Zala Tomašič in Vladimir Prebilič sta bila dan po evropskih volitvah gosta Odmevov. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Zala Tomašič in Vladimir Prebilič sta bila dan po evropskih volitvah gosta Odmevov. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V oddaji Odmevi sta nastopila dva nova evropska poslanca. Zala Tomašič iz stranke SDS, ki je z 28 leti postala najmlajša evropska poslanka iz Slovenije doslej, in Vladimir Prebilič, ki bo od zdaj v Evropskem parlamentu predstavljal Vesno – Zeleno stranko, eno najmlajših strank na slovenskem političnem prizorišču.

Ob tem je zanimivo to, da se Zala Tomašič na soočenjih v tradicionalnih medijih ni veliko pojavljala, bila pa je toliko dejavnejša na družbenih omrežjih, zlasti TikToku in Instagramu. "Smo v 21. stoletju, socialna omrežja igrajo veliko vlogo. Imeli smo močno kampanjo na socialnih omrežjih in na terenu. S tem sem v Slovenijo prinesla ameriški slog kampanje. Mislim, da vse to skupaj nakazuje na to, da v Slovenijo prihaja neki optimizem. Želim si aktivirati predvsem mlade in jim pokazati, da tudi mladi spadamo v politiko," je dejala.

"V naši stranki je bilo jasno stališče. Nismo je podprli na kongresu Evropske ljudske stranke in je ne bomo podprli niti zdaj," pa je izjavila o možnosti podpore Ursuli von der Leyen za predsednico Evropske komisije kmalu po sklicu parlamenta.

Prebilič je o tem dejal: "Ursula von der Leyen ne more računati na moj glas zaradi vsaj treh razlogov. Prvi je ta, da je v Evropsko unijo pripeljala vse preveč militantne politike, čemur popolnoma nasprotujem, drugi je ta, da ne naslavlja socialnih razlik, ki so vedno večje in danes skrbijo Evropejce. Torej gre za obdavčitev ekstra bogatih ljudi, ki jih vedno znova zaščiti. Tretji pa je neodgovorjeno vprašanje o njeni vlogi v aferi Pfizer. Vse preveč je takih nedorečenosti in taka oseba nikakor ne more voditi Evropske komisije in s tem posledično Evropske unije."

Dodal je še, da je bil razlog za njegovo kandidaturo tudi to, da kot predstavnik Zelenih poskrbi za okolje. "Malo manj nas bo, bomo pa toliko glasnejši in pogumnejši."

Celoten pogovor si lahko ogledate spodaj.

Zala Tomašič in Vladimir Prebilič o uspehu na evropskih volitvah
Odzivi slovenske politike na izide volitev
Marko Hočevar (FDV) o izidih volitev