Foto: Facebook/Gibanje Svoboda
Foto: Facebook/Gibanje Svoboda

Organi stranke so poleg tega prižgali zeleno luč še zadnjim trem kandidatom, poslanki Janji Sluga (tretje mesto), obrambnemu ministru Marjanu Šarcu (šesto mesto) in državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Vojku Volku (osmo mesto).

Na listi ni Aleksandra Merla, ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice, ki je veljal za favorita za nosilca liste. Kot je poročal N1, je Merlo izvedel, da ne bo nosilec, šele v ponedeljek zvečer. “Očitno so se stvari spremenile, sam pa imam svoja načela, od katerih ne odstopam. Pričakoval sem, da bom lahko kot senior v skupini za evropske volitve še kaj prispeval, če pa tega ne želijo, tudi nič hudega. Pač ne bom kandidiral,” je za N1 dejal Merlo, ki se je na zasedanje organov stranke sicer pripeljal skupaj s predsednikom Robertom Golobom.

Med deveterico Svobode so še predsednik strankinega podmladka Matej Grah (drugo mesto), še ena poslanka Tamara Vonta (peto mesto) državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper (sedmo mesto), poslanec in nekdanji okoljski minister Uroš Brežan (deveto mesto), ki jih je stranka potrdila že konec marca, ter še en nekdanji okoljski minister Jure Leben (četrto mesto).

Svoboda je imela kar nekaj težav pri sestavljanju liste, svoje soglasje je, po tem, ko je že bil potrjen kot kandidat, na začetku aprila umaknil evropski poslanec Klemen Grošelj.

Joveva: Osebna odločitev gospoda Merla

Lista je "odlična, kompetentna, zelena, mlada", je v izjavi za medije po seji sveta stranke naštela Joveva, ki se je stranki zahvalila "za odgovornost in hkrati tudi res veliko čast", da je na čelu liste. "Verjamem, da je to tudi rezultat mojega dosedanjega dela, hkrati pa verjamem, da bomo res dokazali, da smo najboljša mogoča izbira," je dodala.

Na vprašanje, kaj se je zgodilo s kandidaturo Merla, je Joveva odgovorila: "To je bila osebna odločitev gospoda Merla, ki jo spoštujem." Vse drugo je bilo v rokah organov stranke, ki so določili in potrdili vrstni red liste, je dodala.

"Verjamem, da bo vse, kar bo enako ali bolje od tega, kar imamo zdaj, uspeh," je Joveva dejala glede ciljev stranke na volitvah. Svoboda ima dva evropska poslanca, torej Jovevo in Grošlja, ki sta bila sicer izvoljena na listi LMŠ-ja, po združitvi strank pa zdaj pripadata Svobodi.

Goloba na izjavi za medije ni bilo, saj naj bi imel druge obveznosti.

Nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva, na listi tudi Jure Leben

SD bo listo potrjeval v četrtek

Kot je za TV Slovenija poročala novinarka Sara Dvorjak, bodo predvidoma v četrtek listo potrjevali Socialni demokrati, ki jih je do zdaj bolj zaposlovala izbira novega vodstva stranke. Na listi bosta oba evropska poslanca iz njihovih vrst, Matjaž Nemec na prvem in Milan Brglez na zadnjem mestu.

Po informacijah TV Slovenija sta v širšem naboru kandidatov minister za kohezijo Aleksander Jevšek in donedavni glavni tajnik stranke Matevž Frangež. Med mogočimi kandidatkami se omenja tudi pravosodno ministrico Andrejo Katič in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ki odločitve še nista sprejeli oziroma sporočili. Fajon je v ponedeljek sicer dejala, da je bila za evropsko poslanko izvoljena že trikrat in da bi se ji zdelo nehigienično, če bi znova kandidirala s položaja ministrice, a da bo imela zadnjo besedo stranka.

V Levici bodo listo razkrili v torek. Nosilka bo poslanka Nataša Sukič, na zadnjem mestu pa bo kandidiral minister za delo Luka Mesec.

Volitve poslancev v evropski parlament bodo 9. junija.

Svoboda odločala o kandidatni listi