Tekmovanja na Pokljuki bodo potekala od 10. do 21. februarja. Foto: Marjeta Klemenc
Tekmovanja na Pokljuki bodo potekala od 10. do 21. februarja. Foto: Marjeta Klemenc

"Nogomet v Sloveniji delamo s šestimi do devetimi kamerami, Planico z 20, na Pokljuki pa jih bo še dvakrat več," je povedal vodja projekta na Televiziji Slovenija Zvezdan Martič. V sklopu 44 kamer sta dve kameri za počasne posnetke, dve kameri za ultrapočasne posnetke, štiri kamere, ki kažejo tarče, ena kamera na jeklenici, ki leti čez celotni stadion, dve kameri na daljinsko upravljanje, tri brezžične kamere in ena kamera na drogu. Ob progi bo posejanih 70 mikrofonov.

Produkcija takega dogodka potegne za sabo tudi ogromno ljudi. Za mednarodni signal bo 14 dni skrbelo več kot 150 ljudi s Televizije Slovenija. Gre tudi za velik logistični zalogaj. Organizator bo imel na Pokljuki več kot 400 ljudi, okoli 500 bo tekmovalcev in spremljevalnega osebja, več kot 200 je akreditiranih novinarjev ...

Tako bo v pokljuškem mehurčku več kot tisoč ljudi, ki bodo morali prestati obvezno testiranje na novi koronavirus. In iz njega ne bodo smeli izstopiti. V nasprotju s Planico, ki je trajala štiri dni, bodo testiranja organizirana tudi med samim prvenstvom. Na samem prizorišču bo v ta namen dežurala mobilna ekipa.

Za agregat bo potrebnih 28.000 litrov goriva
Čeprav je na Pokljuki prvič napeljana optika, je bilo treba položiti okoli 30 kilometrov kablov. Na prizorišču bodo vsa štiri HD-reportažna vozila in dodatno reportažno vozilo za superpočasne posnetke. Za zadostno količino energije bo skrbel dvojni agregat, ki bo deloval noč in dan vseh 14 dni. Poraba goriva na dan bo okoli 2.000 litrov, kar pomeni, da bo skupaj porabljeno 28.000 litrov goriva.

Glede na projekcije prejšnjih svetovnih prvenstev bo tekmovanja na Pokljuki gledalo od 150 do 170 milijonov gledalcev. Televizija Slovenija bo signal pripravila sama brez pomoči tujih ekip. Vrhunskost izurjene ekipe potrjuje tudi vabilo Nemcev, ki so za SP v nordijskih disciplinah konec meseca v Oberstdorfu najeli slovensko ekipo za pokrivanje skokov.

"Po nekaterih podatkih gre za največji zimski športni dogodek v tem letu na svetu. Za Televizijo Slovenija pa je to zagotovo največji športni projekt v zadnjih dveh, treh desetletjih," je povedal Martič.

Poročanje tudi s strelišča
Pestro bo tudi v novinarskem delu. Gledalcem se bodo z izjavami in zgodbami domačih in tujih športnikov javljali iz pokljuškega studia, ki ga bo vodil Anže Bašelj. Na sporedu bo vrsta kratkih strokovnih prispevkov o biatlonski puški in njenih značilnostih, o tarčah, servisu smuči in progah, ki bodo gledalcem olajšali spremljanje tekmovanj.

S strelišča se bo pred in med tekmami oglašal nekdanji biatlonec Boštjan Lekan, ki bo poročal o vetrovnih razmerah, zadetkih in zanimivostih. Na komentatorskem mestu bosta prvenstvo spremljala Marjan Fortin in strokovni komentator Tomas Globočnik, po prihodu v cilj pa se bo z domačimi in tujimi tekmovalci pogovarjala Antonija Ražen. Po koncu vsakega tekmovanja bodo s strokovnimi gosti in trenerji opravili še analizo tekme in napovedali naslednja dogajanja.