Richarlison je dosegel 18. in 19. zadetek za izbrano vrsto. Foto: Reuters
Richarlison je dosegel 18. in 19. zadetek za izbrano vrsto. Foto: Reuters

Petkratni svetovni prvaki iz Brazilije so zmagovito odprli SP, kjer sodijo v najožji krog favoritov za končno zmago. Selecao je odpor orlov pred več kot 88.000 gledalci po sijajni predstavi zlomil v drugi polovici tekme.

Neymar ni imel veliko prostora ob zgoščeni obrambi Srbije. Foto: EPA
Neymar ni imel veliko prostora ob zgoščeni obrambi Srbije. Foto: EPA

Jalova premoč Brazilcev v prvem delu
Srbi so se na začetku srečanja zelo dobro postavili na zelenici. Brazilci so imeli terensko premoč v prvem polčasu (posest 59:41 %), sprožili so tri strele v okvir vrat.

V 27. minuti je Thiago Silva sijajno podal v prazen prostor, a je vratar Vanja Milinković-Savić zapustil vrata in v zadnjem trenutku odbil žogo pred Viniciusom Juniorjem. Osem minut zatem si je Raphinha izmenjal dvojno podajo z Lucasom Paquetajem, a je nato streljal preveč po sredini vrat in Milinković-Savić ni imel težav.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Alex Sandro v vratnico, Richarlison v polno
Pritisk Brazilcev se je še stopnjeval na začetku nadaljevanja. Že po nekaj sekundah drugega polčasa je Nemanja Gudelj izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom, vendar Raphinhi ni uspelo potisniti žoge mimo Milinković-Savića.

Alex Sandro se je po uri igre odločil za strel s 25 metrov in stresel vratnico. Milinković-Savić je imel srečo, da ga žoga po odboju ni zadela v hrbet.

V 63. minuti je Neymar na levi strani kazenskega prostora zaposlil Viniciusa Juniorja. Strel zvezdnika madridskega Reala je srbskemu vratarju še uspelo odbiti, a je Richarlison iz bližine potisnil žogo v prazno mrežo.

Richarlison kronal veliko premoč Brazilcev

Mojstrovina Richarlisona za konec srbskih upov
Srbski selektor Dragan Stojković je s štirimi menjavami med 57. in 66. minuto skušal spremeniti potek tekme. Njegovo drzno postavitev so Brazilci izkoristili v 73. minuti, ko je po podaji Viniciusa Juniorja z leve strani Richarlison z atraktivnim volejem z desno nogo iz obrata dosegel pravi evrogol.

Po drugem golu je srbska igra razpadla. Casemiro je v 81. minuti zadel vratnico, dve minuti zatem pa se je po strelu Freda izkazal Milinković-Savić.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tite prepričan, da bo Neymar lahko igral
Neymar je odšepal z zelenice v 79. minuti zaradi zvina gležnja. "Prepričan sem, da bo Neymar igral na naslednjih tekmah na tem SP-ju. Nisem videl, da bi bil resneje poškodovan," je povedal selektor Tite. Brazilija se bo v 2. krogu v ponedeljek pomerila s Švico.

"To je bila magična noč. Po tej veliki zmagi nam ostane še šest tekem do končnega cilja," je bil navdušen 25-letni napadalec Tottenhama Richarlison.

Stojković: V drugem polčasu nam je zmanjkalo energije
Vzdušje v srbskem taboru je bilo precej slabše. Selektor Dejan Stojković, ki je blestel na mundialu v Italiji leta 1990, je bil precej potrt: "V drugem polčasu nam je zmanjkalo energije in nismo uspeli zapreti prostora. Nismo bili več prava ekipa. Brazilci imajo zunajserijske posameznike, ki so nas kaznovali. Zelo se je poznalo, da Kostić še ni pripravljen za igro, tudi Mitrović ni bil 100-odstoten."

Richarlison z izjemno potezo Brazilce popeljal v vodstvo z 2:0

Brazilci ne poznajo poraza v skupinskem delu že 24 let
Na zadnjem SP-ju v Rusiji so bili Brazilci v Moskvi boljši z 2:0. Uspešni so bili tudi na prvem medsebojnem obračunu, prijateljskem srečanju leta 2014 v Sao Paulu, ko je edini zadetek na tekmi dosegel Fred (1:0).

Brazilski in srbski navijači so se družili že pred tekmo na stadionu Lusail. Foto: EPA
Brazilski in srbski navijači so se družili že pred tekmo na stadionu Lusail. Foto: EPA

Na zadnjih 16 tekmah skupinskega dela tekmovanja Brazilci ne poznajo poraza (12 zmag in trije remiji), nazadnje so grenkobo poraza okusili na prvenstvu leta 1998 v Franciji, ko jih je v Marseillu z 2:1 senzacionalno premagala Norveška.

Črni niz Srbov se nadaljuje
Srbija je izpustila le prvenstvo leta 2014, ki ga je gostila prav Brazilija. Vseeno statistika s prvenstev od leta 2006 ni ravno blesteča: Srbi so izgubili osem od desetih tekem skupinskega dela, kar je najslabši izkupiček evropskih reprezentanc v tem obdobju.

Richarlison poskrbel za udaren uvod Brazilcev
Reportaža Simona Šparavca po tekmi Brazilija – Srbija in pred tekmo Argentina – Mehika

11-24 (G) Brazil-Serbia( id: 3854597), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-24 (G) Brazil-Serbia( id: 3854597), Postave
11-24 (G) Brazil-Serbia( id: 3854597), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina G
1.
Brazilija
3 2 0 1 3:1 6
2.
Švica
3 2 0 1 4:3 6
3.
Kamerun
3 1 1 1 4:4 4
4.
Srbija
3 0 1 2 5:8 1
Analiza prvega polčasa Srbija - Brazilija
Analiza drugega polčasa Srbija - Brazilija