Nova mojstrovina v že tako pestri zakladnici uspehov Primoža Rogliča: v ključnem trenutku je razvil izredno hitrost in slavil svojo četrto etapno zmago na Dirki po Španiji, že tretjo na letošnji izvedbi. V skupnem seštevku je izničil prednost Carapaza. Foto: EPA
Nova mojstrovina v že tako pestri zakladnici uspehov Primoža Rogliča: v ključnem trenutku je razvil izredno hitrost in slavil svojo četrto etapno zmago na Dirki po Španiji, že tretjo na letošnji izvedbi. V skupnem seštevku je izničil prednost Carapaza. Foto: EPA

10. etapa Dirke po Španiji je bila po okusu ubežnikov in močnih šprinterjev, toda v tehničnem finišu navkreber je najbolj zablestel Primož Roglič, ki je bil taktično brezhiben in je v odločilnem pospešku v nekaj sekundah naredil veliko razliko. Drugi je bil Avstrijec Felix Grossscharner (Bora Hansgrohe), ki je zaostal kar za nekaj metrov, a vseeno – tako kot še šest kolesarjev (med njimi tudi skupno tretji Dan Martin) – dobil čas zmagovalca.

Castro Urdiales - Suances, 185 km: 
  1. P. ROGLIČ         SLO  4:14:11
  2. F. GROSSSCHARTNER AVT         
  3. A. BAGIOLI        ITA      vsi
  4. A. ARANBURU       ŠPA         
  5. R. STANNARD       AVS     isti
  6. J. SIMON          FRA         
  7. D. MARTIN         IRS      čas
  8. G. MARTIN         FRA         
  9. J. PHILIPSEN      BEL    +0:03
 10. M. CORT NIELSEN   DAN         
 ...                               
 14. R. CARAPAZ        EKV     0:03

Carapaz izgubil rdečo majico
Richard Carapaz je na 14. mestu za Rogličem zaostal za tri sekunde, čeprav so sodniki sprva določili, da ima tudi Carapaz čas zmagovalca. Ker je Roglič za etapno zmago dobil deset sekund bonifikacij, je s tem izničil 13 sekund zaostanka za Ekvadorcem in (zaradi boljših etapnih uvrstitev) spet oblekel rdečo majico, ki jo je izgubil po nesrečni 6. etapi, v kateri je imel težave z vetrovko.

Klasični šprinterji niso mešali štren
10. etapa, ki je minila v zelo prijaznem vremenu (sončno, 20 stopinj), je kolesarje večinoma vodila ob slikoviti obali Kantabrije, v tretji četrtini pa je bilo treba opraviti z edinim klancem dneva (3. kategorije), ki je nekaterim šprinterjem (Bennett) povzročal težave. Cilj je bil navkreber, povprečen naklon klanca v zadnjem kilometru je bil 4,5-odstoten.

Primož Roglič: Sem kot vino!

"Lepo. Spet. Kaj naj rečem? Nikoli ni lahko zmagati, a sem imel prave noge. Zdaj sem eno leto starejši in močnejši. Sem kot vino: starejše je, boljše je," je povedal Primož Roglič, ki je v četrtek praznoval 31. rojstni dan. In kaj pričakuje v naslednjih dveh etapah? "Vikend v gorah, zagotovo bo zabaven in privlačen za gledalce."

Kljub veličastni etapni zmagi Primož Roglič ni nič kaj dosti bližje končni zmagi. Za zmagoslavje v Madridu bo namreč veliko pomembnejše, kakšne bodo njegove noge na dveh zelo zahtevnih etapah ta konec tedna. Foto: EPA
Kljub veličastni etapni zmagi Primož Roglič ni nič kaj dosti bližje končni zmagi. Za zmagoslavje v Madridu bo namreč veliko pomembnejše, kakšne bodo njegove noge na dveh zelo zahtevnih etapah ta konec tedna. Foto: EPA

Večji del bežala četverica
Že takoj po štartu 10. etape (v mestu Castro Urdiales blizu Bilbaa) so se začeli napadi in izoblikovala se je skupina štirih ubežnikov. Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Pim Lingthart (Total Direct Energie) in Alexander Molenaar (Burgos BH) so si privozili skoraj 12 minut prednosti.

Bega konec 17 km pred ciljem
Glavnina se je le zganila, glavno vlogo so sprva prevzeli kolesarji ekipe Mitchelton-Scott, pozneje pa še Deceuninck-Quick Stepa, ki je želel Sama Bennetta po včerajšnji diskvalifikaciji pripeljati do nove etapne zmage. Razlika se je vztrajno stopila in 17 kilometrov pred ciljem je bilo bega konec.

