30. oktober 2017 ob 14:01 MMC RTV SLO, STA Novice

SMC ne bo podprl nobenega predsedniškega kandidata

Predsedniške volitve 2017
Stranka modernega centra, SMC
SMC je po besedah več političnih analitikov največji poraženec prvega kroga predsedniških volitev. Foto: BoBo

Poudarki

 • Vodstvo podalo nekaj kriterijev o dobrem kandidatu za predsednika

Vodstvo SMC-ja v drugem krogu predsedniških volitev ne more podpreti nobenega kandidata, so sporočili svojim članom. Pozvali so jih le, naj gredo na volitve.

Pozvali so jih, naj gredo na volitve, pri odločanju pa imajo v zavesti, da je pravi lik predsednika lahko le oseba z visoko moralno avtoriteto, ki uveljavlja demokratične in humane vrednote in funkciji ne jemlje dostojanstva. V vodstvu SMC-ja si, kot so zapisali v sporočilu svojim članom, želijo, da bi kampanja pred drugim krogom volitev, v katerem se bosta pomerila aktualni predsednik republike Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec, razpravo obeh kandidatov usmerila v tiste vsebine, ki so bistvo predsedniške vloge in funkcije. "To nikakor ni zgolj spretnost nastopanja pred kamerami in zmožnost ugajanja, kot tudi ni izmikanje konkretnim stališčem in iskanje všečnih rešitev za vsako ceno," so pojasnili.

Želijo si, da bi oba kandidata "jasneje odgovorila na dileme velikega dela volilnega telesa, ki se upravičeno sprašuje, komu sploh nameniti glas, da bo ta zares na strani odgovornega, zrelega in zglednega vodenja naše države".

"Ker podpore kandidatom za vrhovno politično funkcijo v naši državi ne razumemo kot svojevrstne igre na srečo in nam preračunljivo zastavljanje glasu ni blizu, je za vas, drago članstvo naše stranke, gotovo razumljivo, da v drugem krogu volitev nobenega izmed kandidatov ne moremo decidirano podpreti," so navedli.

Ob tem so zapisali, da vedo, da bo njihova odločitev težka, "tokrat še posebej". "A verjamemo v vašo razsodnost in zmožnost presoje," so dodali in jih pozvali, da se odpravijo na volišče, saj neudeležba na volitvah pomeni, da v njihovem imenu glasujejo tisti, ki na volišče pridejo.

"Ko boste odločali o prihodnjem predsedniku republike, imejte še posebej v zavesti, da je pravi lik predsednika republike lahko le oseba z visoko moralno avtoriteto, ki uveljavlja demokratične in humane vrednote ter predsedniški funkciji ne jemlje dostojanstva. Predsednik države bi morala biti oseba, ki je v preteklosti storila čim več dobrega za Slovenijo ter zna v zahtevnih trenutkih sprejemati tudi težke odločitve in zanje prevzemati odgovornost," so prepričani.

Obenem so v vodstvu pojasnili tudi, da je zanje najboljša kandidatka Maja Makovec Brenčič, ki jo je stranka podprla v prvem krogu, "ostala zunaj dokončnega odločanja". Makovec Brenčičeva ni bila deležna podpore, kot so si jo želeli, "je pa odločno zastopala politiko, vrednote in držo, v katere verjamemo in jih ne zamejuje ena politična kampanja", so zapisali.

Al. Ma.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 32

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • conanbarbarian 30. oktober 2017 ob 14:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  SMCja po naslednjih volitvah ne bo več v parlamentu !
  +8
  -10
 • bob 30. oktober 2017 ob 14:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Verjamem da ne, ker bi s tem povzročili več škode kot koristi.
  +3
  -3
 • 2px_orbitala 30. oktober 2017 ob 14:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poteza v slogu Pahorja.
  +6
  0
 • KajtiMar 30. oktober 2017 ob 14:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  sporočilo je namenjeno vsem članom SMC? za to res ne rabijo veliko časa :D
  +4
  0
 • forhand 30. oktober 2017 ob 14:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pahor si s svojim mencanjem, preračunljivostjo in taktiziranjem ne zasluži drugega mandata. Kandidatka Brenčič pa je tako kot stranka na volitvah pogorela.
  +9
  -2
 • Sklonjen 30. oktober 2017 ob 14:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če svoje kandidatke niso, zakaj bi druge?
  +3
  0
 • guverner 30. oktober 2017 ob 14:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šarec ne sme zmagati na predsedniških, ker bo nastopil kot ''novi obraz'' na prihodnjih državnozborskih volitvah. Kdo bo pa vodil Stranko Marjana Šarca (SMŠ), če ne Marjan Šarec? :)
  0
  -3
 • Celine 30. oktober 2017 ob 14:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  SMS...bližnja preteklost! Šarec...bližnja prihodnost.
  Pahor...škoda besed.
  +5
  -2
 • kapljač 30. oktober 2017 ob 14:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Preden Cerar preuči odprte možnosti , mine pol leta, volitve pa so v 14 dneh. Glede na to, če gledamo volilno podporo "naši Maji" in SMC ju v prvem krogu . je vseeno koga podpro, saj tako ne bo učinka. Izgleda kot da SMC sploh več nima volilnega telesa.
  +3
  -1
 • UPOR 30. oktober 2017 ob 15:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ljudstvo ne bo podprlo SMC.
  +4
  -1

Zadnji prispevki