Didier Deschamps je bil zelo potrt po finalu. Marsikaj ni šlo po načrtih, a Francozi so imeli tudi nekaj priložnosti za zmago v podaljšku. Največjo je zapravil Randal Kolo Muani v 123. minuti. Foto: EPA
Didier Deschamps je bil zelo potrt po finalu. Marsikaj ni šlo po načrtih, a Francozi so imeli tudi nekaj priložnosti za zmago v podaljšku. Največjo je zapravil Randal Kolo Muani v 123. minuti. Foto: EPA

Pogodba Deschampsa se je iztekla po SP-ju v Katarju, sam pa je v pogovorih takoj po porazu Francije z Argentino v finalu dejal, da bo odločitev padla na začetku prihodnjega leta, ko se bo srečal z Le Graetom. Predsednik zveze je v pogovoru za časopis Ouest-France dejal, da upa, da bo Deschamps ostal selektor. Če pa se bo odločil drugače, bo to odločitev spoštoval.

"Didier je delo opravil dobro in mislim, da bo ostal. Na kratko sva že govorila po Katarju in se dotaknila tudi evropskega prvenstva 2024," je dejal predsednik zveze. Dodal je, da bo njuno srečanje, če bo Deschamps končal selektorsko kariero, precej kratko, sicer pa bo pogovor malo daljši.

Zelo grenek poraz v finalu domačega Eura
54-letni Deschamps vse od 8. julija 2012 sedi na klopi Francije, ki ima že celotno desetletje izjemno ekipo. Leta 2014 je bila v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Braziliji boljša Nemčija z 1:0, dve leti zatem pa je doživel zelo grenek poraz v finalu domačega Eura. Portugalska se je veselila po podaljšku z 1:0, potem ko so imeli Francozi veliko več priložnosti, v sodnikovem dodatku rednega dela je Pierre-Andre Gignac zadel tudi notranji del vratnice.

Vrhunec pred štirimi leti v Rusiji
Leta 2018 na svetovnem prvenstvu v Rusiji je Francija osvojila drugi naslov svetovnega prvaka (leta 1998 je bil Deschamps kapetan Francije, ki je na domačih tleh osvojila naslov). V finalu je premagala Hrvaško v Moskvi s 4:2. Na lanskem evropskem prvenstvu je sledilo veliko razočaranje, saj je bila Švica v osmini finala boljša po streljanju enajstmetrovk.

Na letošnjem SP-ju so imeli Francozi ogromno težav s poškodovanimi igralci. Vseeno so se prebili do finala, kjer pa so po dramatičnih 120 minutah in streljanju enajstmetrovk izgubili proti Argentini. Deschamps je prejel številne kritike, saj je v začetno postavo uvrstil Oliviera Girouda in Ousmana Dembeleja, ki sta bila izgubljena na zelenici. Še pred odmorom je v igro poslal Marcusa Thurama in Kola Muanija, ki sta povzročala Argentincem velike težave.

Zidane čaka na priložnost
V Franciji ugibajo, da je, če se Deschamps ne odloči za nadaljevanje sodelovanja, prvi kandidat za selektorja nekdanji zvezdnik in trener madridskega Reala Zinedine Zidane.