Neverjetna moč v ključnih trenutkih
Pred blagim ciljnim klancem je srečo poskušal Remi Cavagna, a je njegov poskus trajal le kakšni dve minuti. Dober kilometer pred ciljem se je Roglič, ki želi očitno izkoristiti prav vsako priložnost za uspeh, postavil v ospredje, toda nato je izgubil kar nekaj mest in zdelo se je, da ne bo odmevnega uspeha. 500 metrov pred ciljem je potegnil Guillaume Martin, Carapazu (pred tem je zanj veliko delo opravljal Amador) pa je začelo primanjkovati moči. V odločilnih trenutkih se je Roglič mojstrsko prebil v ospredje in bil neverjetno močen. Slavil je jubilejno 10. zmago na treh največjih dirkah.

Skupni vrstni red po 10. etapi:       
  1. P. ROGLIČ         SLO    40:25:15
  2. R. CARAPAZ        EKV    isti čas
  3. D. MARTIN         IRS        0:25
  4. H. J. CARTHY       VB        0:51
  5. E. MAS            ŠPA        1:54
  6. F. GROSSCHARTNER  AVT        3:19
  7. E. CHAVES         KOL        3:28
  8. A. VALVERDE       ŠPA        3:35
  9. W. POELS          NIZ        3:47
 10. M. SOLER          ŠPA        3:52
Roglič zmagal na Vuelti: Sem kot vino

"Divji" konec tedna, v nedeljo sloviti Angliru
Sledita etapi, ki bi prav lahko bili ključni v boju za končno zmago. Na 11. etapi kolesarje čakajo štirje klanci prve kategorije, tudi ciljni na Alto de la Farrapona. Morda še spektakularnejša bo nedeljska etapa s ciljem na Alto de Angliru, ki se bo končala z brutalnim 12,4 km dolgim klancem, enim najtežjih v svetu kolesarstva.

Sorodna novica Bennett zaradi udarca z ramo kaznovan, Ackermann do etapne zmage

Še vedno odmeva diskvalifikacija Bennetta
Še vedno odmeva diskvalifikacija Sama Bennetta na četrtkovi etapi. Bennett je po šprintu glavnine prvi prečkal ciljno črto, vendar od njegove 50. zmage v karieri in 100. etapne zmage ekipe Deceuninck-Quick Step na "grand tourih" ni bilo nič, ker je 500 metrov pred ciljem in nato še tik pred polnim šprintom z ramo odrinil Latvijca Emilsa Liepinsa, ki se je želel vriniti v šprinterski vlak Quick Stepa. Komisar dirke je ocenil, da je bil Bennett preveč agresiven, in ga je postavil na zadnje mesto razvrstitve 9. etape, zmage pa se je lahko veselil Pascal Ackermann.

Lefevere: Kakšno sranje!
Zaradi podobnega incidenta so po 11. etapi letošnje Dirke po Franciji kaznovali Petra Sagana, ki je odrinil Wouta Van Aerta. "Kakšno sranje! Bennett je bil v vlaku takoj za svojim 'leadoutom', kolesar Treka (Liepins) pa ga je nameraval izriniti iz vlaka. 'Leadout' je treba spoštovati, Bennett je le branil svojo linijo vožnje," je bil besen Patrick Lefevere, športni direktor Quick Stepa. Vodja ekipe Trek-Segafredo Luca Guercilena mu ni ostal dolžan: "Bennett je poskušal Liepinsa dvakrat zbiti na tla na popolnoma nekorekten in nepotreben način. TV-posnetki so dovolj zgovorni."

Profil 10. etape. Le redko kdo bi ob tako malo vzponih za favorita postavil Primoža Rogliča, toda slovenski as je spet dokazal, kakšen zunajserijski kolesar je. Foto: Uradna stran dirke
Profil 10. etape. Le redko kdo bi ob tako malo vzponih za favorita postavil Primoža Rogliča, toda slovenski as je spet dokazal, kakšen zunajserijski kolesar je. Foto: Uradna stran dirke

Štart Vuelte 2021 v katedrali v Burgosu
Medtem so organizatorji Vuelte že začeli razkrivati posamezne podrobnosti naslednje dirke. Začela se bo v katedrali v Burgosu, ki prihodnje leto slavi 800-letnico. Slikovita sakralna stavba bo gostila štart uvodnega kronometra. Vuelta 2021 naj bi se začela 14. avgusta.