12. november 2017 ob 20:12 MMC RTV SLO Grem volit

Grem volit! Izid ni presenetil. Na družbenih omrežjih pogrešali dialog.

Projekt Grem volit!
Grem volit

Zaključek projekta Grem volit! Foto: MMC RTV SLO

Grem volit: Kampanja na družbenih omrežjih

Grem volit: Andraž Zorko - komentar 2. kroga predsedniških volitev

Grem volit: Domen Kos o izidih drugega kroga predsedniških volitev

Izid volitev je pričakovan, so se strinjali mladi iz projekta Grem volit!, čeprav jih je nekoliko presenetila nizka volilna udeležba, za katero so menili, da bo v drugem krogu višja.

Poleg mladih, ki so v okviru projekta spremljali volilno kampanjo, se soočili z vsemi kandidati v prvem krogu in obiskali oba kandidata drugega kroga, so razmišljanja po koncu volitev, v katerem smo dobili novega starega predsednika Boruta Pahorja, delili tudi analitik Domen Kos z Inštituta za politični menedžment, valovca Anže Tomič in Matej Praprotnik ter Andraž Zorko iz Valicona.

Domen Kos: Nič novega v kampanji
Predvsem kandidata nista postregla z ničimer novim, predvsem na področju vsebine, in to čeprav je bilo ogromno soočenj, je kampanjo komentiral Domen Kos. "Pahor kot aktualni nosilec je zagovarjal trenutno stanje, neki status quo, in izzivalcu s tem dopuščal prostor za populistične izjave, ko je ves čas vzklikal po nečem novem," je dodal.

V drugem krogu je bilo manj terenske kampanje, za katero je, kot ugotavlja Kos, potrebno veliko časa, njen učinek pa je manjši kot v medijih na soočenjih. Volilna kampanja se je tako preselila na različne platforme medijev in bila še dejavnejša na družbenih omrežjih, kjer pa so se oglašali podporniki kandidatov.

Kos je pojasnil, da so strokovnjaki v 40 letih raziskav ugotovili, da niso učinki volilnih kampanj tako vsemogočni kot mediji in politiki menijo. Volivci so namreč že predtem determinirani s pripadnostjo različnim družbenim skupinam, pripadnostjo socioekonomskim statusom in kot taki imajo svoje vrednote in identificirano politično stranko. Tako sta kandidata po Kosovem mnenju predvsem nagovarjala neopredeljene volivce. Soočenja predvsem utrjujejo volivčevo prepričanje in ga le v manjši meri spreminjajo - in ti neopredeljeni volivci so bili tarča kandidatovih nastopov, meni Domen Kos.

Na družbenih omrežjih kljub objavam ni bilo dialoga
O tem, kako sta kandidata kampanjo "vodila" na družbenih omrežjih, sta več povedala Matej Praprotnik in Anže Tomič z Vala 202. "Nista počela zelo veliko in strinjam se s Pahorjem, da je slovenska politika še analogna. Večina objav, ki sva jih opazila, pripravljajo člani njunih ekip, tako da ne eden ne drug nista na družbenih omrežjih zelo aktivna. Kadar pa sta aktivna, pa družbenih omrežij ne uporabljata za dialog s sledilci. V resnici nista zelo aktivna," je komentiral Praprotnik.

Tudi Anže Tomič je dejal, da je na družbenih omrežjih manjkal dialog. "Očitno je, da vse, kar objavljata, objavljajo ljudje okoli njiju. Tu je Pahor v prednosti, ker je to delal ves mandat in se je to prelilo v kampanjo. Razlik ni, ima pa Pahor več časa na svoji strani, ker dlje to počne. Da pa je bil eden ali drug bolj inovativen, pa ne," je dejal.

