Ursula von der Leyen. Foto: EPA
Ursula von der Leyen. Foto: EPA

"Ne bomo se pridružili koaliciji ali večini z na primer ECR-jem. Tako bo morala Ursula von der Leyen ali kdor koli drug, ki bo želel oblikovati večino, sprejeti odločitev," je po poročanju Guardiana dejala nemška evropska poslanka in vodilna kandidatka Zelenih za predsednico komisije Terry Reintke.

Sorodna novica Napovedan porast podpore skrajni desnici bo sledil "mainstreamizaciji" njenih idej

ECR so Evropski konservativci in reformisti, ena od dveh skrajno desnih skupin v Evropskem parlamentu, poleg Identitete in demokracije. Skupina je večkrat glasovala proti zelenim politikam, sodelovanje Ursule von der Leyen z ECR-jem pa bi po mnenju Terry Reintke ogrozilo načrt Unije za spopadanje s podnebno krizo.

Zeleni dogovor bi bil preprečen ali upočasnjen, je dejala Reintke, kar bi po njenem mnenju škodovalo tudi gospodarstvu Unije.

Ursula von der Leyen je favoritka v boju za položaj vodje komisije, z odrekanjem podpore pa ji je zagrozila že leva sredina, in sicer v primeru sodelovanja s skrajno desnico, vključno s stranko Bratje Italije (ECR) italijanske premierke Giorgie Meloni.

Če bodo voditelji članic Unije von der Leyen predlagali za predsednico Evropske komisije, bo morala imeti podporo absolutne večine v 720-članskem parlamentu. Na volitvah med 6. in 9. junijem naj bi svojo zastopanost precej povečala ravno skrajna desnica na račun desne sredine, socialnih demokratov, liberalcev in zelenih.

Leta 2019 evropski poslanci in poslanke iz vrst Zelenih niso glasovali za von der Leyen, a so bili njihovi višji predstavniki pozneje zadovoljni z njeno predanostjo zelenemu dogovoru kljub nasprotovanju v njeni skupini Evropska ljudska stranka (EPP). Zeleni dogovor ima zdaj v EPP-ju manjšo podporo.

Zato Zeleni menijo, da bo lahko von der Leyen zeleni dogovor nadaljevala le, če bo imela njihovo podporo.