Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vesna – zelena stranka je ob 10. uri na Državno volilno komisijo (DVK) vložila kandidatno listo za nastop na letošnjih evropskih volitvah. Listo je podprlo 1680 volivcev, podpise pa je stranki uspelo zbrati v treh dneh.

Nosilec liste je Vladimir Prebilič, ki je zapisal, da bo njihova kampanja temeljila na vprašanju pravičnega zelenega prehoda "kot enega ključnih vprašanj naše varnosti v prihodnje". Saj, kot pravi, to "presega le varovanje okolja, gre za vprašanje upravljanja z viri ter načela trajnostnega razvoja, ki se dotikajo vseh področij naših življenj. Gre za vprašanje enakosti v najširšem pomenu iskanja enakih možnosti". Ravno zato so si za vložitev kandidatne liste izbrali svetovni dan Zemlje. "Dnevi, kot je svetovni dan Zemlje, morajo postati več kot simbolični opomniki," pa je dodala Urška Zgojznik, sopredsednica Vesne.

Kdo vse je še na predlagani listi?

Na predlagani listi je devet kandidatk in kandidatov. Poleg omenjenega Prebiliča, Urška Zgojznik, Klemen Belhar, Marike Grubar, Uroš Macerl, Andreja Marolt, Ibrahim Nouhoum, Manca Košir in Saša Fras.

Ob tem je Manca Košir postala prva častna članica Vesne. Saj je, kot so zapisali, s svojim delom in prizadevanjem izkazala zavezanost strankinim vrednotam in programu.

Rok za vlaganje list kandidatov se izteče 10. maja

O veljavnosti vložene liste kandidatov bo sicer odločal DVK na eni od prihodnjih sej. Vesna je sicer druga stranka, ki je vložila listo. Doslej jo je vložila samo politična stranka Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi).

Vesna je na DVK vložila listo kandidatov za evropske volitve