Tri dni kampanje
Andraža Zorka iz Valicona, družbe za trženjsko svetovanje in raziskave, je presenetila predvsem "kratkost" kampanje, saj, kot je dejal, se je kampanja zreducirala na tri dni. Pričakoval je več agresivnosti Šarca, je pa prepričan, da je Šarec v drugem krogu dobil tudi veliko "nepahorskih" glasov. Šarec bi lahko zmagal, če bi razširil "antipahor sentiment", ki se je pojavljal predvsem na družbenih omrežjih, je še dejal. Prepričan je, da bo Pahor nadaljeval s povezovalno politiko, ki jo je začel s prejšnjim mandatom, saj je prepričan, da se Pahor ne opredeljuje, če eni, da bi to utegnilo del njegovih volivcev užalostiti.


Pogovor v Cankarjevem domu je vodila novinarka Polona Brajkovec, z gosti pa se je pogovarjala Tina Hacler. Sodelovali so mladi iz projekta Grem volit!: Jure, Špela, Lev, Tjaša, Tilen in Suzana.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 21

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • realista 12. november 2017 ob 21:03
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na čem je pa škrabec? Ljudje ne volijo, ker so tako zadovoljni? Druga švica? A on to resno? Ljudjem so ubili voljo in upanje na spremembe! Meni je še niso in če hočemo voljo moramo voliti! Sramota za vse, ki tega niso storili. Odraz naše družbe. Vedno jamranje, da smo hlapci, nebi pa dvignili riti za 10 min. in sli obkroziti eno stevilko.
  +11
  -4
 • bistri08 12. november 2017 ob 21:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  Se strinjam. Kakšna demokracija je pa to če imaš na izbiro levega in še bolj levega kandidata?
  +9
  -8
 • jk11 12. november 2017 ob 21:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  Inštitut za politični menedžement?

  Pa kaj vse si še narod ne bo izmislil.
  +6
  0
 • liliput793 12. november 2017 ob 21:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja, sej je desna stran imela svoje kandidate.

  Kako pol? Folk ma izgleda dovolj vseh političnih pajacev
  +11
  -1
 • kapljač 12. november 2017 ob 21:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  NImamo mladih, nit , da bi šli na volitve, kaj šele, da bi "svet stal na njih".
  +7
  -1
 • kapljač 12. november 2017 ob 21:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  NImamo mladih, niti (poprava)
  +2
  -1
 • PikiMiki 12. november 2017 ob 21:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Itak da majhna volilna udeležba, če mora pa človek na edini prosti dan v tednu, hodit bolj ko ne odločat kateremu šenkat dobro plačo za naslednjih par let.Zrihtajte, da se bo poleg tradicionalnega odhoda na volišče, dalo glasovati tudi preko spleta, pa bo vsak, tudi če ima samo 2min prostega časa stisnil glas tistemu, ki se mu zdi da je vredu.
  +5
  -2
 • svyatoslav 12. november 2017 ob 22:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne grem volit, ker je sistem lažnega pluralizma in še bolj lažne demokracije zgrešen v temeljih.
  Želim si le, da politični kandidati preden se uvrstijo na volilni seznam opravijo obsežen zdravniški pregled, ključno s psihološkim, kar je obvezno za vse navadne državljane pred zaposlitvijo.
  Kdorkoli bo izvoljen, bomo naslednjih 4/5 let zopet poslušali prazno retoriko, vladali pa nam bodo iz Bruslja, Vašingrona, Berlina in Vatikana.
  Kitajci nimajo demokracije in ne hodijo na volitve, za korupcijo imajo drakonske kazni o ekonomiji in napredku v kakovosti življenja pa nima smisla govoriti.
  +6
  -2
 • Taktobo 12. november 2017 ob 22:28
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na družbenih omrežjih pogrešali dialog ? Če je bilo nekaj več kot 30 soočenj, pa če je vsaka oddaja trajala 1h potem je bilo soočenj več kot za cel dan. Tega ni nikjer v svetu. Če je pa česa bilo veliko pa je to bilo dialoga. Se mi zdi, da sem kandidata spoznal, kot da bi se poznali že nekaj let...
  +2
  -1
 • gapipro 12. november 2017 ob 23:09
  Prijavi neprimerno vsebino
  Spremente volilni sistem pa bo večja udeležba...
  +5
  -1

Zadnji prispevki