Na naslovnici spletne izdaje Gazzette dello Sport so vzhičeni.
Na naslovnici spletne izdaje Gazzette dello Sport so vzhičeni. "Obožujemo te, Italija: smo evropski prvaki," so z velikimi črkami zapisali v naslovu, v članku o selektorju Manciniju pa "Mancini v solzah: Nimam besed, fantastični igralci. Navijači, zdaj lahko slavite!" Foto: MMC RTV SLO
Leonardo Bonucci je prestižni pokal odnesel proti tribuni, kjer so slavili italijanski navijači. Foto: EPA
Leonardo Bonucci je prestižni pokal odnesel proti tribuni, kjer so slavili italijanski navijači. Foto: EPA

Odlični branilec je s 34 leti in 71 dnevi postal najstarejši strelec na finalnih tekmah evropskih prvenstev. V 67. minuti je iz bližine potisnil žogo v mrežo, potem ko je 165 cm visoki Marco Verratti z glavo stresel vratnico. Bonucci je izenačil na 1:1, kar je bil tudi izid po 90 in 120 minutah. Italijani so imeli kar 66-odstotno posest žoge, zbrali so precej več strelov (19:6, v okvir 6:2).

Živci so bili zelo napeti pri izvajanju strelov z bele točke. Bonucci je bil zanesljiv, tako kot je bil v polfinalu proti Španiji. Po veliki zmagi se je hitro spomnil angleških navijačev in njihove pesmi Football's Coming Home.

Bonucci: Uživajte, Italijani, to je za vas

A v resnici gre pokal v Rim (besedna igra - home - Rome).

"Vse od srede, ko je Anglija premagala Dansko, smo poslušali, da bo pokal končno prispel domov, v London. Žal mi je za angleške navijače, vendar ta pokal bo z letalom odšel v Rim. Pokazali smo ga Italijanom na stadionu, zdaj ga bomo še vsem navijačem v domovini. Od prvega dneva naprej smo verjeli, da nam lahko uspe. To je večer za vse Italijane po svetu," je poudaril 34-letni branilec Juventusa.

Veliko slavje v italijanskih mestih po naslovu evropskega prvaka
Selektor Roberto Mancini in poškodovani Leonardo Spinazzola sta se veselila naslova. Foto: EPA
Selektor Roberto Mancini in poškodovani Leonardo Spinazzola sta se veselila naslova. Foto: EPA

To je prava renesansa italijanskega nogometa
"Najbolj neverjetno je, da se nismo naveličali drug drugega. Vsak dan smo bili še bolj povezani. Starejši igralci so mladim pokazali, kaj pomeni biti profesionalec. Disciplina v igri je bila na najvišji ravni. Selektor nam je povedal, da verjame v uspeh že prvi dan priprav. Zavedal se je, da je to posebna skupina igralcev. Razočaranje je bil ogromno, ko se nismo uvrstili na svetovno prvenstvo v Rusiji. Bili smo v veliki zadregi. To je prava renesansa italijanskega nogometa. Prepričan sem, da še nismo rekli zadnje besede," je bil evforičen Bonucci.

Poraza ne poznajo skoraj tri leta
Italija je neporažena od 10. septembra 2018, ko je izgubila v Ligi narodov proti Portugalski, edini zadetek na stadion Luz v Lizboni je dosegel Andree Silva.

Od takrat so azzurri nanizali 27 zmag in sedem remijev. Kapetan Giorgio Chiellini je dvignil pokal Henrija Delaunayja, pred 53 leti je imel to čast na rimskem Olimpicu Giacinto Facchetti. Takrat je odločala ponovljena tekma, na kateri je Italija ugnala Jugoslavijo z 2:0.

Mancini ni mogel skriti solz
Selektor Roberto Mancini ni mogel zadržati solz. "Zelo hitro smo prejeli zadetek, a smo se pobrali in prevladovali celotno tekmo. To je res velik trenutek za italijanski nogomet. Nismo le zmagali, ampak smo tudi zelo dobro igrali na vseh tekmah. Pred tremi leti nihče ne bi stavil na nas," je povedal na novinarski konferenci.

