Norvežani so pričakovano ubranili lanski naslov iz Italije. Foto: Reuters
Norvežani so pričakovano ubranili lanski naslov iz Italije. Foto: Reuters

Norveška v postavi Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Boe, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Roeiseland je v težkih razmerah – ves čas je padal sneg – vodstvo prevzela v drugi predaji in na koncu v soloteku slavila 27 sekund pred Avstrijo. Bron je osvojila Švedska (+30,6), ki je v finišu opravila z Ukrajino (31,1). Hanna Oeberg je bila močnejša od Olene Pidrušne. Slovenija je zaostala štiri minute in 37 sekund.

Slovenski biatlonci v mešani štefati dobro streljali, a prepočasi tekli

Norveška je tako ubranila lanski naslov iz Anterselve, kjer sta medalji osvojili še Francija in Nemčija, tokrat peti oziroma sedmi. Slovenija je svojo uvrstitev izboljšala za tri mesta.

Slovenci so prvo izmeno, v kateri je nastopil Jakov Fak, končali na četrtem mestu. Po nastopu Klemna Bauerja so bili osmi, pričakovano pa so nazadovali po nastopu deklet, Polone in Žive Klemenčič. Skupaj sta fanta imela tri poprave, prav tako Živa Klemenčič, ki je morala tudi v kazenski krog. Polona Klemenčič je z desetimi streli pokrila vseh deset tarč.

V ospredju so si Norvežani že po polovici proge nabrali 40 sekund naskoka. Vodstvo so zanesljivo držali do zadnjega strelskega nastopa, ko se je Roeiselandovi malce zatresla roka. Imela je tri poprave za tri tarče, a je na koncu vse zadela in odbrzela do zlata. Presenetljivo je srebro osvojila Avstrija, ki je imela na strelišču le dve popravi.

Koronavirus ne prizanaša niti Pokljuki

Avstrija bo v nadaljevanju morala nastopati brez podpore moškega trenerja Ricca Grossa. Ta je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus.

Iz Mednarodne biatlonske zveze so sporočili, da so na srečo zdravi vsi športniki, ki so prijavljeni za tekme na Pokljuki, in da nihče ni bil okužen. Do dveh okužb je prišlo med novinarji.

Po polovici proge Slovenija osma
Prvi v slovenski štafeti je nastopil Fak. Ob eni popravi na drugem strelskem nastopu je zadel vseh deset tarč. Predal je kot četrti, 11,7 sekunde za vodilno Belorusijo. "Napovedali smo težke razmere, kar se je uresničilo. Palice so se udirale, lomile, kar je bil izziv. Tudi za servis. Pri streljanju sem bil prepričan, da sem opravil dobro, a na drugem streljanju sem moral enkrat popravljati, čeprav sem bil prepričan, da sem zadel in sem puško že dajal na ramo. Zase lahko rečem, da se počutim na tekmi dobro in mislim, da kar bo," je povedal Fak, ki je tekmo vzel predvsem kot dober trening.

Norvežani v mešani štafeti začeli z zbiranjem odličij na Pokljuki

Kot drugi se je na progo podal Bauer. Na vsakem strelskem postanku je imel eno popravo. Po polovici preizkušnje je bila Slovenija 8., minuto in 40 sekund za premočno vodilno Norveško. "Zadovoljen sem s posameznimi deli tekme. S pristopom in streljanjem ter sproščenim pristopom. A po tej odsotnosti sem vedel, da čudeža ne morem pričakovati. V zadnjem krogu se je videl primanjkljaj, saj me je malo pobralo. Zdaj moram izkoristiti prosti dan, da še kaj postorim, pomembna bo tudi taktika za petek, saj bo tekma še daljša in težja," je dejal Bauer, ki se je na tekme vrnil po težavah zaradi okužbe s koronavirusom.

Strelski nastop popotnica za naprej
Tretja je bila na vrsti Polona Klemenčič, ki je streljanje opravila brez poprav. V smučini pričakovano ni bila tako hitra, tako da je štafeto predala na 14. mestu. Za Norveško je zaostala tri minute in deset sekund. "Na strelišču je bilo res zelo dobro, tek pa je bil malo slabši. A vsaj ta strelski del je lepa popotnica za naprej. Upam pa, da se do naslednje tekme sestavim tudi v teku, kjer danes najboljšim nisem bila konkurenčna in upam, da bo naslednjič bolje," je po tekmi povedala Klemenčičeva, ki je priznala, da je imela pred prvo tekmo na Pokljuki tudi malo treme.

Kot zadnja je nastopila njena sestrična, 20-letna Živa Klemenčič. Prvi strelski nastop je opravila brezhibno, na drugem pa ji kljub trem popravam ni uspelo pokriti ene tarče, kar je pomenilo odhod v kazenski krog.

V četrtek je na prvenstvu prost dan, v petek ob 14.30 pa bo na sporedu moški sprint.

Mešana štafeta, 4 x 7,5 km:        *   
 1. NORVEŠKA          1:20:19,3 (0+11) 
    Laegreid/J. Boe/Eckhoff/Roeiseland 
 2. AVSTRIJA              +27,0  (0+2) 
    Komatz/Eder/Zdouc/Hauser           
 3. ŠVEDSKA                30,6  (0+8) 
    Samuelsson/Pons./Persson/H. Oeberg 
 4. UKRAJINA               31,1  (0+8) 
 5. FRANCIJA               46,2 (1+10) 
 6. ITALIJA                58,9  (0+6) 
 7. NEMČIJA              1:04,9 (0+11) 
 8. KANADA               2:06,0  (0+6) 
...                                    
16. SLOVENIJA           +4:37,9  (1+6) 
    Fak/Bauer/P. Klemenčič/Ž. Klemenčič
                                       
     * - zgrešeni streli + poprave     

Pogovor z Jakovom Fakom

Sorodna novica Fak: Najtežja naloga? Obljubiti starejši hčerki, da bom dober.

Knjiga Marjana Fortina

Sorodna novica Fortin: Privabiti več gledalcev je bil podoben uspeh kot stopničke Faka ali Brankovičeve

Priprave TV Slovenija

Sorodna novica Televizija Slovenija za več kot 150 milijonov gledalcev