašanje, ali je jedrska energija zelena, je odgovoril, da je bolj zelena kot vetrnice.

Violeta Tomić (Nič od tega) je v odgovoru na vprašanje, kdo je "zelena mafija", ki jo stranka omenja v programu, spomnila na afero z gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. "Naše geslo je 'korupcija za vse, ne le za peščico'. Če bi jo obdavčili, bi imeli vsi nekaj od tega. Nova jedrska elektrarna bo poligon za nove nečedne posle. Je pa jedrska energija pogojno zelena, a moramo vedeti, kam z odpadki." Pri čemer je dodala, da se znova oziramo proti ameriški tehnologiji, čeprav je "desetkrat dražja" od tiste v Rusiji in na Kitajskem, kjer po njenih besedah vedo, kako reciklirati jedrske odpadke.

Vladimir Prebilič (Vesna – zelena stranka) ni ostro proti sami jedrski energiji, a je proti prehitremu odločanju za nov blok v Sloveniji. "NEK bo deloval vsaj še 20 let, verjetno se bo delovanje podaljšalo še za 20 let." Prebilič je poudaril, da se bo TEŠ zaprl do leta 2033, kar pomeni, da bo treba vmes nadomeščati izpad energije, saj nova jedrska elektrarna ne bo "zgrajena še 25 let", je dejal Prebilič in nujnost jedrskega razogljičenja označil za zavajanje. "Obenem vemo, da je energija iz jedrske elektrarne dražja od tiste iz obnovljivih virov. Ne vemo pa, koliko bo stala investicija in kdo jo bo plačal."

Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država) je dejal, da je jedrska energija lahko zelena le, dokler ne pride do jedrske nesreče. "Mislim, da bo morala Slovenija resno razmisliti, preden bo začela graditi in predvsem kam in kako bo odlagala visokoradioaktivno jedrsko gorivo." Opozoril je tudi, da ni jasno, kako bi lahko Slovenija financirala tako obsežno naložbo, kot je JEK 2.

Vladimir Prebilič. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Vladimir Prebilič. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Četrta tema: ograja in migracije

Bi Slovenija morala odstraniti ograjo na naši južni meji zaradi naraščajočih migracij? "Nobena ograja nas ne bo rešila, z valovi migrantov se bomo srečevali, zdaj bodo prišli iz Izraela, iz Palestine, iz Ukrajine itd. Mislim, da je treba stvar rešiti na izvoru, in ne na cilju, tu EU zelo šepa, okrepiti bo treba varnost in preprečiti ilegalne migracije," je odgovoril Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država) in dodal, da je treba ograjo podreti.

"Ograja je najlepši dokaz, da pri nas ne obstajajo ne levi ne desni. Prejšnji so zaslužili s postavitvijo te ograje, zdajšnji pa z razdorom ograje. To je edina razlika. Ta ograja ne služi ničemur, zeleno mejo moramo pokriti s kombiniranim sistemom varovanja vojske in policije, preprečiti vsak ilegalen vdor v državo ter upoštevati načelo enakosti pred zakonom," je nadaljeval Zoran Stevanović (Resni.ca) in dodal, da morajo zakoni enako veljati tako za naše državljane kot za tujce.

"Ograja ne rešuje ničesar, EU ne odpravlja razlogov za to, da so ljudje prisiljeni v migracijo, to je naš največji greh. Imamo schengensko mejo, opraviti je treba domačo nalogo, zunanja meja bi morala biti neprepustna, pa žal to ni, ne vem, zakaj se Slovenija o tem ne pogovarja v Bruslju," je dodal Vladimir Prebilič (Vesna – zelena stranka). Po njegovih besedah so migracije vedno bile in bo tako ostalo tudi v prihodnosti, zato se je treba posvetiti integraciji tistih, ki pridejo.

"Živali, ki so prišle pit k reki, so v mukah umirale, žica mora biti takoj odstranjena. Spet zdravimo posledice, in ne vzrokov. Včasih smo v državah Bližnjega vzhoda gradili, npr. SCT, danes tja pošiljamo orožje," je sklenila Violeta Tomić (Nič od tega). "Nedopustno je, da leve in desne politike zlorabljajo nesrečo teh ljudi. Levi neselektivno izrekajo dobrodošlico, desni pa strašijo pred ljudmi," je nadaljevala in dodala, da se je treba sprejemanja migrantov lotiti organizirano, pogledati kakšno delovno silo potrebujemo, jih naučiti jezika, jih integrirati.