Veselje Norvežank v Stožicah po zmagi nad Švedinjami. Foto: EPA
Veselje Norvežank v Stožicah po zmagi nad Švedinjami. Foto: EPA

Slovenske rokometašice so z odliko opravile svoje delo v dosedanjem delu evropskega prvenstva v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Po štirih tekmah so v resnih kombinacijah za preboj na najbolj prestižne tekme, pred njimi pa sta še dva zahtevna dvoboja. V ponedeljek jih čakajo imenitne Norvežanke, dva dni pozneje pa še Madžarke.

Ko sem prevzel slovensko reprezentanco, sem glavno pozornost namenil naši igri v obrambi, tudi na tekmi proti Norveški bo to najbolj pomemben element. Na zadnjih štirih tekmah so moje varovanke dokazale, da se lahko kosajo z najboljšimi in na trenutke igrajo celo boljše od svojih tekmic.

Dragan Adžić, slovenski selektor

Slovenskim rokometnim prvokategornicam je sistem tekmovanja na letošnjem zaključnem turnirju stare celine omogočil celo tridnevni premor in temeljito pripravo za odločilni bitki v glavnem delu tekmovanja.

Pred zadnjima dvobojema so v skupinskem delu v Celju premagale Danke in Srbkinje ter izgubile proti Švedinjam, po selitvi v Ljubljano pa so v četrtek na kolena položile še Hrvatice.

Počitek je prišel še kako prav
Ana Gros, Amra Pandžić, Elizabeth Omoregie in druge slovenske športne rokometne junakinje so izkoristile "tekmovalni luksuz" in dodobra napolnile svoje baterije za odločilna obračuna. V igri je velik vložek, izdatna bera točk proti Norvežankam in Madžarkam bi jim prinesla celo uvrstitev v polfinale ali tekmo za končno peto mesto. V primeru osvojitve četrtega mesta bi zagotovo izboljšale doslej najboljši slovenski dosežek z evropskega prvenstva na Madžarskem 2004, kjer so Tanja Oder, Anja Frešer in druge njihove tedanje soigralke pod vodstvom Roberta Beguša zasedle deveto mesto.

Po nepolnem drugem krogu v ljubljanski skupini I sta na vrhu Norveška (tekma manj) in Danska s šestimi točkami, Slovenija (tekma manj) ima štiri, Švedska (tekma manj) in Hrvaška po dve, Madžarska (tekma manj) pa je brez njih.

Elizabeth Omoregie, ki se je izkazala na obračunu s Hrvaško (na fotografiji), meni, da ima Slovenija dovolj kakovosti za zmago tudi nad Norvežankami. Foto: EPA
Elizabeth Omoregie, ki se je izkazala na obračunu s Hrvaško (na fotografiji), meni, da ima Slovenija dovolj kakovosti za zmago tudi nad Norvežankami. Foto: EPA
Sorodna novica Slovenske rokometašice sploh prvič dobile tri tekme

Skandinavke so sicer favoritinje
Slovenke pred ponedeljkovim dvobojem z osemkratnimi evropskimi prvakinjami in branilkami naslova s turnirja na Danskem 2020 napovedujejo novo srčno predstavo. Skandinavke so absolutne favoritinje tega obračuna, po njihovem "sprehodu" v skupinskem delu tekmovanja, kjer so visoko premagale Hrvatice z 32:23, Švicarke z 38:21 in Madžarke z 32:22, so v svojem prvem enakovrednem dvoboju na letošnjem turnirju v soboto ukanile še Švedinje s 27:25. "Norveška? Če sem iskren, polovico svoje trenerske kariere sem posvetil njej. Izjemno spoštujem njen celoten sistem in razumevanje rokometa," je na zadnjem medijskem dogodku pred ponedeljkovo tekmo uvodoma dejal slovenski selektor Dragan Adžić.

Elizabeth Omoregie blesti v obrambi, najbolj pa uživa v organizaciji igre

Selektor glavno pozornost namenil igri v obrambi
"Ko sem prevzel slovensko reprezentanco, sem glavno pozornost namenil naši igri v obrambi, tudi na tekmi proti Norveški bo to najbolj pomemben element. Na zadnjih štirih tekmah so moje varovanke dokazale, da se lahko kosajo z najboljšimi in na trenutke igrajo celo boljše od svojih tekmic. Med ponedeljkovo tekmo moramo ostati stabilni, ne smemo si privoščiti napak in prevelikih nihanj. Veselim se te tekme," je dodal Adžić.

Omoregie: Večji pritisk je na nasprotnicah
Med najbolj izpostavljenimi slovenskimi rokometašicami na letošnjem turnirju je Elizabeth Omoregie, ki je imela pred dvobojem s Hrvaticami določene zdravstvene težave, v ponedeljek pa bo nared za boj z rokometnimi silakinjami iz Norveške. "Norveško izjemno spoštujem, a menim, da gre za reprezentanco, ki jo lahko premagamo. Na bližnji tekmi bo večji pritisk na Norvežankah, ki morajo zmagati, mi pa moramo prikazati svojo najboljšo igro. Na tekmi z Dankami smo dokazale, da znamo in zmoremo. Tekme ne smemo začeti s strahom, naša primarna naloga pa bo, da ustavimo sijajno norveško zunanjo vrsto," pravi Omoregie.

Za nas je ta tekma za biti ali ne biti, izgubimo lahko polfinale, kar pa ni mala stvar. Po štirih tekmah na turnirju smo še bolj ambiciozne, in prav je, da je tako.

Barbara Lazović

Po štirih tekmah so še bolj ambiciozne
"Za nas je ta tekma za biti ali ne biti, izgubimo lahko polfinale, kar pa ni mala stvar. Po štirih tekmah na turnirju smo še bolj ambiciozne, in prav je, da je tako. Če bomo v obrambi agresivne in znova prikazale svojo povezanost ter energijo in 'spoštovale žogo', potem smo lahko enakovredne Norvežankam," je pred ponedeljkovo tekmo v Stožicah, ki se bo začela ob 18. uri, dejala izkušena slovenska reprezentantka Barbara Lazović.

Evropsko prvenstvo v rokometu (Ž), drugi del

Lestvica:                          
NORVEŠKA           3  3 0 0  +21  6
DANSKA             4  3 0 1  +11  6
-----------------------------------
SLOVENIJA          3  2 0 1   -1  4
ŠVEDSKA            3  1 0 2   +7  2
HRVAŠKA            4  1 0 3  -23  2
MADZARSKA          3  0 0 3  -15  0

Skupina I, ponedeljek ob 18.00:
NORVEŠKA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
MADŽARSKA – ŠVEDSKA

Sreda ob 15.30:
MADŽARSKA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 18.00:
HRVAŠKA – ŠVEDSKA

Ob 20.30:
NORVEŠKA – DANSKA

Že odigrano:
HRVAŠKA – SLOVENIJA 18:26 (12:13)
MADŽARSKA – DANSKA 27:29 (12:14)
HRVAŠKA – DANSKA 17:26 (8:14)
NORVEŠKA – ŠVEDSKA 27:25 (13:13)

Slovenke ostajajo v igri za polfinale
Slovenske rokometašice bodo izzvale neporažene Norvežanke