Gianluca Vialli je aprila lani sporočil, da mu je po 17 mesecih uspelo premagati zahrbtno bolezen. Zbolel je za rakom na trebušni slinavki, s katerim se je boril že od leta 2017. Decembra 2019 je končal kemoterapije, ki so potekale v dveh ciklih. Že leta 2017 se je bolezen umirila, a se je nato vrnila. Zdaj je pomočnik Roberta Mancinija, s katerim sta dolgoletna prijatelja. Foto: Reuters
Gianluca Vialli je aprila lani sporočil, da mu je po 17 mesecih uspelo premagati zahrbtno bolezen. Zbolel je za rakom na trebušni slinavki, s katerim se je boril že od leta 2017. Decembra 2019 je končal kemoterapije, ki so potekale v dveh ciklih. Že leta 2017 se je bolezen umirila, a se je nato vrnila. Zdaj je pomočnik Roberta Mancinija, s katerim sta dolgoletna prijatelja. Foto: Reuters

Z Viallijem dočakala veliki trenutek na Wembleyju
Še posebej ganljiv je bil objem z Gianluco Viallijem. Izjemni napadalec je bil njegov soigralec pri Sampdorii. Dobil je bitko življenja, ko je premagal zahrbtno bolezen. 20. maja 1992 sta na Wembleyju doživela najgrenkejši poraz v karieri, ko je Barcelona premagala Sampdorio v finalu Pokala državnih prvakov z 1:0 po podaljšku. Odločil je Ronald Koeman v 112. minuti s prostega strela. V nedeljo zvečer sta skupaj rajala na prenovljenem Wembleyju.

"Zelo neugodno je bilo, da so odločale enajstmetrovke. Zaslužili smo si zmago že pred koncem 120 minut. Danes se je vse vrnilo. Trdo delo v zadnjih treh letih, še posebej pa delo zadnjih 50 dni. Vzdušje je bilo sijajno, niti enega spora ni bilo. Zelo smo se povezali. To je velika zmaga tudi zame. Posvetil bi jo Paolu Mantovaniju, ki je z menoj trpel na Wembleyju pred 30 leti, ko smo izgubili finale za naslov evropskih klubskih prvakov proti Barceloni. Vsem navijačem Sampdorie sporočam, da se lahko zdaj veselijo, saj so takrat zelo trpeli po grenkem porazu," je še dodal Mancini.

Veličasten sprejem za evropske prvake v Rimu

V Rimu doživeli bučen sprejem
V ponedeljek popoldne so na na ulicah italijanske prestolnice sprožili valove navdušenja. Nogometaši so se klub koronskim omejitvam z avtobusom zapeljali po mestu in pozdravili številne navijače.

Velika evrorija v Rimu ob prihodu junakov. Foto: EPA
Velika evrorija v Rimu ob prihodu junakov. Foto: EPA

Selektor Mancini in njegovi izbranci so navijačem ponosno razkazovali lovoriko za naslov prvakov, drugo italijansko v zgodovini po daljnem letu 1968. Na tisoče navijačev je z italijanskimi zastavami, petjem in skandiranjem pozdravilo svoje junake. Načrtovana pot se je močno zavlekla, saj se je avtobus zaradi številnih ljubiteljev nogometa, ki so želeli od blizu videti svoje idole, le počasi prebijal skozi množico.

Nove italijanske nacionalne junake je sprejel tudi italijanski politični vrh. Predsednik Sergio Mattarella in predsednik vade Mario Draghi sta nogometašem čestitala.

"Spisali ste zgodovino. Poskrbeli ste, da smo ponosni in izjemno veseli," je nogometašem dejal Draghi, ki je še posebej pohvalil vratarja Gianluigija Donnarummo.

Najbolj vneti navijači so sicer svoje nogometaše pričakali že danes zgodaj zjutraj na letališču Fiumicino, kjer je bilo ob pristanku letala ob šestih zjutraj približno 200 ljubiteljev nogometa.

Mancini in Chiellini prinesla pokal v Rim