Foto: EPA
Foto: EPA

Pred zmagoslavjem na prvem turnirju v treh državah so bile Norvežanke najboljše tudi na Nizozemskem 1998, na Madžarskem 2004, na Švedskem 2006, v Makedoniji 2008, na Danskem in Norveškem 2010, na Hrvaškem in Madžarskem 2014, na Švedskem 2016 ter na Danskem 2020.

Reistad najkoristnejša igralka prvenstva

Norvežanko Henny Reistad so še pred finalom razglasili za najkoristnejšo igralko evropskega rokometnega prvenstva, ki je potekalo v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Izbrali so tudi najboljše rokometašice na določenih položajih.


Najboljša vratarka je Francozinja Cleopatre Darleux, najboljše levo krilo Danka Emma Friis, najboljše desno krilo Črnogorka Jovanka Radičević, najboljša leva zunanja igralka Romunka Cristina Naegu, najboljša desna zunanja igralka Madžarka Katrin Klujber, najboljša organizatorka igre Norvežanka Stine Oftedal, najboljša krožna napadalka Francozinja Pauletta Foppa, najboljša obrambna igralka pa Danka Kathrine Heindahl.

Zadnji pet minut finala evropskega prvenstva

Danke so sicer sijajno odprle obračun v Stožicah. V uvodnih 20 minutah so povsem zasenčile svoje tradicionalne tekmice in si v 19. minuti priigrale pet golov prednosti (9:4). Visok zaostanek je le predramil v uvodu blede Norvežanke, ki so v nadaljevanju vzpostavile ravnotežje na igrišču in v 24. minuti več kot prepolovile visok primanjkljaj (9:11), na veliki odmor pa odšle z zaostankom treh zadetkov (12:15).

Danke, ki so na zadnji tekmi glavnega dela tekmovanja na kolena položile Norvežanke z 31:29, so tudi večji del druge polovice tekme vodile. Predvsem so onemogočile izjemno zunanjo norveško vrsto – v njej so tudi najkoristnejša igralka turnirja Henny Reistad in najboljša strelka letošnjega turnirja Nora Moerk (50) ter Stine Oftedal – in si v 44. minuti priigrale štiri gole prednosti (22:18).

A nato je Norvežanke, kot že ničkolikokrat v preteklosti, iz težkega položaja dvignila neuničljiva Katrina Lunde. 42-letna vratarka je nanizala nekaj bravuroznih obramb, njene soigralke pa so v 51. minuti izenačile na 22:22. V prelomnih trenutkih dvoboja so branilke naslova zaigrale še boljše in po dveh golih Kristine Breistol v 54. minuti prvič na dvoboju povedle s 24:23.

Od tedaj naprej več niso pogledale tekmicam v hrbet. Slabe dve minuti pred koncem so si po golih Henny Reistad priigrale prednost dveh golov (26:24), najvišjo prednost na tekmi pa tik pred zadnjim zvokom sirene (27:24). Pri Norvežankah je bila na finalni tekmi najučinkovitejša Nora Mork z osmimi goli, pri Dankah pa Louise Vinter Burgaard s šestimi.

Zadnjih pet minut tekme Črna gora - Francija

Črnogorke osvojile bron

Črnogorke so tretja reprezentanca v Evropi, potem ko so v boju za bron v Stožicah s 27:24 premagale Francozinje. Tekma je bila izjemno napeta. Čeprav so Črnogorke vodile večji del drugega polčasa, je v zadnji sekundi rednega dela s sedmih metrov izenačila Grace Zaadi Deuna in izsilila podaljšek (22:22), v katerem pa so Črnogorke storile dovolj. Tekma se je prelomila dobri dve minuti pred koncem drugega podaljška, ko je Tatjana Brnović izsilila prekršek v napadu Laure Flippes, nato pa je na drugi strani igrišča še zadela in svojo reprezentanco povedla v vodstvo s 26:24. Zaadi Deuna je za nameček v naslednjem napadu zapravila 7-m in rajanje črnogorskih navijačev se je lahko začelo.


EP v rokometu 2022 (Ž), Ljubljana, finale:

DANSKA – NORVEŠKA 25:27 (15:12)
Burgaard 6, Friis 5, Jensen Oestergaard 3, Hoejlund, R. Iversen, Petersen in Tranborg po 2, S. Iversen, Joergensen in Moeller po 1; Moerk 8, Breistol 4, Aardahl, Ingstad, Oftedal in Reistad po 3, Aune 2, Naes 1.

Statistika finala. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika finala. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tekma za 3. mesto:
ČRNA GORA – Francija 27:25 (22:22, 13:12)
Radičević in Jauković po 6, Pletikosić in Grbić po 4; Mze Minko in Granier po 4.

Tekma za 5. mesto:
ŠVEDSKA – NIZOZEMSKA 37:32 (21:16)

Velika vrnitev norveških rokometašic v finalu v Stožicah